Ποιος δεν θυμάται την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους πολίτες, όταν τους ζητήθηκε -με την απειλή υψηλότατων προστίμων – να εκπονήσουν μελέτες επικινδυνότητας, να καθαρίσουν με δικές τους δαπάνες τις εκτάσεις γης (όχι μόνο οικόπεδα αλλά και μη οικοδομήσιμες γαίες) σε εντός και πέριξ των οικισμών περιοχές;
Ποιος δεν θυμάται την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού (Περιφέρειες, Δήμοι) να εφαρμόσει την απόφαση αυτή, είτε γιατί αδυνατούσε να δώσει λύση για την αποκομιδή της καύσιμης ύλης από τους καθαρισμούς είτε επειδή αδυνατούσε να καθαρίσει ό ίδιος τους δημόσιους χώρους (ρέματα, άλση, επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους, πλατείες κλπ.);
Ποιος δεν θυμάται τις πανηγυρικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργείου για τις 800.000 και πλέον δηλώσεις καθαρισμού, υπονοώντας ότι έχουμε στο τσεπάκι την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;
Πανηγυρισμοί, που σήμαιναν ότι, επιτέλους, την ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ της πυρκαγιάς την ανέλαβαν οι πολίτες αποδιώχνοντας ένα βάρος από τους ώμους του βραδυκίνητου κρατικού μηχανισμού. Έφυγε ένα βάρος και από αυτούς που εκπονούν και παρουσιάζουν με αντιγραφές από προτάσεις- κατευθύνσεις της Ε.Ε. μεγαλόπνοα και ανεφάρμοστα στην πράξη σχέδια και διατάξεις (π.χ. Κλιματικός Νόμος, Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2024 κλπ.).
Δυστυχώς όμως, η καταστροφή στην ΒΑ Αττική δεν μας χαρίστηκε, ήλθε και ρήμαξε όχι μόνο ανθρώπους και περιουσίες αλλά και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του φυσικού πνεύμονα της Αθήνας.
Εκατό χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη.
Μετά τη νέα καταστροφή από τις φωτιές στην Αττική κατά την διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης στην Πεντέλη, παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης χάρτες με την αποτύπωση της κίνησης της φωτιάς αλλά και με τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων.
Για να μην υπάρχει καμία παρανόηση ότι φταίει ο μηχανισμός πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη σύσκεψη έγιναν γνωστά συμπεράσματα από τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων.
«Εκεί όπου είχαμε δηλώσεις καθαρισμένων οικοπέδων, σε πολλές περιπτώσεις η φωτιά σταμάτησε στα όρια των οικοπέδων, ενώ προχώρησε εκεί όπου δεν είχαμε δηλώσεις καθαρισμένων… Μάλιστα τονίστηκε με έμφαση ότι οκτώ στις δέκα κατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες δεν είχαν δηλωθεί ως καθαρισμένες»!!!
Με αυτά τα στοιχεία, είναι πεντακάθαρο ποιος ευθύνεται: Οι απείθαρχοι πολίτες.
Δηλαδή, από τις κοντά 350 κατοικίες που κρίθηκαν κόκκινες ή κίτρινες ή και πράσινες (κατοικήσιμες αλλά χρήζουν επισκευών) μόνο οι 70 κάηκαν «νόμιμα».
Δηλαδή, ενώ 70 ιδιοκτήτες είχαν υποβάλει δήλωση καθαρισμού, τα σπίτια τους έγιναν κάρβουνο, επειδή το κράτος απουσίασε και δεν εκτέλεσε τις υποχρεώσεις του απέναντι σε αυτούς τους νομοταγείς πολίτες.
Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξαν –έστω και εγγαστρίμυθα- εισηγήσεις για την επιβολή κυρώσεων (π.χ. πρόστιμο) ή για διαφορετική μεταχείριση-τιμωρία (π.χ. στις αποζημιώσεις) των απείθαρχων που κάηκαν τα σπίτια τους, ενώ δεν έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού.
Από το παρουσιασθέν σχέδιο της επόμενης ημέρας για την Αττική προκύπτει όφελος και για αυτούς που δεν δήλωσαν τον καθαρισμό των οικοπέδων τους. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους Δήμους μέσω ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» θα ανακοινώσει λεπτομέρειες ενίσχυσης για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast-track διαδικασίες σε συνεργασία και με τις δασικές υπηρεσίες.
Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι…
Αντί να δοθούν χρήματα στους πολίτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων και των γαιών τους ενισχύοντας την πρόληψη, δίνονται χρήματα για την απομάκρυνση της στάχτης και των αποκαϊδιών από τα σπίτια τους…
Μοντέρνες μέθοδοι ανάπτυξης; Τι να πει κανείς.
Γενικά, στη σύσκεψη δεν παρουσιάστηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς στον Πρωθυπουργό συμπεράσματα σχετικά με τη δράση, την αποτελεσματικότητα και τις τυχόν παραλείψεις των υπευθύνων για την δασοπυρόσβεση και την αποτροπή της καταστροφής. Ίσως τα συμπεράσματα τους να εξαντλήθηκαν στην αρχική άποψη που διατυπώθηκε, ότι για την καταστροφή φταίει η κηλίδωση (οι καύτρες).
Έμμεσα, από το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική, προκύπτει σημαντική ευθύνη για την εξάπλωση των πυρκαγιών το καλοκαίρι στα γεμάτα με πλατάνια ρέματα της ΒΑ Αττικής, που, σημειωτέον, το χειμώνα μας πνίγουν κιόλας.
Γι’ αυτό ανατέθηκε στον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και στις δασικές υπηρεσίες η εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.
Παράλληλα, από ΤΑΙΠΕΔ και Δασικές Υπηρεσίες, κινούνται οι διαδικασίες αναδάσωσης των 58.340 στρεμμάτων. Μέσω του προγράμματος Anti-nero.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται και η εκπόνηση αντιπυρικών μελετών για όλη την Χώρα, συνολικής επιφάνειας 42 εκ. στρεμμάτων!!!
Από αυτό να καταλάβουμε εμείς οι απλοί πολίτες, ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε αντιπυρικές μελέτες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην χώρα μας;
Από τις καταστροφές στην Πάρνηθα, στο Βαρνάβα τόσες φορές, στο Μάτι, στην Κινέτα, στον Έβρο, στην Εύβοια κλπ. δεν ίδρωσε το αυτί κανενός αρμοδίου για να εκπονηθούν ΑΜΕΣΑ οι μελέτες αυτές;
Δηλαδή, λειτουργούμε με τη λογική του «γιούργια» και το φόβο του 112 κάθε φορά που ξεσπά πυρκαγιά, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες μελέτες και σχέδια που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής;
Τελικά, μήπως ό,τι παθαίνουμε ως πολίτες, το αξίζουμε!
Περαστικά μας.
ΥΓ: Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αν και έχει ιδρυθεί από το 2021 και παρότι έχει στο τιμόνι του 3 Υ(φυ)πουργούς, ακόμη δεν έχει λύσει τα οργανωτικά της λειτουργίας του (π.δ. Οργανισμού). Αυτό, από μόνο του, σε συνδυασμό με την ελλιπή στελέχωση, ίσως βάζει αρκετά ερωτηματικά για την εκπλήρωση της αποστολής του ιδίου και των φορέων και οργανισμών που εποπτεύει