Διαμαρτυρία για το αντίτιμο των 50 € για κατάδυση στο ναυάγιο της Περιστέρας | Ανακοίνωση και του ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.

Το Ναυάγιο  της Περιστέρας οδηγεί σε ναυάγιο τον καταδυτικό τουρισμό στην Ελλάδα πριν ακόμα αυτός ξεκινήσει, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Νοτοπούλου και ο βουλευτής Μαγνησίας Α.Μεϊκόπουλος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “Μία  χωρίς λογική, κοινή απόφαση των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών για επιβολή  του αδικαιολόγητα υψηλού αντιτίμου 50 ευρώ για την επίσκεψη στο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο.

Μία υπουργός Πολιτισμού που καταστρέφει  κάθε προοπτική και για τον καταδυτικό τουρισμό και μάλιστα στο ξεκίνημά του.

΄Ενας πρώην υπουργός Τουρισμού που  συναίνεσε δια της απουσίας του.

Ένας νυν υπουργός Τουρισμού που επίσης συναινεί στην καταστροφή του καταδυτικού τουρισμού.

Ένα πρωτοφανώς ακριβό εισιτήριο, όταν το εισιτήριο στο μουσείο της Ακρόπολης κυμαίνεται  έως 10 ευρώ, παρόλο που η λειτουργία του επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου της Περιστέρας Αλοννήσου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση στην οποία το ποσοστό της κοινοτικής συνδρομής στον υπολογισμό των καθαρών εσόδων δεν προέβλεπε τέτοιο αντίτιμο εισιτηρίου.

Ένας τοπόσημο που παύει να είναι προσβάσιμο στους πολίτες και στους τουρίστες εξαιτίας του ύψους του εισιτηρίου.

Ένα έγκλημα  με αυτουργό την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Όμως, ο  καταδυτικός τουρισμός είναι δυναμικό προϊόν εναλλακτικού τουρισμού και πρέπει να στηριχθεί, αντί να υπονομεύεται.

Ο Δήμος Αλοννήσου εναντιώνεται στην εξέλιξη αυτή,  όπως φαίνεται στην από 5-11-2021 επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού.

Οι επαγγελματίες της κατάδυσης εναντιώνονται, καθώς βλέπουν δραματική μείωση του αριθμού των πελατών και την κυβέρνηση να εμποδίζει το βιοπορισμό των μικρομεσαίων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εναντιώνεται με την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την ως «χαράτσωμα των επισκεπτών» και καταγγέλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για πολιτική που οδηγεί τα μνημεία και τα μουσεία στο να μην  είναι προσιτά στην πλειονότητα των πολιτών.

Η  τοπική κοινωνία εναντιώνεται και ενώνεται για να υπερασπιστεί την Αλόννησο και την αναπτυξιακή της προοπτική. Και εμείς μαζί της!”.

Και καταλήγει η ανακοίνωση: “Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η καταστροφική για τον καταδυτικό τουρισμό απόφαση”.

Ανακοίνωση του ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας, αναφέρει:

“ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Την έντονη αντίδραση του εκφράζει ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας (ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.), και παράλληλα την απογοήτευση του στην απαράδεκτη κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, επιβάλλοντας εισιτήριο του υπέρογκου ποσού των 50 ευρώ στο πρώτο επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο, στη νησίδα Περιστέρα. Η απόφαση αυτή, αλλά και οποιαδήποτε επιβολή υπερβολικών εισιτηρίων σε πάρκα, υποβρύχια αρχαιολογικά πάρκα, ή ιστορικά υποθαλάσσια μνημεία, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή ολόκληρη την τουριστική ανάπτυξη του κλάδου μας.

Οι υποσχέσεις ετών για τη δημιουργία του Πάρκου της Περιστέρας από το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αναρίθμητες δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις για τη δημιουργία και λειτουργία του πέφτουν στον κενό με την επιβολή του αδικαιολόγητα ακριβού εισιτηρίου, αφαιρώντας για μία ακόμα φορά το δικαίωμα των πολιτών  να έχουν πρόσβαση στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η απόφαση αυτή  πάρθηκε ερήμην της αγοράς. Ουδέποτε ερωτηθήκαμε ή προσκληθήκαμε από τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών για το θέμα αυτό.

Η επιβολή εισιτηρίου υπέρογκων ποσών, όπως στην Περιστέρα ή σε οποιοδήποτε πάρκο ή ιστορικό ναυάγιο, θα έχουν ως αποτέλεσμα:

Α) να γίνεται οικονομικά απαγορευτική η υποβρύχια επίσκεψη στους εν λόγω υποθαλάσσιους χώρους για το ευρύ κοινό

Β) να καταστρέψει οικονομικά τους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών καθώς θα είναι αδύνατη η οργάνωση καταδύσεων σε αυτά τα πάρκα ή ναυάγια λόγω του υπερβολικά υψηλού κόστους για τον τελικό καταναλωτή

Γ) την οδηγήσει σε τουριστική υποβάθμιση την ευρύτερη περιοχή, καθώς οι καταδύσεις συνδέονται άμεσα με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.λπ.

Δ) να αποδυναμωθεί το τουριστικό καταδυτικό προϊόν μας και να οδηγηθούν οι τουρίστες/δύτες  να επιλέξουν άλλους καταδυτικούς προορισμούς, ανταγωνίστριες χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Μάλτα, η Τουρκία κ.α..

Ακόμη και μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να δώσει μία εικόνα των ποσών στα οποία κυμαίνονται τα εισιτήρια και σε αρχαιολογικά υποβρύχια πάρκα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το παράδειγμα του Αρχαιολογικού Πάρκου στη γειτονική Νάπολη της Ιταλίας, στη Μπάια όπου το εισιτήριο στο σε αυτό ανέρχεται στο ποσό των 5,00 ευρώ ανά κατάδυση.

Για τους ανωτέρω λόγους ζητούμε την άμεση τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 5058/Β/1-11-2021) αφού πρώτα προηγηθεί διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και Οργανισμούς της καταδυτικής αγοράς οι οποίοι είναι και οι μόνοι που έχουν γνώση όχι μόνο για την ελληνική πραγματικότητα αλλά και για το τι ισχύει στο εξωτερικό.

Παράλληλα ζητούμε να υπάρξει διάλογος μαζί μας και για οποιαδήποτε σχέδιο έχει η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία της για την επιβολή εισιτηρίου στα σύγχρονα ιστορικά ναυάγια, προκειμένου να αποφύγουμε αντίστοιχες απαράδεκτες ανακοινώσεις.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.

Η Πρόεδρος                                                            Ο Γενικός Γραμματέας

Ελένη Σιάτρα                                                             Γεράσιμος Μπεριάτος”.

Ο «ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.» (Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας) είναι το Επαγγελματικό Σωματείο που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες της καταδυτικής αγοράς, το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές του 2019 με σκοπό την αντιμετώπιση και επίλυση των διαφόρων επαγγελματικών προβλημάτων που αφορούν στην Ελληνική αυτόνομη κατάδυση, και κάθε υποβρύχια ή θαλάσσια δραστηριότητα που εμπίπτει στα ενδιαφέροντα των μελών του.

Παράλληλα, στους στόχους του είναι η προβολή και ανάπτυξη της αυτόνομης κατάδυσης. Ο κλάδος αποτελείται από περίπου από 280 καταδυτικά κέντρα, με περισσότερες από 300 βάσεις σε όλη την Ελλάδα και απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους.

https://money-tourism.gr/

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο