ΔΣ ΕΑΑΛΣ: Η πρώτη 2ετία – Στόχοι που τέθηκαν, αλλά δεν επιτεύχθηκαν…*

* Γράφει ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΕΑΑΛΣ, Ι. Καραγεωργόπουλος, MSc

Σε λίγες μέρες, κλείνουν δύο χρόνια από εκείνη την ημέρα (Σάββατο, 16 Απριλίου 2022), που τελέσθηκαν οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ (ΕΑΑΛΣ), από τις οποίες προέκυψε το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που έχω την τιμή να υπηρετώ ως Αντιπρόεδρος και, που θα συνεχίσει να τη διευθύνει, μέχρι τη λήξη της τριετούς θητείας του.

Η επέτειος της πρώτης διετίας είναι καλή ευκαιρία για απολογισμό, όχι των πεπραγμένων της νέας διοίκησης ΕΑΑΛΣ (που, έτσι κι αλλιώς, είναι πολλά και φαίνονται), μα, ιδίως, των στόχων που τέθηκαν από την αρχή της θητείας της και, που η επίτευξή τους ακόμη εκκρεμεί…

  1. Ίδρυση στο Αρχηγείο Δομής αυτοτελούς (one-stop-shop) Εξυπηρέτησης Αποστράτων

Τέτοιες δομές υφίστανται στις Κεντρικές Υπηρεσίες όλων των φορέων Κεντρικής Κυβέρνησης που απασχολούν ενστόλους (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ.).

Δυστυχώς, το Λιμενικό Σώμα είναι ο μοναδικός φορέας Κεντρικής Κυβέρνησης, που μέχρι και σήμερα, δεν έχει στο Αρχηγείο του συγκεκριμένη δομή (είτε Διεύθυνση είτε Τμήμα είτε Γραφείο) αυτοτελούς συνδιαλλαγής με το εν εφεδρεία και το εν αποστρατεία προσωπικό του.

Απότοκος αυτής της έλλειψης είναι η αγωνιώδης αναζήτηση της εκάστοτε αρμόδιας δομής του Αρχηγείου, ανάλογα με το θέμα που απασχολεί το κάθε απόστρατο στέλεχος, είτε τους κληρονόμους του, όταν αποβιώσει ο άμεσος δικαιούχος.

Σήμερα, το Τμήμα Σταδιοδρομίας της Διεύθυνσης Προσωπικού Λ.Σ. χειρίζεται κάποια θέματα αφορώντα στην καταστατική μετάπτωση του προσωπικού ΛΣ από την ενεργό υπηρεσία στην (5ετή) εφεδρεία.

Μετά την εκπνοή της συντομότατης περιόδου εφεδρείας, τι γίνεται;;;

  1. Ίδρυση στο Αρχηγείο Δομής συγγραφής της Ιστορίας του ΛΣ

Τέτοιες δομές υφίστανται στις Κεντρικές Υπηρεσίες κάθε φορέα Κεντρικής Κυβέρνησης που απασχολεί ενστόλους (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ.).

Δυστυχώς, το Λιμενικό Σώμα είναι ο μοναδικός από τους φορείς Κεντρικής Κυβέρνησης, που μέχρι και σήμερα (105 χρόνια μετά την ίδρυσή του) δεν έχει στο Αρχηγείο του συγκεκριμένη δομή (είτε Διεύθυνση είτε Τμήμα είτε Γραφείο) συγγραφής της ιστορίας του.

Η μοναδική απόπειρα συγγραφής της ιστορίας του ΛΣ (και, μάλιστα, χωρίς τις απαιτούμενες επιστημονικές προϋποθέσεις) αποδίδεται και πιστώνεται στην ΕΑΑΛΣ (Σωματείο ιδιωτικού τομέα) και χρονολογικά σταματά το 1999.

Σήμερα, 25 χρόνια μετά από εκείνη την ευγενική και φιλότιμη προσπάθεια ορισμένων απόστρατων στελεχών ΛΣ, προϊόν της οποίας είναι ο καλαίσθητος τόμος που με καμάρι προσφέρει η ΕΑΑΛΣ στους κάθε λογής συνομιλητές της, δεν είναι πια καιρός να αναλάβει το Αρχηγείο ΛΣ με ιστοριογραφική μεθοδικότητα και επιστημονική συνέπεια τη συγγραφή της ιστορίας του Σώματος που διοικεί;;;

  1. Απονομή ξιφών σε αποστράτους

Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για το θέμα αυτό.

Σήμερα, οι απόστρατοι-δικαιούχοι απονομής ξίφους από το ΛΣ είναι εκατοντάδες.  Ανάλογοι, αριθμητικά, είναι οι δικαιούχοι απόστρατοι και των λοιπών ομόλογων φορέων Κεντρικής Κυβέρνησης (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ.).  Τουλάχιστον όμως, αυτοί οι φορείς έχουν θεσπίσει προ πολλού τελετουργικές διαδικασίες τακτικής (ετήσιας) απονομής ξιφών στο απόστρατο προσωπικό τους.

Η τελευταία φορά που είναι γνωστό ότι το ΛΣ εκπλήρωσε αυτή την υποχρέωσή του προς απόστρατα στελέχη του ήταν το 2020 (!!!).

Δεν θα έπρεπε το ΛΣ να εκπληρώνει τακτικότερα αυτή την υποχρέωση έναντι των αποστράτων του;;;

  1. Αντί επιλόγου

Ως επίλογος, θα επαναληφθεί η χιλιοειπωμένη φράση της τωρινής διοίκησης του Σωματείου: «Η ΕΑΑΛΣ προτείνει και ζητεί… Η ΕΑΑΛΣ ούτε αποφασίζει, ούτε νομοθετεί…».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Νέες επιθέσεις των Χούθι ανοιχτά της Υεμένης – Στόχευσαν τρία εμπορικά πλοία και δύο καταδρομικά των ΗΠΆ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και εναντίον δύο καταδρομικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Πρόστιμο στην Ασημακοπούλου και το ΥΠΕΣ για τις διαρροές των email

Σε επιβολή προστίμου προς το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 400 χιλιάδων ευρώ και κατά της ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ύψους 40 χιλιάδων ευρώ προχώρησε η Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την υπόθεση των emails. Ως προς την ΝΔ και

Οι Τούρκοι βγάζουν ερευνητικό σκάφος κοντά στα Ίμια – «Το Αιγαίο δεν ανήκει σε μία χώρα»

Παρά τις αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών και τη Διακήρυξη των Αθηνών, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της δόγμα. Τουναντίον, η Γαλάζια Πατρίδα γίνεται… εθνικό όραμα. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία από τον σταθμό της

ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί η υπ. Εσωτερικών μετά από το πόρισμα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων

«Η υπ. Εσωτερικών οφείλει να παραιτηθεί μετά την απόφαση-κόλαφο της αρμόδιας Αρχής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων. Συγκεκριμένα,

Μετάβαση στο περιεχόμενο