Η ακρίβεια καλπάζει – Η λίστα με τις αυξήσεις τιμών σε 46 προϊόντα και υπηρεσίες

ΕΛΣΤΑΤ: Ανατιμήσεις πάνω από 24% στα είδη πρώτης ανάγκης
Μετά από έξι μήνες, ο πληθωρισμός επέστεψε τον Οκτώβριο σε μονοψήφιο ποσοστό αύξησης 9,1%.

Το στοιχείο αυτό μπορεί μεν να ικανοποιεί το οικονομικό επιτελείο αλλά όλοι γνωρίζουν πως η μάχη με την ακρίβεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ το τοπίο παραμένει θολό καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αποκλιμάκωση του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο (από το 12% του Σεπτεμβρίου) οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας (-52% το φυσικό αέριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) και στη σύγκριση με τα περυσινά επίπεδα τιμών όπου ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια του (Οκτώβριος 2021 3,4%).

Ο πληθωρισμός μπορεί να έπεσε τον περασμένο μήνα αλλά η ακρίβεια «καλπάζει» καθώς το πρόβλημα αρχίσει και διαχέεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση σε όλη την οικονομία, με τις τιμές βασικών τροφίμων να καταγράφουν ετήσια αύξηση από 13% έως και 24% (ψωμί, δημητριακά, κρέατα, γαλακτοκομικά, έλαια, καφές).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση αύξηση τιμών στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχων ποτών τρέχει αισθητά πάνω από τον μέσο όρο του πληθωρισμού με 14,8% έναντι 9,1% την ώρα που σε ετήσια βάση το 2021 η ακρίβεια στην ίδια κατηγορία ήταν 3%.

Ειδικότερα από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τις μεταβολές των τιμών προκύπτουν τα εξής:

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 9,1% από 3,4% αντίστοιχα το 2021 ενώ ο μέσος ρυθμός το διάστημα Νοέμβριος 2021-Οκτώβριος 2022 ήταν 9,2% έναντι 0% την ίδια περίοδο το προηγούμενο χρόνο. Η επιβράδυνση των ανατιμήσεων στο 9,1% από 12% το Σεπτέμβριο οφείλεται κυρίως στον περιορισμό του κόστους στέγασης λόγω μείωσης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 2,9%, στο φυσικό αέριο κατά 52,8%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 11,2% με αποτέλεσμα στην ομάδα στέγαση να υπάρξει μείωση των τιμών κατά 11,5% όταν το 2021 είχαν αυξηθεί κατά 7,8% ενώ σημαντική υποχώρηση κατά 7,7% παρουσίασαν οι τιμές στα ξενοδοχεία. Αντίθετα επιτάχυνση των αυξήσεων των τιμών καταγράφεται στα είδη ένδυσης και υπόδησης με 3,5% από 1,5% και στα διαρκή αγαθά νοικοκυριού και υπηρεσίες με 1,6% από 0,4%.
Η ενεργειακή ακρίβεια απλώνεται στα τρόφιμα με τις τιμές τους να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Μέσα σε ένα μήνα τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο οι τιμές στα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 1,3% από 0,1% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι με το χορό των ανατιμήσεων να σέρνουν το ψωμί με 2%, τα ζυμαρικά με 7,2%, το μοσχάρι με 0,8%, το χοιρινό με 1,1%, το αρνί και το κατσίκι με 2%, το γάλα με 3,4%, τα τυριά με 1,8%, το ελαιόλαδο με 1,3%, τα νωπά φρούτα με 1,4%, τα λαχανικά με 3,5% και οι πατάτες με 3,5%. Σε ετήσια βάση οι τιμές στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά τρέχουν με 14,8% από 3% πέρυσι λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
Μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι στην ομάδα αλκοολούχα ποτά και καπνός με 2,2% έναντι 0% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα), στην 5,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση με 5,4% από 0,4%, στα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες με 10,6% από 0,8% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες, στην υγεία με 2,7% από 0% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη, στις μεταφορές με 13,8% από 9,2% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο, στην εκπαίδευση με 2% από 0,9% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευση και στα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια με 8,6% από 0,9% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
Η λίστα των ανατιμήσεων
Σύμφωνα με τον πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ οι ανατιμήσεις σε 46 αγαθά και υπηρεσίες το τελευταίο χρόνο είναι οι ακόλουθες:

