Νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Διακοπές σε εξοχικά ή σπίτια φίλων για 1 στους 2 Έλληνες

Σε 4,3 εκατομμύρια άτομα ανήλθαν πέρυσι οι Έλληνες όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Πραγματοποιήθηκαν 6,3 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 13% και 10,1%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2020. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 69,7 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 2.197,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,7% και 20,6%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, περίπου το 56% όσων ταξίδεψαν για προσωπικούς και όχι επαγγελματικούς λόγους πήγαν ή στο εξοχικό τους ή σε δωρεάν καταλύματα από συγγενείς και φίλους.

Από την έρευνα διακοπών της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν και τα εξής:

Τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 3,5 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν 5,2 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 12,2% και 9,3%, αντίστοιχα. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ατόμων αυτών ανήλθε σε 60 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 2.017,2 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,5% και 20,1%, αντίστοιχα.

Από τα παραπάνω ταξίδια, το 96,9% αφορούσε σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους και το 3,1% σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους. Από τη σύγκριση των στοιχείων των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους με τα αντίστοιχα του 2020, παρατηρείται αύξηση 11,9% στα άτομα που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι, 9,8% στον αριθμό των ταξιδιών, 5,3% στις διανυκτερεύσεις και 22,1% στις δαπάνες.

Αναφορικά με τα άτομα που ταξίδεψαν για προσωπικούς λόγους, η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στις ηλικίες 25- 44 ετών (13,1%). Στις ηλικίες αυτές, η αύξηση των ταξιδιών ανήλθε σε 11%, των διανυκτερεύσεων σε 6,8% και των δαπανών σε 24,9%.

Ως προς τη διάρκεια διαμονής των προσωπικών ταξιδιών, η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στον αριθμό των ταξιδιών διάρκειας από 4-7 διανυκτερεύσεις, κατά 28% στα ταξίδια και 27,4% στις διανυκτερεύσεις.

Τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (3,7 εκατομμύρια ταξίδια) και, δευτερευόντως, με θαλάσσια μέσα (0,9 εκατομμύρια ταξίδια). Η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (6,6%).

Το 55,9% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, κυρίως ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες και καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους. Τα εν λόγω ταξίδια αντιστοιχούν στο 76,5% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων. Τα ταξίδια σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους και λοιπά μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, αυξήθηκαν κατά 14%, και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 14,7%.

Για τα προσωπικά ταξίδια µε διαμονή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα (44,1% των προσωπικών ταξιδιών), κύριος τύπος καταλύματος (σε ποσοστό 59,7%) ήταν τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα. Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν αύξηση κατά 46,1% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 48,4%.

Νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Διακοπές σε εξοχικά ή σπίτια φίλων για 1 στους 2 Έλληνες

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς το ΠΝ προσπαθεί να εμποδίσει το ρωσικό πετρέλαιο στον Λακωνικό Κόλπο

Σε έναν ιδιότυπο «κλεφτοπόλεμο» προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μεταφόρτωσης (ρωσικού) πετρελαίου στα ανοιχτά του Λακωνικού Κόλπου, έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί μια από τις πλέον επιτυχημένες επιχειρήσεις παράκαμψης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η

Ποιος είναι ο Έλληνας πυροσβέστης*

«Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μεγάλες καταστροφές σε μερικές από τις οποίες η πατρίδα κλήθηκε να πενθήσει μαζικές απώλειες με κυριότερες την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής το 2017 με 24 θύματα, την πυρκαγιά στο Μάτι με 104 νεκρούς, το

Οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας που έχουν μπει στη ναυτιλία

Η χρήση της τεχνολογίας έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικότητας, με τη ναυτιλία να μην αποτελεί εξαίρεση. Ανάπτυξη της τεχνολογίας σημαίνει εξέλιξη, νέα δεδομένα, καινούργιες πρακτικές και όλα αυτά είναι απαραίτητα σε μια σύγχρονη επιχείρηση. Φυσικά η Ελλάδα, πρωταγωνιστεί διαχρονικά

Η Ευρώπη άνοιξε «κουμπαρά» 400 δισ. για όπλα και άμυνα – Πώς θα τα μαζέψει

Το ταμείο έκτακτης διάσωσης της ΕΕ — που δημιουργήθηκε στην κορύφωση της κρίσης χρέους — θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε αυτό που εύχονται οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. Μια έτοιμη δεξαμενή χρημάτων που θα μπορούσαν να

Μετάβαση στο περιεχόμενο