Απλές σκέψεις, μεγάλα βήματα πολιτισμού

Πλησιάζει το καλοκαίρι και οι ετοιμασίες στον τουριστικό τομέα για την υποδοχή των επισκεπτών, βρίσκονται σε εξέλιξη με τους τουριστικούς επιχειρηματίες κυρίως αλλά και τους κατά τόπους τουριστικούς φορείς γενικότερα, να καταβάλλουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα, για την ορθή και άρτια φιλοξενία.

Ο πολιτισμός ενός τόπου, ασφαλώς πρώτα-πρώτα φαίνεται από τις υποδομές που έχει και τις ανέσεις που παρέχει στον επισκέπτη. Δεν είναι μόνο το οδικό δίκτυο, η ύδρευση και η ικανή πληροφόρηση. Είναι και το κατά πόσο μπορούν να παρασχεθούν οι ανέσεις αυτές σε ομάδες ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Κατά πόσο δηλαδή, υπάρχει μέριμνα για τις ομάδες ατόμων με ειδικές ανάγκες, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα (και πρέπει να έχουν) σε μερικές μέρες διακοπών.

Για να μην έχομε την εντύπωση ότι με μερικές μπάρες στα πεζοδρόμια, ή με ειδικά αμαξίδια που τυχόν να υπάρχουν σε κάποιες παραλίες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, έχομε κλείσει το θέμα και είμαστε καθόλα εντάξει.

Υπάρχουν και τα άτομα που μπορεί να μην έχουν κινητικά προβλήματα, αλλά δεν μπορούν να δουν, ή να διαβάσουν ακόμη πληροφορίες για όποιον τόπο θελήσουν να επισκεφτούν, κυρίως το καλοκαίρι.

Καλώς υπάρχουν οι γιγαντοοθόνες στο αεροδρόμιο, ή στο λιμάνι του νησιού που δείχνουν πληροφορίες, ή σε αρχαιολογικούς χώρους όπου κάποιος μπορεί να διαβάσει λίγα πράγματα για το μνημείο. Δεν επαρκεί όμως.

Ιδιαίτερα στο λιμάνι και στους αρχαιολογικούς χώρους, θα μπορούσαν να υπάρχουν αντίστοιχοι χάρτες και πλάκες με πληροφορίες για όσους δεν έχουν όραση.

Ένας ανάγλυφος χάρτης της Μήλου, με κάποιο κειμενάκι γραμμένο στον κώδικα Μπράιγ (κώδικας γραφής και ανάγνωσης τυφλών), νομίζω ότι θα ήταν ένα ακόμη βήμα πολιτισμού της Μήλου, δείχνοντας έτσι ότι ο αυτός ο τόπος δείχνει έμπρακτα τη συμπαράσταση του κι έχει τη μέριμνα ακόμη και για ανθρώπους χωρίς όραση.

Ένας ανάγλυφος χάρτης και λίγα λόγια στον προαναφερόμενο κώδικα, δεν κοστίζει τόσο ακριβά, κι από την άλλη ανεβάζει τον πήχη πολιτισμού ενός τόπου.

Αφορμή για όσα γράφω είναι το λιμάνι της Πάρου. Εκεί υπάρχει χάρτης με πληροφορίες στον κώδικα Μπράιγ, που εξυπηρετεί τα άτομα δίχως όραση.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Πόσα και ποια κόμματα συμμετέχουν – Ποια “κόπηκαν”

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχαν δηλώσει συμμετοχή, 35 κόμματα, οι 5 συνασπισμοί κομμάτων, ο ένας συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων και 3 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι (συνολικά 44). Μετά την χθεσινή (8/6/2023) ανακήρυξη των κομμάτων από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου τα

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η εξουδετέρωση των ναρκών στο Καστρί Λουτρό

Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι με ελεγχόμενη έκρηξη, η εξουδετέρωση των δυο ναρκών που είχαν εντοπιστεί από δύτη στη θαλάσσια περιοχή των Μεσαγγάλων του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα σε μια απόσταση περίπου 500 μέτρων από την παραλία στο Καστρί -Λουτρό. Ο

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση για το άσυλο και τη μετανάστευση

Συμφωνία επετεύχθη στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου, στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. #JHA | The ministers just agreed on a general approach on the Asylum and

Συνάντηση Π.Ο.Λ με τον ΥΝΑΝΠ Ναύαρχο Λ.Σ ε.α. Κλιάρη Θεόδωρο

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον ΥΝΑΝΠ και επίτιμο Αρχηγό Λιμενικού Σώματος Ελληνικής – Ακτοφυλακής, Ναύαρχο Λ.Σ. ε.α. Κλιάρη Θεόδωρο πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Λ Κυράνης Κωνσταντίνος την 8/6/23 . Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Λ επισκέφτηκε τον υπηρεσιακό Υπουργό Ναυτιλίας στο ΥΝΑΝΠ και

Μετάβαση στο περιεχόμενο