Ουκρανία – Οριστικό το deal: Η Ελλάδα θα παραχωρήσει 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 – Το αντάλλαγμα των Γερμανών

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε στο Βερολίνο ότι μια συμφωνία για κυκλική ανταλλαγή οχημάτων μάχης πεζικού με την Ελλάδα και την Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 παραχωρούνται από την Ελλάδα στην Ουκρανία και θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, σε συνέχεια της απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως, την Πέμπτη, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε στο Βερολίνο ότι μια συμφωνία για κυκλική ανταλλαγή οχημάτων μάχης πεζικού με την Ελλάδα και την Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Πράγμα που, όπως παρατηρούσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, σημαίνει ότι η Γερμανία θα παραδώσει σύντομα 40 Marder IFV στην Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα, με τη σειρά της, θα παραχωρήσει 40 από τα σοβιετικής κατασκευής BMP-1 της IFV στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε συνέδριο της Bundeswehr η γερμανίδα υπουργός Άμυνας είπε ακόμα ότι η χώρα της θα δώσει δύο ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων στο Κίεβο. «Αποφασίσαμε να παραδώσουμε δύο ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων MARS II, συμπεριλαμβανομένων 200 ρουκετών στην Ουκρανία» είπε και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών χειριστών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Επιπλέον, θα στείλουμε 50 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Dingo στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Λάμπρεχτ, αναφερόμενη σε έναν τύπο τεθωρακισμένου οχήματος.

«Κόκκινη γραμμή» από Ζαχάροβα στις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε την Πέμπτη ότι, εάν οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, αυτό θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» και οι ΗΠΑ θα γίνονταν στη συνέχεια «συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση».

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη αμερικανικά πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας – όχι μόνο πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς κατασκευής των ΗΠΑ.

Η Μαρία Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η Ρωσία «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να υπερασπιστεί το έδαφός της».

Ουκρανία – Οριστικό το deal: Η Ελλάδα θα παραχωρήσει 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 – Το αντάλλαγμα των Γερμανών

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις