Πού και πώς πας, ΑΣΕΠ, ξυπόλυτο στ’ αγκάθια;

Οι συνολικές δαπάνες λειτουργίας του ΑΣΕΠ ανήλθαν το 2021 σε 12,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία 10,4 εκατ. ευρώ αφορούν αμοιβές των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής και πολυποίκιλες παροχές στο προσωπικό (4,7 εκατ. ευρώ για βασικό μισθό) και το υπόλοιπο (1,8 εκατ. ευρώ) αφορά άλλες δαπάνες λειτουργίας

Ορθώς πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν στα «ΝEA» ότι δεν φέρει ευθύνη για τον αναμενόμενο «εκτροχιασμό» του πρόσφατου πολυάνθρωπου διαγωνισμού για προσλήψεις στο Δημόσιο που προκήρυξε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Διότι, ο πολυδιαφημισμένος, αλλά και ταλαιπωρημένος αυτός διοικητικός φορέας, ο οποίος συστάθηκε με τον Ν. 2190/1994 (νόμος Πεπονή) και ο οποίος από το 2001, με το αναθεωρημένο Σύνταγμα, κατοχυρώθηκε και συνταγματικά, είναι Aνεξάρτητη Aρχή.

Αλλά, η μέχρι σήμερα λειτουργία του δεν ήταν ανέφελη, ήρεμη, ούτε όλες οι προσλήψεις γίνονταν και γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Θυμήθηκα ότι στις 29 Σεπτεμβρίου του 1994, το τότε προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατήγγελλε μερικούς υπουργούς της κυβέρνησής της για διορισμούς σε τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις, ταμεία και οργανισμούς, όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, Ολυμπιακή Αεροπορία, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, κατά παράβαση του «νωπού» τότε Νόμου 2190/94!

Είναι, δηλαδή, Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά όταν κάτι πάει στραβά, όπως συνέβη πρόσφατα και με άλλες Ανεξάρτητες Αρχές (για τις υποκλοπές και την ακρίβεια), βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα κυρίως για κομματικές σκοπιμότητες. Δηλαδή, άλλοτε τις θέλουμε… ανεξάρτητες και άλλοτε τις καταγγέλλουμε ως… κυβερνητικές!!!

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι καταγγελθείσες παρατυπίες, το υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε, ορθώς, «ότι εκείνο έφτιαξε το νομοθετικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο έρχεται και πατάει ο διαγωνισμός και πως δεν είναι δυνατόν «να εγκαλείται το υπουργείο για ανακοινώσεις της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και για επιλογές που κάνει αυτή σε σχέση με τον διαγωνισμό», αφού ελέγχεται μόνο από τη Βουλή και όχι από το υπουργείο.

Ωστόσο, αυτό το νομοθετικό πλαίσιο προκαλεί ένα πελώριο ερώτημα, καθώς μπορεί να ταιριάζει σε άλλες χώρες, όχι όμως στην Ελλάδα, όπου δεν μπορούμε να μοιράσουμε άχυρα σε δύο γαϊδούρια ή να βάλουμε δύο τρένα στις δικές τους γραμμές και να μην έρθουν μετωπικά στην ίδια γραμμή, με τη γνωστή απίστευτη ανθρωποθυσία στα Τέμπη! Διότι, ο πρωτόγνωρος αυτός διαγωνισμός 77.000 τελικά (από 108.000 που είχαν δηλώσει) υποψηφίων για 6.500 θέσεις στις 4 Μαρτίου 2023 δεν θα γινόταν, αν δεν προβλεπόταν από το άρθρο 9 του Ν.4765/2021, ο οποίος αντικατέστησε τον Ν. 2190/1994.

