Γράφει ο Ανθ/στης ΛΣ Παναγιώτης Λάλλας : Μήνυμα προς το Υπουργείο Πολιτισμού – Ώρα διεκδίκησης και νέων αγώνων

Γράφει ο

ΛΑΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Μια ιδιαίτερα ευχάριστη και απρόσμενη είδηση, ήρθε να δώσει φτερά και ελπίδες στον διαρκή οικουμενικό μας αγώνα, για την επιστροφή και τον επαναπατρισμό των ιερών γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Όπως ανακοινώθηκε από το Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα. Τα τρία αυτά θραύσματα είχαν μεταφερθεί τον 19ο αιώνα από την Ελλάδα στην Ιταλία και εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο θραύσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς. Το δεύτερο θραύσμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ans, είναι μια κεφαλή εφήβου, που σχετίζεται με τη λατρεία κατά τα Παναθήναια και βρισκόταν κατά την αρχαιότητα πλησίον του σηκού του Παρθενώνα. Τέλος, το τρίτο θραύσμα, είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη του ναού, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Με αγάπη και σεβασμό λοιπόν προς το σημαντικό για τη χώρα μας Υπουργείο Πολιτισμού, μεταφέρω τις προτάσεις μου, ώστε να δικαιωθεί ο διακαής πόθος μας και να γίνει ένα παραπάνω βήμα προς την ολοκλήρωση ενός ιερού και δίκαιου αγώνα για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα. Είναι άλλωστε υποχρέωσή μας να αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τον σκοπό αυτό. Η ιστορία, μας δείχνει το δρόμο και την υποχρέωσή μας, μέσα από το έργο του τίμιου στρατηγού Μακρυγιάννη, που ήταν από τους πρώτους Έλληνες της εποχής του, που πολέμησε όχι μόνο τους Οθωμανούς αλλά και την αρχαιοκαπηλία κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Ήταν επίσης οι κάτοικοι της Μήλου που συγκρούστηκαν με τις αρχές, για να μην τους κλέψουν την Αφροδίτη αλλά και οι ταπεινοί υπόδουλοι κάτοικοι της Ηλείας, που όταν έμαθαν ότι η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να αγοράσει από τον Οθωμανό διοικητή της Πελοποννήσου τη ζωφόρο του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, αρνήθηκαν να πάρουν μεροκάματα για τη μεταφορά των μαρμάρων και ξεσηκώθηκαν, μπλοκάροντας μέρος της μεταφοράς, παρά την ένδειά τους και τα λιγοστά γράμματα που γνώριζαν. Τέλος, στις μέρες μας, πλάι σε αυτούς είναι και η παρακαταθήκη της Μελίνας. Έχει συντελεστεί λοιπόν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού βάσει των διεθνών συμβάσεων. Σε σε αυτό το έγκλημα η νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο μα πάνω από όλα η επιμονή μας, θα πρέπει να είναι τα όπλα μας.

Στην επικείμενη λοιπόν επιστροφή των τριών θραυσμάτων από το Βατικανό, το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να αδράξει τη μεγάλη ευκαιρία χωρίς κωλυσιεργία ή άλλη δεύτερη σκέψη. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η διεθνοποίηση της είδησης και η ενεργοποίηση των διεθνών μέσων ενημέρωσης και του Τύπου, σχετικά με την κίνηση του Πάπα. Είναι γνωστή άλλωστε η διεθνής φήμη και το κύρος του Ποντίφικα στον καθολικό κόσμο. Μέσα από την διεθνοποίηση θα κερδίσουμε πολλούς νέους συμμάχους παγκοσμίως. Εν συνεχεία το Υπουργείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τα Πανεπιστήμια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ώστε να ξεκινήσουν ημερίδες και συμπόσια του διεθνούς επιστημονικού κόσμου με θέμα την επικείμενη δωρεά/επιστροφή. Με αυτόν τον τρόπο η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα στρέψει τα βλέμματα της στο θέμα και συμπερασματικά θα οδηγηθεί στον παραλληλισμό του θέματος με το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο. Επιπλέον, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Υπουργείου και της Εκκλησίας στο Βατικανό, ώστε να καλλιεργηθούν οι πολιτισμικές και διπλωματικές μας σχέσεις αλλά και να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της επιστροφής. Έπειτα, η UNESCO και άλλοι Μη κυβερνητικοί οργανισμοί θα πρέπει να γίνουν αποδέκτες του γεγονότος αλλά και να παράσχουν συνδρομή και υποστήριξη. Το Μουσείο Ακροπόλεως δε θα μπορούσε να λείψει από τις προτάσεις μου καθώς θα πρέπει να αρχίσει να εργάζεται επί του θέματος οργανώνοντας και αυτό με τη σειρά του τελετές, ημερίδες αλλά και το χώρο που θα φιλοξενήσει τα κειμήλια αυτά. Η εικόνα που θα δώσει διεθνώς το Μουσείο Ακροπόλεως σχετικά με αυτή την επιστροφή μπορεί να καταστεί κομβική για το ζήτημα με το Βρετανικό Μουσείο και να αποτελέσει ένα ακόμα επιχείρημα ότι το Μουσείο Ακροπόλεως είναι το τέλειο και ασφαλέστερο μέρος φύλαξης των γλυπτών του Παρθενώνα. Φτάνοντας στην μεγάλη ημέρα υλοποίησης της μεταφοράς των κειμηλίων από το Βατικανό στην Ελλάδα, θα πρέπει να δοθεί άλλη μια μεγάλη μάχη εντυπώσεων με διεθνές αντίκτυπο και πολλαπλούς παραλήπτες του βαθύτερου μηνύματος μας. Τα κειμήλια θα πρέπει να επαναπατριστούν με τιμές αρχηγού κράτους, όπως το Άγιο Φως κάθε Πάσχα. Μπορούμε να πάρουμε ιδέες από την Αίγυπτο, όταν πριν μερικά χρόνια μετέφερε 22 βασιλικές μούμιες στη νέα τους κατοικία. Τότε όλα τα βλέμματα παγκοσμίως είχαν στραφεί στην μεγάλη αυτή πομπή ενώ παράλληλα φούντωσαν οι συζητήσεις γύρω από τα Αιγυπτιακά κειμήλια που φυλάσσονται παράτυπα, όπως και τα γλυπτά του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο.