Ψωμί και δημητριακά 19,3%
Κρέατα (γενικά) 17,3%
Ψάρια (γενικά) 2,4 %
Γαλακτοκομικά και αυγά 24,2%
Έλαια και λίπη 16,6%
Φρούτα (γενικά) 3,9%
Λαχανικά (γενικά) 13,2%
Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 6,1%
Λοιπά τρόφιμα 12%
Καφές-κακάο-τσάι 13,4%
Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 6,1%
Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα 5,4%
Ένδυση και υπόδηση 5,4%
Ενοίκια κατοικιών 1,6%
Επισκευή και συντήρηση κατοικίας 4,2%
Υπηρεσίες κοινοχρήστων 1,5%
Ηλεκτρισμός 7,4%
Φυσικό αέριο 68,4%
Πετρέλαιο θέρμανσης 20,8%
Στερεά καύσιμα 23,3%
Έπιπλα και διακοσμητικά είδη 5,7%
Οικιακές συσκευές και επισκευές 5,6%
Υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 6,8%
Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 16,1%
Οικιακές υπηρεσίες 8%
Φαρμακευτικά προϊόντα 5,9%
Ιατρικά προϊόντα 3,2%
Ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες 1,4%
Νοσοκομειακή περίθαλψη 0,6%
Αυτοκίνητα καινούργια 12,3%
Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα 19,4%
Μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες 8,4%
Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου 10,3%
Καύσιμα και λιπαντικά 17,8%
Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς 2,8%
Μεταφορά επιβατών με ταξί 32,9%
Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 30,6%
Μεταφορά επιβατών με πλοίο 26,7%
Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού 3,9%
Κινηματογράφοι-θέατρα 14,3%
Γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης 9,6%
Πακέτο διακοπών 12%
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση 2,4%
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση 2,5%
Εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία 7%
Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία 20,2%
Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας 2,7%
Άλλα είδη ατομικής φροντίδας 8,4%

Η ακρίβεια καλπάζει – Η λίστα με τις αυξήσεις τιμών σε 46 προϊόντα και υπηρεσίες

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λαιμός: Γιορτάζει τα 50 χρόνια του στη μουσική και τη θάλασσα με μια συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος»: Η παραπάνω άποψη του Νίτσε μοιάζει να εκφράζει απόλυτα τον Γιώργο Λαιμό, έναν άνθρωπο που, επί σειρά ετών, καταρρίπτει τα στερεότυπα που θέλουν τους πλούσιους και ισχυρούς να θεωρούν την κάθε μορφής ευαισθησία

Συνταξιούχος αστυνομικός έπεσε θύμα απάτης από κέντρο αισθητικής, του πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ

Νέα στοιχεία για καταγγελίες που αφορούν τον όμιλο κλινικών αισθητικής δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής που εμπλέκεται στην υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού υπαλλήλων ανταγωνιστικής επιχείρησης φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Πρόκειται για την περίπτωση ενός συνταξιούχου αστυνομικού που αναγκάστηκε να δώσει μισό εκατ.

Ο ιός που αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Απειλή και μάλιστα μακροπρόθεσμη για την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία θα μπορούσε να αποτελέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, όπως αποκαλύπτει νεότερη συγκεντρωτική μελέτη Αυξημένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με

Ο 28χρονος που εκτελέστηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου»: «Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος» – Το χρονικό της υπόθεσης

«Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος, αθώος, αθώος…» ήταν τα τελευταία λόγια που κατάφερε να εκστομίσει ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος της Χωροφυλακής στις 07:06 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 1968. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο