Συμμαχικό κενό

Άρθρο του κ. Γ. Κακλίκη

Η επιθυμία Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο NATO, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έγινε αποδεκτή από 28 μέλη της Συμμαχίας με εξαίρεση την Τουρκία και την Ουγγαρία.  Έτσι, η έλλειψη ομοφωνίας εμποδίζει από τότε την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών παρά την ξεχωριστά σημαντική αυτή περίοδο για το NATO.  Οι δυο χώρες έχουν χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικοί υποψήφιοι με σημαντικό ιστορικό συμμετοχής τους ως εταίρων, στα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη».  Πέρα, μάλιστα, από το γεγονός ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους θεωρούνται «εξαιρετικά ικανές» και με τη Σουηδία να κατασκευάζει το γνωστό μαχητικό αεροσκάφος Gripen, οι δύο αυτές χώρες, που βρίσκονται κοντά στην Αρκτική, «έχουν εκ των πραγμάτων βαθιά γνώση του χώρου του Βορρά, όπου η Ρωσία δραστηριοποιείται επικίνδυνα».

Η άρνηση της Άγκυρας για την ένταξή τους έχει ως αφετηρία αφενός μεν την τουρκική επιθυμία για άρση της απαγόρευσης όπλων που και οι δύο χώρες τής είχαν επιβάλει από το 2019 – αντιδρώντας στην τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία κατά των συροκουρδικών δυνάμεων (YPG) -, αφετέρου δε την επιθυμία της Άγκυρας για παύση της τήρησης ανεκτικής στάσης τους έναντι των Κούρδων που βρίσκονται στα εδάφη τους.  Και η μεν Σουηδία προχώρησε στην άρση του εμπάργκο όπλων, όμως η Φινλανδία δεν κινήθηκε ακόμη προς την ίδια κατεύθυνση, με τον υπουργό της Εξωτερικών να δηλώνει πως «είναι πιθανό να δοθούν στο μέλλον κάποιες άδειες εξαγωγής όπλων, με τα τουρκικά αιτήματα να εξετάζονται κατά περίπτωση».

Η πρόσφατη απόφαση της Στοκχόλμης να παραδώσει στην Άγκυρα τον καταδικασμένο στην Τουρκία σε επταετή ειρκτή Κούρδο Μαχμούτ Τατ εμφανώς δεν ικανοποίησε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε τη σουηδική αυτή χειρονομία ως «μια καλή αρχή», προσθέτοντας όμως πως «αναμένει περισσότερα βήματα από τη Στοκχόλμη».  Μια άλλη εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία είναι η επιδίωξη της Άγκυρας να διαχωριστούν οι δύο υποψηφιότητες, με τον τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται ελαστικός έναντι της Φινλανδίας, η οποία, όπως είπε, «δεν είναι μια χώρα όπου οι τρομοκράτες περιφέρονται ελεύθερα».  Αντιδρώντας, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν ταυτόχρονα στο NATO διότι και οι δυο βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης και στην ίδια πολιτική θέση ασφαλείας».

Ο τούρκος πρόεδρος είναι πιθανό να συνεχίσει, μέχρι τις εκλογές του 2023, την αναβλητική στάση του επιχειρώντας να επιτύχει τη συσπείρωση των εθνικιστικών τάσεων ψηφοφόρων του και να επιδείξει στη Δύση τις δυνατότητές του για μόχλευση θεμάτων δικού της υψηλού ενδιαφέροντος.  Η παράταση όμως της αναμονής δύο σημαντικών για τη δυτική άμυνα και συνοχή χωρών αποτελεί σημείο αδυναμίας στο NATO, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία θα προχωρήσει ενδεχομένως είτε σε προγραμματισμένες είτε σε απονενοημένες κινήσεις.  Η άμεση ένταξη και των δύο χωρών είναι επιβεβλημένη και δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος των προεκλογικών και μεγαλοϊδεατικών σκοπιμοτήτων του κ Ερντογάν.  Η λογική, μάλιστα, υπαγορεύει την ταυτόχρονη ένταξή τους διότι ενδεχόμενη παράταση της παραμονής της Σουηδίας εκτός νυμφώνος θα αφήσει επικίνδυνο αμυντικό και εφοδιαστικό κενό ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Φινλανδία.

* Ο κ. Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ

ΠΗΓΗ:  Τα Νέα (έντυπη έκδοση)

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. ελληνική ναυτιλία και Μόσχα

Νέα προβλήματα στην ελληνική ναυτιλία -και ειδικά στις εταιρίες που πρωταγωνιστούν στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες- θα προκαλέσει το 12ο «πακέτο» κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας το οποίο προγραμματίζεται να υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης-15ης Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα να είναι παρούσα στην Ερυθρά θάλασσα»

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» H Ερυθρά Θάλασσα, μήκους 1.400 ναυτικών μιλίων από το Σουέζ μέχρι τον πορθμό του Μπαμπ ελ Μαντέμπ, είναι καίριας σημασίας θαλάσσια λεωφόρος, από εμπορική και ενεργειακή άποψη για την Ευρώπη και την Ασία. Τη σημασία της

Προειδοποίηση ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η διεθνής ναυτιλία ζητά περισσότερη στρατιωτική προστασία στις θαλάσσιες διαδρομές στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες προκάλεσαν φόβους για νέες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού εφοδιασμού. Η ανησυχία

Εντός Δεκεμβρίου ξεκινά η επέκταση του φράχτη μήκους 35 χλμ. στον Έβρο

Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει να υψώνεται σταδιακά ο νέος φράχτης, μήκους 35 χλμ. στον Έβρο. Την ίδια ώρα που οι περιπολίες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές

Μετάβαση στο περιεχόμενο