Τέλος, στον ιερό αυτό αγώνα, θα πρέπει να καταστήσουμε το ζήτημα από εθνικό σε πανανθρώπινο. Χρειαζόμαστε συμμάχους και διπλωματικές επαφές όπως το Βατικανό και ο Πάπας. Η Αίγυπτος, ως μια άλλη κοιτίδα πολιτισμού είναι ο βασικότερος σύμμαχος που ψάχνουμε, όχι μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες που μονοπωλούν τις διμερείς σχέσεις μας αλλά και για την ξεριζωμένη δια της βίας πολιτισμική μας κληρονομιά. Οι καιροί είναι ευνοϊκοί για εμάς αλλά πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα τώρα. Το BREXIT μας εξυπηρετεί, καθώς το αίτημα μας για επιστροφή των γλυπτών απευθύνεται πλέον σε χώρα εκτός Ε.Ε, επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία δισταγμού ή φόβου. Είναι αλήθεια πως έχουμε να κάνουμε με μια πάλαι ποτέ αυτοκρατορία, που για λόγους εγωισμού και γοήτρου, δεν θέλει να απωλέσει τα ενθύμια της παντοδυναμίας της. Ας συνεχίσουμε λοιπόν να διεκδικούμε πιο δυνατά και πιο αποφασιστικά στους αιώνες των αιώνων μέχρι την τελική δικαίωση.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπεγράφη σύμβαση αναβάθμισης δύο Super Puma – Τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για νέα ελικόπτερα πυρόσβεσης

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο —μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ— συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και

To ιστορικό βύθισης του “Ναύαρχος Κουντουριώτης” στην Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Νικόλαος Σιδηρόπουλος (Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο https://www.wreckhistory.com ) Το “Ναύαρχος Κουντουριώτης” καθελκύστηκε ως “War Charger” στις 18 Αυγούστου του 1918, και παρόλο που είχε σύντομη επιχειρησιακή ζωή μιας και ταξίδεψε  για μόλις τρία χρόνια, οι ατυχίες του ξεκίνησαν πριν καν

Σκάφος ΑΤ 35: Το πρώτο Ελληνικό φουσκωτό κατασκευασμένο από 100% ναυπηγικό αλουμίνιο

Ο Γιάννης και ο Μάρκος, ιδρυτές της Alpha Tango, γνωρίστηκαν το 2013 σαν συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκόβης όπου σπούδαζαν μηχανολόγοι ναυπηγοί. Το όραμα τους ήταν να σχεδιάσουν ένα μοναδικό σκάφος και να το βγάλουν σε παραγωγή. Πρώτη παρουσίαση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης έβγαλε τον Πολάκη από συντονιστή – Όλες οι αλλαγές

Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η καθαίρεση του Παύλου Πολάκη από την θέση του συντονιστή στις Ειδικές Επιτροπές Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού Έργου, τοποθετώντας τον ωστόσο ως τομεάρχης στον τομέα Διάφανειας, θέση που είχε επί Τσίπρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο