ΔΣ ΕΑΑΛΣ: Η πρώτη 2ετία – Στόχοι που τέθηκαν, αλλά δεν επιτεύχθηκαν…*

* Γράφει ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΕΑΑΛΣ, Ι. Καραγεωργόπουλος, MSc

Σε λίγες μέρες, κλείνουν δύο χρόνια από εκείνη την ημέρα (Σάββατο, 16 Απριλίου 2022), που τελέσθηκαν οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ (ΕΑΑΛΣ), από τις οποίες προέκυψε το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που έχω την τιμή να υπηρετώ ως Αντιπρόεδρος και, που θα συνεχίσει να τη διευθύνει, μέχρι τη λήξη της τριετούς θητείας του.

Η επέτειος της πρώτης διετίας είναι καλή ευκαιρία για απολογισμό, όχι των πεπραγμένων της νέας διοίκησης ΕΑΑΛΣ (που, έτσι κι αλλιώς, είναι πολλά και φαίνονται), μα, ιδίως, των στόχων που τέθηκαν από την αρχή της θητείας της και, που η επίτευξή τους ακόμη εκκρεμεί…

  1. Ίδρυση στο Αρχηγείο Δομής αυτοτελούς (one-stop-shop) Εξυπηρέτησης Αποστράτων

Τέτοιες δομές υφίστανται στις Κεντρικές Υπηρεσίες όλων των φορέων Κεντρικής Κυβέρνησης που απασχολούν ενστόλους (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ.).

Δυστυχώς, το Λιμενικό Σώμα είναι ο μοναδικός φορέας Κεντρικής Κυβέρνησης, που μέχρι και σήμερα, δεν έχει στο Αρχηγείο του συγκεκριμένη δομή (είτε Διεύθυνση είτε Τμήμα είτε Γραφείο) αυτοτελούς συνδιαλλαγής με το εν εφεδρεία και το εν αποστρατεία προσωπικό του.

Απότοκος αυτής της έλλειψης είναι η αγωνιώδης αναζήτηση της εκάστοτε αρμόδιας δομής του Αρχηγείου, ανάλογα με το θέμα που απασχολεί το κάθε απόστρατο στέλεχος, είτε τους κληρονόμους του, όταν αποβιώσει ο άμεσος δικαιούχος.

Σήμερα, το Τμήμα Σταδιοδρομίας της Διεύθυνσης Προσωπικού Λ.Σ. χειρίζεται κάποια θέματα αφορώντα στην καταστατική μετάπτωση του προσωπικού ΛΣ από την ενεργό υπηρεσία στην (5ετή) εφεδρεία.

Μετά την εκπνοή της συντομότατης περιόδου εφεδρείας, τι γίνεται;;;

  1. Ίδρυση στο Αρχηγείο Δομής συγγραφής της Ιστορίας του ΛΣ

Τέτοιες δομές υφίστανται στις Κεντρικές Υπηρεσίες κάθε φορέα Κεντρικής Κυβέρνησης που απασχολεί ενστόλους (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ.).

Δυστυχώς, το Λιμενικό Σώμα είναι ο μοναδικός από τους φορείς Κεντρικής Κυβέρνησης, που μέχρι και σήμερα (105 χρόνια μετά την ίδρυσή του) δεν έχει στο Αρχηγείο του συγκεκριμένη δομή (είτε Διεύθυνση είτε Τμήμα είτε Γραφείο) συγγραφής της ιστορίας του.

Η μοναδική απόπειρα συγγραφής της ιστορίας του ΛΣ (και, μάλιστα, χωρίς τις απαιτούμενες επιστημονικές προϋποθέσεις) αποδίδεται και πιστώνεται στην ΕΑΑΛΣ (Σωματείο ιδιωτικού τομέα) και χρονολογικά σταματά το 1999.

