EE: Το “Σύμφωνο για τη Μετανάστευση” αναβάλλεται για το φθινόπωρο, λόγω διαφωνίας στο COREPER

Τα κράτη μέλη ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια βασική πτυχή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο αυτή την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταναστευτικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάλλονται…

Οι εκπρόσωποι των 27 κρατών μελών της ΕΕ (ΕΜΑ ΙΙ) δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος για ένα βασικό μέρος του σχεδιαζόμενου συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση, σε συνάντησή τους την Τετάρτη (26 Ιουλίου) σχετικά με τους κανόνες για τη μετανάστευση και το άσυλο, ιδίως σε καταστάσεις κρίσης.

Η ισπανική προεδρία της ΕΕ είχε προτείνει συμβιβασμό που όμως απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη αρκετών αντιπροσωπειών. Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Αυστρία τάχθηκαν κατά της πρότασης.

Η Γερμανία, η Σλοβακία και η Ολλανδία δήλωσαν ότι θα απόσχουν, αφού εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου ενδέχεται να υποβαθμισθούν από τον Κανονισμό.

Άλλες αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, υποστήριξαν εν τω μεταξύ την πρόταση της Ισπανίας.

Συνεπώς, οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο δεν θα συζητηθούν σύντομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά μόνο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές…ή και αργότερα.

Διαφωνία για τους κανόνες κρίσης

Τα δύο κύρια σημεία τριβής των κρατών μελών της ΕΕ αφορούσαν στις καταστάσεις κρίσης λόγω έξαρσης της μετανάστευσης.  Υπήρξε διαφωνία ως προς το διάστημα που θα επιτρέπεται στις χώρες να αναστέλλουν τις κανονικές διαδικασίες ασύλου σε κρίσιμες καταστάσεις ως επίσης στο τι συνιστά μια κατάσταση κρίσης.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Deutsche Presse Agentur (dpa), η πρόταση της Ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου περιλάμβανε κανόνες που θα επέτρεπαν στα κράτη μέλη ΕΕ για όσο διάστημα διαρκεί η μεταναστευτική κρίση να κρατούν τους αιτούντες άσυλο σε κέντρα στα σύνορα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μειώνουν τα πρότυπα διαμονής τους.

Η Γερμανία φέρεται να ήταν ο βασικός πολέμιος αυτής της πρότασης, εκφράζοντας ανησυχία ότι η μείωση των προτύπων για τους αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια κρίσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Από την άλλη, η Πολωνία και η Ουγγαρία θεώρησαν ότι οι περιορισμοί που προτάθηκαν από την Ισπανία δεν ήταν αρκετά αυστηροί για καταστάσεις κρίσης.

Διαφωνία, επίσης, υπήρξε σχετικά με το εάν οι επιστροφές των αιτούντων άσυλο στη χώρα πρώτης εισόδου στην ΕΕ θα έπρεπε να ανασταλούν κατά τη διάρκεια τέτοιων κρίσεων (γνωστός ως Κανονισμός του Δουβλίνου).

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico, η μεγαλύτερη διαφωνία για αυτό το θέμα σημειώθηκε ανάμεσα στα κράτη μέλη του νότου και τα κράτη μέλη στο βόρειο τμήμα της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη ΕΕ φέρεται επίσης να διαφώνησαν στο εάν μια χώρα πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκεται σε κρίση όταν μετανάστες και πρόσφυγες διέρχονται από τα σύνορά της με τη βοήθεια άλλων κρατών ή μη κρατικών παραγόντων.

Αρκετά κράτη μέλη του ανατολικού τμήματος της ΕΕ είχαν πιέσει να συμπεριληφθεί ο όρος αυτός, επικαλούμενα τη μετανάστευση από τη Λευκορωσία, την οποία πολλοί ηγέτες της ΕΕ ισχυρίζονται ότι “εργαλειοποιείται” από τον αυταρχικό Αλεξάντερ Λουκασένκο στην προσπάθειά του να αποδυναμώσει το ενωσιακό μπλοκ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμενικό: Πάνω από 65 μετανάστες διασώθηκαν στο Αιγαίο

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 66 άτομα εντόπισαν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε Οινούσσες, Φαρμακονήσι και Μεγίστη. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το βράδυ της Πέμπτης ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει ικανό αριθμό αλλοδαπών σε βραχώδη ακτή βορειοδυτικά της ν.

Αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα στο ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος με τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) ενημερώνει ότι κατόπιν μελέτης για την στατικότητα των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα προέκυψε πρόβλημα και ως εκ τούτου αναστέλλεται από σήμερα (29/9) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό

ΥΠΟΙΚ: Εγκρίθηκε η αγορά 4 ελικοπτέρων βαρέος τύπου για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής

Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Πολιτική Προστασία 2021- 2027», με δικαιούχο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εντάσσεται η πράξη «Προμήθεια ελικοπτέρων βαρέως τύπου». Η σχετική πράξη εκδόθηκε σήμερα από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο