Η Αθήνα ενημερώνει συμμάχους και εταίρους για τις νέες απειλές Ερντογάν

Η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας είναι η ελληνική απάντηση στις διαρκείς προκλήσεις από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Αναλυτές θεωρούν ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απευθύνονται προς τους Έλληνες αλλά κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, ωστόσο εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενο «ηθελημένο ατύχημα» εκ μέρους της Τουρκίας.

Στo μικροσκόπιο της Αθήνας βρίσκεται το νέο-οθωμανικό κρεσέντο του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος, με φόντο τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναβάθμισε την ένταση των απειλών που εκτοξεύει.

Η ελληνική πρωτεύουσα απογυμνώνει κάθε ρητορικό βερμπαλισμό της ηγεσίας του εξ’ ανατολών γείτονα και, με όπλο το Διεθνές Δίκαιο, ετοιμάζεται να ενημερώσει συμμάχους και εταίρους για τις ακραίες προκλήσεις της Άγκυρας.

«Προσπαθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό η τουρκική πλευρά να μας παρασύρει σε μια ρητορική έντασης και σε μια παράλογη ερμηνεία, σε μια πολιτική παραλογισμού, σε ό,τι αφορά το status στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα με πολύ σταθερό, πολύ αποτελεσματικό, ουσιαστικό τρόπο και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας ικανότητας όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει διαμορφώσει μια πραγματικότητα τέτοια που δεν κλονίζεται με τίποτα η ισχύς των διεθνών συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το ανθελληνικό του παραλήρημα, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο της λεκτικής του αποχαλίνωσης με στίχους τραγουδιού του 1974 που παραπέμπουν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Ω Έλληνα, κοίτα, κοίτα την ιστορία. Δες πάλι την ιστορία. Αν πας πολύ μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ, βαρύ. Έχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. (…) Η κατοχή των νησιών (από την Ελλάδα) δεν μας δεσμεύει. Όταν έρθει ο καιρός, η ώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υποσχόμενα χαρακτηρίζει τα νέα αναφορικά με τις ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κύπρου», η Ρομπέρτα Μετσόλα επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε με σαφή τρόπο την Τουρκία να αντιστρέψει αμέσως τις ενέργειές της στα Βαρώσια, καθώς καθιστούν δυσκολότερη την προοπτική επίτευξης λύσης του Κυπριακού.

«Η Τουρκία πρέπει να δείξει δέσμευση στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και να σταματήσει να προωθεί απαράδεκτες και ακραίες προτάσεις, όπως αυτή για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τις 157 έφτασαν οι υπερπτήσεις με αυτή που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας, στα 19.000 πόδια πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσα.

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστρατοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Όταν, το 1919, ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα, προήλθε από τα «σπλάχνα» του Πολεμικού Ναυτικού.  Έτσι, βάσει εθνικών σχεδίων, το Λιμενικό Σώμα είναι Σώμα υπαγόμενο στο συγκεκριμένο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παρότι στο παρελθόν επανειλημμένα αμφισβητήθηκε, αυτός ο «γνήσιος

21 Απριλίου 1967: Οι Στρατιωτικοί που είπαν ΟΧΙ στη χούντα

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 η Ελλάδα έμπαινε στο γύψο μιας ακόμη στρατιωτικής χούντας. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό ήταν βαρύτατες, Επτά χρόνια μετά οι ανόητοι που κατέλυσαν τη Δημοκρατία ξεπουλούσαν και τη Κύπρο. Το στίγμα της χούντας βάραινε

Εκσυγχρονισμός πολλαπλών εκτοξευτών RM-70: Στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς το Πυροβολικό Μάχης

* Του Κώστα Σαρικά Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ των προγραμμάτων που πήραν το «πράσινο» φως

MED-5: Μέτρα πρόληψης των μεταναστευτικών ροών και όχι απώθησής τους ζητούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Οι πέντε μεσογειακές χώρες που αποτελούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι οποίες εκ των πραγμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης απεύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να σταματήσει να έχει πολιτικές κυρίως

Μετάβαση στο περιεχόμενο