Επρόκειτο, προφανώς, περί άθλου, όπως καταδεικνύεται και από τις δηλώσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ Θάνου Παπαϊωάννου. Αλλά, τέτοιοι άθλοι δεν γίνονται στην Ελλάδα! Το είπε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ο κ. Παπαϊωάννου. Σε σχετικές δηλώσεις στην ΕΡΤ όχι μόνο παραδέχθηκε τις παρατυπίες ή το «πρόβλημα», αλλά και τις «τεράστιες οργανωτικές δυσκολίες και προκλήσεις». Οτι, δηλαδή, 527 εξεταστικά κέντρα διαθέτουν 3-4 φωτοτυπικά μηχανήματα (σημείωση δική μου: ίσως μερικά να είναι και παλιά και… ασυντήρητα!) και ότι ο πρώτος αυτός διαγωνισμός δεν έγινε ηλεκτρονικά, διότι οι 12.000 υπολογιστές φαντάζουν λίγοι μπροστά στους 77.000 υποψηφίους!

Τώρα προκύπτει κι άλλο ερώτημα: Γιατί, παρ’ όλ’ αυτά, το ΑΣΕΠ δέχθηκε να διενεργηθεί αυτός ο διαγωνισμός; Προφανώς, η απόφασή του στηρίχθηκε στο οργανόγραμμα και στο στελεχιακό δυναμικό του ΑΣΕΠ. Αλλά, υπάρχουν επιφυλάξεις αν θα μπορούσε να ανταποκριθεί το υπάρχον υπαλληλικό προσωπικό του ΑΣΕΠ!

Οπως προκύπτει από τον απολογισμό του 2021, στο ΑΣΕΠ απασχολούνται 248 άτομα, από τα οποία μόνο 13 είναι ειδικοί επιστήμονες, 131 είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (κατά πλειοψηφία είναι διοικητικού, οικονομικού και λογιστικού τομέα), 31 τεχνολογικής εκπαίδευσης (πάλι οι μισοί είναι του διοικητικού και λογιστικού τομέα), 63 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 10 υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Σ’ αυτούς τους 248 δεν συμπεριλαμβάνονται 35 μέλη (πρόεδρος, 4 αντιπρόεδροι, 30 σύμβουλοι!)

Οι συνολικές δαπάνες λειτουργίας του ΑΣΕΠ ανήλθαν το 2021 σε 12,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία 10,4 εκατ. ευρώ αφορούν αμοιβές των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής και πολυποίκιλες παροχές στο προσωπικό (4,7 εκατ. ευρώ για βασικό μισθό) και το υπόλοιπο (1,8 εκατ. ευρώ) αφορά άλλες δαπάνες λειτουργίας. Ετσι, η κατά εργαζόμενο (κατά μέσον όρο) συνολική δαπάνη ανήλθε το 2021 σε περίπου 42.000 ετησίως.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτο» για τα Rafale εξακολουθεί να ψάχνει η Τουρκία: Ανοιχτό το ενδιαφέρον για Typhoon Eurofighter

*Του Κώστα Σαρικά Παρά την απόκτηση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 Viper και την αναβάθμιση ακόμη 79 στην ίδια διαμόρφωση φαίνεται ότι τα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας εξακολουθούν να παραμένουν ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της Άγκυρας. Πόσο μάλλον όταν η πολιτική και στρατιωτική

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: «Δεν είναι αρκετά τα πλοία», προειδοποιεί ο Υποναύαρχος Γρυπάρης

Μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας Hessen, η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα θα δυσκολευτεί να φέρει εις πέρας τις αποστολές της. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Spiegel», ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ,

Η πολιτική οικονομία της δημογραφικής παρακμής

I. Δύο προσεγγίσεις για την σχέση δημογραφίας και ανάπτυξης Στην οικονομική φιλολογία η μελέτη των σχέσεων μεταξύ δημογραφίας και ανάπτυξης είναι περιορισμένη. Οι υφιστάμενες εργασίες δεν είναι πολλές και, πέραν από την κλασσική θεωρία του «δημογραφικού μερίσματος» (demographic dividend) έχουν

Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Καθώς πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο να κανονίσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, είναι δυστυχώς σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλοι όσοι συναντάμε στα ταξίδια μας καλοπροαίρετοι. Μια νέα μελέτη της βρετανικής εταιρείας ταξιδιωτικής ασφάλισης QuoteZone ανέδειξε ότι πολλοί δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί αποτελούν…

Μετάβαση στο περιεχόμενο