Σήμερα, 25 χρόνια μετά από εκείνη την ευγενική και φιλότιμη προσπάθεια ορισμένων απόστρατων στελεχών ΛΣ, προϊόν της οποίας είναι ο καλαίσθητος τόμος που με καμάρι προσφέρει η ΕΑΑΛΣ στους κάθε λογής συνομιλητές της, δεν είναι πια καιρός να αναλάβει το Αρχηγείο ΛΣ με ιστοριογραφική μεθοδικότητα και επιστημονική συνέπεια τη συγγραφή της ιστορίας του Σώματος που διοικεί;;;

  1. Απονομή ξιφών σε αποστράτους

Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για το θέμα αυτό.

Σήμερα, οι απόστρατοι-δικαιούχοι απονομής ξίφους από το ΛΣ είναι εκατοντάδες.  Ανάλογοι, αριθμητικά, είναι οι δικαιούχοι απόστρατοι και των λοιπών ομόλογων φορέων Κεντρικής Κυβέρνησης (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ.).  Τουλάχιστον όμως, αυτοί οι φορείς έχουν θεσπίσει προ πολλού τελετουργικές διαδικασίες τακτικής (ετήσιας) απονομής ξιφών στο απόστρατο προσωπικό τους.

Η τελευταία φορά που είναι γνωστό ότι το ΛΣ εκπλήρωσε αυτή την υποχρέωσή του προς απόστρατα στελέχη του ήταν το 2020 (!!!).

Δεν θα έπρεπε το ΛΣ να εκπληρώνει τακτικότερα αυτή την υποχρέωση έναντι των αποστράτων του;;;

  1. Αντί επιλόγου

Ως επίλογος, θα επαναληφθεί η χιλιοειπωμένη φράση της τωρινής διοίκησης του Σωματείου: «Η ΕΑΑΛΣ προτείνει και ζητεί… Η ΕΑΑΛΣ ούτε αποφασίζει, ούτε νομοθετεί…».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας που έχουν μπει στη ναυτιλία

Η χρήση της τεχνολογίας έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικότητας, με τη ναυτιλία να μην αποτελεί εξαίρεση. Ανάπτυξη της τεχνολογίας σημαίνει εξέλιξη, νέα δεδομένα, καινούργιες πρακτικές και όλα αυτά είναι απαραίτητα σε μια σύγχρονη επιχείρηση. Φυσικά η Ελλάδα, πρωταγωνιστεί διαχρονικά

Η Ευρώπη άνοιξε «κουμπαρά» 400 δισ. για όπλα και άμυνα – Πώς θα τα μαζέψει

Το ταμείο έκτακτης διάσωσης της ΕΕ — που δημιουργήθηκε στην κορύφωση της κρίσης χρέους — θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε αυτό που εύχονται οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. Μια έτοιμη δεξαμενή χρημάτων που θα μπορούσαν να

Μέση Ανατολή: Έτοιμο για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα το Ισραήλ – Διπλωματικός πυρετός για την επίτευξη εκεχειρίας – Άνοιξε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Ώρα μηδέν για την Ράφα, την πόλη που οι Παλαιστίνιοι βρήκαν ως καταφύγιο για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Την ώρα που οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισράηλ βρίσκονται στην Αίγυπτο για να συμφωνηθεί κάποιου είδους εκεχειρία, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ακατάπαυστα την

Η Μονή της Χώρας άλλαξε… θρήσκευμα: Κάλυψαν τις τοιχογραφίες με γύψο για να προσευχηθούν – Τουρκικός Τύπος: «Όμως οι τουρίστες θαύμαζαν τα χριστιανικά ψηφιδωτά»

Σε ακόμα μία θρησκευτική ύβρη προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετατρέποντας την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί. Το βυζαντινό αριστούργημα άλλαξε θρήσκευμα και από μουσείο έγινε τόπος λατρείας των μουσουλμάνων με τις ευχές του τούρκου προέδρου.  Οι αντιδράσεις πολλές ωστόσο το μήνυμα για την λειτουργεία του χριστιανικού ναού σε τζαμί δεν ήρθε

Μετάβαση στο περιεχόμενο