Τα rafnar και η επιτήρηση της ΑΟΖ…από το ΛΣ

Στην παρακάτω φωτογραφία εικονίζεται το νέο περιπολικό  της Μάλτας, ένα πλοίο ικανό να αντιμετωπίσει της ανάγκες της χώρας στην ανοικτή θάλασσα

Το νέο Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης της Μάλτας, εκτοπίσματος 1.800 τόνων με πρωραίο RCWS 25mm και ελικοδρόμιο για προσνήωση Ε/Π κατηγορίας AW-139, αποκτήθηκε με συγχρηματοδότηση 75% από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Ναι καλά ακούσατε με κοινοτική χρηματοδότηση.

Η Μάλτα δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με κανένα κακό γείτονα, ούτε είναι αναγκασμένη  να περιπολεί στην ΑΟΖ της προκειμένου αποτρέψει πράξεις που υπονομεύουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το καλοκαίρι του 2020 όπου η χώρα αναγκάστηκε να στείλει αντί για μεγάλο περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης (αφού δεν διαθέτει..) πολεμικό πλοίο (Φρεγάτα)  για την αποτροπή εντός της ΑΟΖ της χώρας μας παράνομων ενεργειών από πλοίο ερευνών της Τουρκίας (μη πολεμικό πλοίο);

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το πού έφτασε η κλιμάκωση της κρίσης το καλοκαίρι του 2020 εξαιτίας της παρουσίας των πολεμικών πλοίων και των δύο χωρών;

Δεν θα αναφέρουμε και τις δεκάδες των περιπτώσεων όπου για την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Έρευνας και Διάσωσης  στην ανοικτή θάλασσα το Λιμενικό αναγκάστηκε να ζητήσει την βοήθεια του Π.Ν. για  την αποστολή πολεμικών πλοίων.

Να θυμίσουμε ότι ο γείτονας εδώ και οκτώ χρόνια έχει προμηθευτεί 90μετρα τέτοια σκάφη με ελικοδρόμιο και είναι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει όπου χρειαστεί.

Εμείς πλην της προμήθειας του ΠΑΘ 90, που δεν είναι το πλέον κατάλληλο αλλά μπορεί υπο προϋποθέσεις να φέρει σε πέρας μια τέτοια αποστολή, έχουμε επιδοθεί στην προμήθεια μικρών σκαφών ικανών να ανταποκριθούν μόνο σε κλειστές θάλασσες.

Έτσι το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ με τα μέσα που διαθέτει σήμερα  δυστυχώς χωρίς την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων με πολύ δυσκολία μπορεί  να φέρει σε πέρας την αποστολή του για την αστυνόμευση της ΑΟΖ.  Στην πράξη για το θέμα αυτό σε επίπεδο Ακτοφυλακών η ελληνική πλευρά υπολείπεται σημαντικά των γειτόνων της.

Τι χρειάζεται να κάνουμε;

Κατ΄ αρχήν να πάψουμε να θεωρούμε, ότι αποτελεί όραμα και πολιτική του μέλλοντος η προμήθεια ΜΟΝΟ φουσκωτών, με ή χωρίς αλεξίσφαιρη προστασία, πλοιαρίων 15μετρων που το μόνο πλεονέκτημα που έχουν είναι η  χωρίς όρια  σπατάλη χρημάτων και ανθρώπινων πόρων.

Το Λιμενικό Σώμα διαθέτει πληθώρα από αυτά τα μικρά σκάφη και οι όποιες προμήθειες θα πρέπει να έχουν σαν στόχο την ανανέωση ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ από αυτά.

Σήμερα παρίσταται ανάγκη το Λιμενικό Σώμα να ανασχεδιάσει την δράση του με βάση τους εθνικούς στόχους και την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Να πάψει να είναι προσηλωμένο στο εύκολο του χθες. Την αξιοποίηση των ίδιων  προδιαγραφών  για αγορές που προηγήθηκαν… Έτσι θα μένουμε πάντα στα ίδια χωρίς κανένα βήμα προόδου. Αλλάζουν δραματικά οι συνθήκες και οι εποχές. Απαιτείται άμεση προσαρμογή…

Φωτο: Πλοίο OPV

Στην ανοικτή θάλασσα που έχει και την ευθύνη αστυνόμευσής της το Λιμενικό Σώμα διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει αυτό να σχεδιάσει για την απόκτηση πλοίων ανοικτής θαλάσσης (OPV) άνω των 90 μέτρων εκμεταλλευόμενο και τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. 2021-2027, η χρηματοδότηση των οποίων αγγίζει ή και ξεπερνά το 75% της αξίας  των.

Ακόμη και αν από τα Χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. δεν εξασφαλιστεί η  χρηματοδότηση του αναγκαίου αριθμού OPV που απαιτούνται, είναι ανάγκη η χρηματοδότηση να συμπληρωθεί και από εθνικούς πόρους.

Χρόνος πολύς δεν υπάρχει. Για την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων της περιόδου 2021-2027 από τα Ταμεία της Ε.Ε. είμαστε ήδη στο παρά 5’ .

Να θυμίσουμε επίσης,  ότι το  τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» δεν  περιμένει και  ήδη ετοιμάζεται για τις γνωστές περιπολίες επίδειξης και απόπειρας άσκησης κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο…

Είναι δυνατόν η Μάλτα των 500.000 κατοίκων να μπορεί και η Ελλάδα όχι;

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά της.

Χρειάζεται όμως όλοι να διαθέσουν όλες τους δυνάμεις με σύμπνοια, άμεση  κατανόηση των προβλημάτων που ανακύπτουν, με συνέργεια και συνεργασία να ξεπεραστεί οποιοδήποτε  εμπόδιο παρουσιαστεί και στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Μόνο ότι δεν θέλουμε… δεν μπορούμε…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Για την άρση κάθε αμφιβολίας αλλά και για την ενημέρωση των αναγνωστών, παρατίθεται η διάταξη του 163 παρ. 7 του ν. 4001/2011 με την οποία έχει ανατεθεί στο Λιμενικό Σώμα η αστυνόμευση της ΑΟΖ:

«Άρθρο 163  παράγραφος 7 του ν.  4001/2011

  1. Η παράγραφος 17 του άρθρου 12 του ν. 2289/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

“17. Η αστυνόμευση στις θαλάσσιες περιοχές της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, στις μόνιμες ή προσωρινές εγκαταστάσεις ή πλωτές κατασκευές επί της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ή υπεράνω αυτών, που προορίζονται για εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ασκείται από το Λιμενικό Σώμα».

 

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια

Κακοκαιρία μέχρι το Σάββατο: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες – «Κόκκινη προειδοποίηση»

Κακοκαιρία προβλέπεται από την Παρασκευή 24/7 μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 25/7 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται από κατά τόπους ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια),