Ευθυγραμμίζονται με τον ΙΜΟ σταδιακά οι συμμετέχοντες στα Poseidon Principles

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Μες τους στόχους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας εναρμονίζονται σταδιακά τα τραπεζικά ιδρύματα, που είναι μέλη των Αρχών του Ποσειδώνα (Poseidon Principles). Σύμφωνα με το τελευταίο report, 11 από τα 23  χαρτοφυλάκια χρηματοδότησης πλοίων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ευθυγραμμίζονται με τον στόχο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ΙΜΟ. Ένα χρόνο πριν μόλις το 20% των συμμετεχόντων είχαν ευθυγραμμιστεί με τους στόχους.

«Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από τα βήματα που έχουμε κάνει καθώς συνεχίζουμε με τον στόχο μας για διαφανή αναφορά των χαρτοφυλακίων μας ναυτιλίας. Ο Covid-19 έχει παρουσιάσει προκλήσεις για τη ναυτιλία που έχουν «παραμορφώσει»  σε ορισμένες περιπτώσεις τις βαθμολογίες ορισμένων από τους συμμετέχοντες», ανέφερε ο Michael Parker, πρόεδρος της Global Shipping, Logistics and Offshore, Citi, και πρόεδρος των Poseidon Principles Association.

Σύμφωνα με την Ένωσημ τρεις από τις τράπεζες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μέσα στο 2021 αποκάλυψαν οικειοθελώς τα αποτελέσματά τους, αφού η υποχρέωσή τους είναι να εκδώσουν ετήσια έκθεση από την επόμενη χρονιά.

Για τη φετινή έκθεση, η μεθοδολογία των Αρχών του Ποσειδώνα ενημερώθηκε για να αντικατοπτρίζει την 4η Μελέτη GHG του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού  και για το λόγο αυτό διαφέρουν από το προηγούμενο έτος.

Οι επιπτώσεις του Covid-19

Ο αντίκτυπος του Covid-19 στη διεθνή ναυτιλία σήμαινε δραστικές αλλαγές στη λειτουργία για ορισμένα τμήματά της, κυρίως κρουαζιερόπλοια και επιβατηγά πλοία, που οδήγησαν σε αύξηση της έντασης του άνθρακα. Αυτό αντανακλάται στις στρεβλωμένες βαθμολογίες ευθυγράμμισης του κλίματος ορισμένων τραπεζών που παρέχουν στοιχεία με υψηλή έκθεση στον τομέα, αλλά δεν αναμένεται να αποτελέσει μακροπρόθεσμη αλλαγή για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ναυτιλίας.

Οι Αρχές του Ποσειδώνα

Τα Poseidon Principles είπε είναι μια σύμπραξη που δημιουργήθηκε από τους ηγέτες  χρηματοδότες της ναυτιλιακής βιομηχανίας και η οποία ελέγχει αν οι ναυτιλιακές εταιρίες- πελάτες συμμορφώνονται με τους κανονισμούς τους Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις

Τελετή Ορκωμοσίας Νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023

Παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου, τελέσθηκε σήμερα η ορκωμοσία ενενήντα επτά (97) νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023. Στην τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στο Ναυτικό

ΛΣ : Να μετακινείται ο φάκελος…Όχι ο πολίτης

Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό πρωτοξεκίνησε από το Υπουργείο Αιγαίου το 1998;;; Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό αποτέλεσε την πρώτη διαφήμιση των σημερινών Κ.Ε.Π.(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών); Ποιος γνωρίζει ότι ο «προάγγελος» των σημερινών ΚΕΠ (τότε λέγονταν «Γραφεία τουΠολίτη»)

Ο Ερντογάν μηνύει τον αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε σε προεκλογική συγκέντρωση «μικρό αρουραίο των υπονόμων». Το