Ελληνικό «μάτι» για τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου

Άρθρο του Χρ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Μεσογείου, με εντυπωσιακή αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρεί να μετατρέψει την Κρήτη, το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews.

Στόχος του σχεδίου είναι δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει και να επιτηρεί ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την είσοδο των πλοίων στο Αιγαίο και κατ’ επέκταση και στη Μαύρη Θάλασσα.  Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ταυτόχρονα πως Κρήτη θα διαθέτει μέσα με ισχυρή δύναμη πυρός τα οποία θα δίνουν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τη δυνατότητα να επέμβουν με μεγάλη ταχύτητα σε γεωγραφικά σημεία όπου δεν είναι εφικτό μέχρι σήμερα.

Αιχμή του δόρατος του νέου σχεδίου είναι οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Σούδας οι οποίες όταν ολοκληρωθούν, θα επιτρέψουν την εγκατάσταση του Στόλου Μεσογείου του Πολεμικού Ναυτικού.  Η δημιουργία Στόλου Μεσογείου από τη χώρα μας και η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης μέσω της δημιουργίας πλήρους εγκατάστασης θεωρείται το «αντίβαρο» για τον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ που βρίσκεται στα μικρασιατικά παράλια, ανατολικά της Ρόδου.  Στρατηγικά, ο Ναύσταθμος Κρήτης θα αποτελεί εν καιρώ κρίσης το απόρθητο φρούριο, αφού οποιαδήποτε σκέψη επίθεσης από επίδοξο επιβουλέα θα αποτελεί και επίθεση εναντίον των ΠΑ, δεδομένου ότι συνορεύει με τον Ναύσταθμο της Σούδας.

Ο νέος Ναύσταθμος της Κρήτης θα αποτελεί την κύρια ναυτική βάση της χώρας μας με μεγάλες μονάδες επιφανείας αλλά και υποβρύχια.  Η αποστολή του Στόλου Μεσογείου θα είναι η άμεση ανάληψη δράσης και διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων σε ολόκληρο το τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ.  Οι δυνάμεις που θα σταθμεύουν στην αναβαθμισμένη εγκατάσταση θα μπορούν παράλληλα και να συνδράμουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, όμως θα υπάρχει πλήρης επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής στα σύνορα με τη λιβυκή ΑΟΖ.  Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να αδρανοποιείται επί του πεδίου κάθε βλέψη για τη δημιουργία αποσταθεροποιητικών συνθηκών.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες της «R», στα σχέδια του ΓΕΕΘΑ είναι παράλληλα και η δημιουργία μιας νέας Πτέρυγας Μάχης εκτός από την 115 που υπάρχει σήμερα στη Σούδα.  Σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας μελετάται η δημιουργία της νέας Π.Μ. στο Καστέλι, όπου σχεδιάζεται να φιλοξενηθεί μία Μοίρα μαχητικών αεροσκαφών και ακόμα μία Μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δηλαδή UAVs.

Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται επιχειρησιακά η 71η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία με έδρα την Κρήτη.  Τα αερομεταφερόμενα τάγματα 545, 546, 547 και 548, που χαρακτηρίζονταν από υποστελέχωση αλλά και από ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα, έχουν αρχίσει να αναβαθμίζονται τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό.  Ο στόχος είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να γίνουν πλήρως ενεργά και τα τέσσερα αερομεταφερόμενα τάγματα, τα οποία πλέον θα επιχειρούν αποκλειστικά από την Κρήτη.

Στα σχέδια του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας αναβαθμισμένης βάσης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη.  Στη νέα βάση θα είναι έντονη η παρουσία των γαλλικών ελικοπτέρων ΝΗ-90, που έχουν αρχίσει να αποκτούν υψηλές διαθεσιμότητες μετά την υλοποίηση της σχετικής σύμβασης υποστήριξης.

Στη βάση των ελικοπτέρων θα σταθμεύουν και οι λεγόμενοι «Ινδιάνοι του Αιγαίου», τα ελικόπτερα τύπου Kiowa Warrior OH-58D, καθώς και τα Chinook CH-47D.  Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα επιτυγχάνεται και η ουσιαστική αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης στη Μεσόγειο και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου μέσω των αερομεταφερόμενων ταγμάτων, κυρίως όμως η υποστήριξη επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης (SAR – Search and Rescue) στον απόηχο της υπογραφής συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας- Αίγυπτου.

Το ραντάρ

Σημειώνεται ότι κομβικό ρόλο στα σχέδια του ΓΕΕΘΑ για την Κρήτη θα διαδραματίσει και η κατασκευή ενός νέου υψηλής τεχνολογίας ραντάρ, που έχει συμφωνηθεί σε συνεργασία με το Ισραήλ και προγραμματίζεται να εγκατασταθεί στα ανατολικά του νησιού.

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου, οι νέες εγκαταστάσεις της Κρήτης θα μπορούν να λειτουργούν και ως «πύλη εισόδου» για το Αιγαίο, καθώς κανένα πλοίο δεν θα περνά στο ελληνικό πέλαγος χωρίς να είναι πλήρως ταυτοποιημένο.  Βεβαίως, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η πλήρης σύνδεση της Κρήτης με τη «Σούδα του Βορρά», δηλαδή την Αλεξανδρούπολη.  Υπενθυμίζεται πως η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σημασίας της Αλεξανδρούπολης έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην τουρκική κυβέρνηση.  Δεν είναι μόνο η έντονη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων, όσο κυρίως η αναβάθμιση των υποδομών του λιμένα, αλλά και η συνεχής αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, μέσω του οποίου πλέον τα τελευταία τρία χρόνια μεταφέρεται όλο το στρατιωτικό υλικό με προορισμό την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, μέχρι τη Ρουμανία.

ΠΗΓΗ:  REALNEWS

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινές «μαμούθ» σε μέλη κυκλώματος μεταναστών

Ποινές «μαμούθ» μέχρι και 244 χρόνων κάθειρξης αλλά και χρηματικές ποινές, πολλών εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Οι διακινήσεις μεταναστών σημειώθηκαν το διάστημα 8 Φεβρουαρίου 2023- 2 Ιουνίου 2023 και τα κέρδη των

Σιγκαπούρη: Στις φλόγες δύο μεγάλα δεξαμενόπλοια – Διασώθηκαν δύο ναυτικοί

Δυο μεγάλα δεξαμενόπλοια έχουν πάρει φωτιά στα ανοικτά της Σιγκαπούρης και δυο μέλη πληρώματος διασώθηκαν, ανακοίνωσαν οι αρχές της ασιατικής πόλης-κράτους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πετρελαιοφόρο Hafnia Nile, υπό σημαία Σιγκαπούρης, και ακόμη ένα πλοίο, το Ceres I, υπό σημαία Σάο Τομέ και

Λειψυδρία: «Ολιστικό σχέδιο δράσης για το νερό» ζητάει από την ΕΕ η Ελλάδα και άλλα 20 κράτη-μέλη

Επείγουσα έκκληση για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να προστατευθούν οι υδάτινοι πόροι, απευθύνουν στην ΕΕ 21 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην κοινή επιστολή τους ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, για να ενισχύσει την ασφάλεια

Εντυπωσιακά πλάνα από την εκπαίδευση των αμφίβιων καταδρομών στο Αιγαίο

Εντυπωσιακές εικόνες από την διαρκή εκπαίδευση στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, των Αμφίβιων Καταδρομών της ΔΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Όπως φαίνεται στο βίντεο, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τόσο πλωτά σκάφη με κομάντος που πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά, όσο και

Μετάβαση στο περιεχόμενο