Η δολοφονία του Αντώνη, ο Υπουργός και το ΛΣ

Κανείς υγιής νους  και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να χωνέψει  το γεγονός, ότι   μέλη  πληρώματος στον καταπέλτη του πλοίου «BlueHorizon», το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου 2023 διέπραξαν   με ωμό και αποτρόπαιο τρόπο την δολοφονία   του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, πράξη  για την οποία έχουν οδηγηθεί να απολογηθούν ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή.

Ούτε περίμενε κανείς αμέσως μετά ο Πλοίαρχος του πλοίου κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα  συνθήκες ότι θα συνέχιζε το ταξίδι του πλοίου προς Κρήτη, σαν να μην είχε συμβεί κάτι…

Συμπεριφορές και πράξεις ξένες προς τις παραδόσεις και την ναυτοσύνη των ελλήνων ναυτικών  σχεδόν στο σύνολό τους. Των ναυτικών μας που μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες διασώσεις κινδυνευόντων  τόσο στις ελληνικές θάλασσες όσο και σε όλα τα μήκη και πλάτη των Ωκεανών που διασχίζουν τα Ελληνικά πλοία.

Συμπεριφορές και πράξεις που προκάλεσαν ισχυρότατο σοκ και  σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.

Συμπεριφορές και αποφάσεις των επικεφαλής του πλοίου που είχαν ως αντίκτυπο και τις διοικητικές αναδιατάξεις και την άμεση  απομάκρυνση  του ισχυρότατου τεχνοκράτη στην ιεραρχία διοίκησης  του ομίλου εκμετάλλευσης του πλοίου.

Αποτρόπαια συμπεριφορά που προκάλεσε την έκφραση δημόσια του  αποτροπιασμού του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μια εγκληματική πράξη που συνέβη  μέσα στο λιμάνι και σε χώρο που την αρμοδιότητα της τάξης και της ασφάλειας αλλά και της εποπτείας τήρησης των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας των πλοίων  έχει το Λιμενικό Σώμα.

Για τον παραπάνω λόγο, όπως είναι αυτονόητο, στην διενεργούμενη έρευνα από τις αρχές συμπεριλαμβάνονται και όποια στελέχη του Λιμενικού Σώματος είχαν οποιαδήποτε σχέση με την εποπτεία, τον έλεγχο και την επιβολή της τάξης στο χώρο του συμβάντος.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, απορρέει από επί δεκαετίες εφαρμοζόμενες δικονομικές και πειθαρχικές διατάξεις.

Στην όλη υπόθεση πρέπει να επισημανθεί ότι βασική υποχρέωση των υπευθύνων  είναι η εξασφάλιση των όρων για την αμερόληπτη διεξαγωγή των ερευνών, προκειμένου ακουστεί και η φωνή του δολοφονημένου Αντώνη.

Φοβάται κάτι το Λιμενικό από την δολοφονία του …Αντώνη;

Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του δεν έχει να έχει τίποτα να φοβηθεί. Η διαχρονική προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, αδιαμφισβήτητη. Άξιοι, πανάξιοι.

Όσοι όμως τυχόν δεν έπραξαν, όσα όφειλαν να πράξουν, εκείνοι που τυχόν αδράνησαν ή ανέχτηκαν ή ολιγώρησαν, δικαιολογημένα να ανησυχούν.

Γνωρίζοντας όμως την ανθρωπογεωγραφία του χώρου, διαπιστώνουμε καθημερινά να εκδηλώνεται σιγά – σιγά μια υπόγεια και  συντονισμένη θα έλεγε κανείς επίθεση κατά του νέου Υπουργού.

Ενός Υπουργού, που μόλις προ διμήνου και μέσω καλοκαιρινής περιόδου ανέλαβε το τιμόνι του Υπουργείου, με ανοικτά πελώρια ζητήματα  όπως το περιστατικό της Πύλου, τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και τα καθημερινά  ναυάγια με την διάσωση εκατοντάδων καθημερινά στο Αιγαίο, την αυξημένη πέρα από κάθε πρόβλεψη επιβατική κίνηση στα λιμάνια της χώρας, πυρκαγιές, πλημύρες κ.λ.π.

Ο συγκεκριμένος νέος Υπουργός Ναυτιλίας για τα θέματα της διερεύνησης του θέματος   έδρασε θεσμικά και όπως του επιβάλουν οι ισχύουσες διατάξεις.  Αυτό πιθανόν να ευχαριστεί ή και να δυσαρεστεί κάποιους.

Κάποιοι άλλοι πιθανόν να νοσταλγούν συμπεριφορές υπουργών από το παρελθόν,  που μετέθεταν σκοπούς από λιμενικά τμήματα γιατί δεν καταπολεμούσαν τις προκαλούμενες ρυπάνσεις… Μπορεί…

Δεν μπορεί όμως από την μια να υπερασπιζόμαστε την  ανεξάρτητη δομή λειτουργίας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, που βέβαια  αυτοί που κάνουν σήμερα φασαρία με επιμονή αποδυνάμωσαν, από την άλλη να επιρρίπτουμε σχετικές ευθύνες στον Υπουργό για πράξεις και ενέργειες αρμοδιότητας του Αρχηγείου.

Και ρωτάμε εύλογα αυτούς τους ελάχιστους αλλά θορυβώδεις που στοιχίζονται προς την κατεύθυνση αυτή:

Είναι δουλειά  του Υπουργού ή του Αρχηγείου  η οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του ΛΣ;

Είναι δουλειά του Υπουργού ή του Αρχηγείου  η αστυνόμευση των χώρων αρμοδιότητας του ΛΣ;

Είναι δουλειά του Υπουργού ή του Αρχηγείου  η άμεση ενεργοποίηση  σε επείγοντα συμβάντα των επιχειρησιακών μέσων;

Είμαστε βέβαιοι ότι:

Δουλειά ενός Υπουργού είναι η εξασφάλιση ανθρώπινων πόρων και επιχειρησιακών μέσων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του φορέα που εποπτεύει.

Δουλειά ενός Υπουργού είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του προσωπικού και η εμπέδωση του αισθήματος δικαίου για όλους.

Δουλειά ενός Υπουργού είναι να μην επιτρέπει την συνδιοίκηση του φορέα από θεσμικά και εξωθερμικά κέντρα.

Είμαστε βέβαιοι επίσης ότι η τυχόν ανάμειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στην εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων δεν επιφυλάσσει καλά αποτελέσματα στην πορεία του συνδικαλισμού στο ΛΣ.

Ένας νέος Υπουργός χρειάζεται χρόνο για την ανάπτυξη της πολιτικής του και μετά να κριθεί. Αυτό όμως ποτέ δεν τον απαλλάσσει, όσο νέος Υπουργός και αν είναι,  από την γενική πολιτική ευθύνη των συμβαινόντων στο Υπουργείο του.

Υ.Γ : Κάποιοι γρήγορα ξέχασαν τις δικές τους ευθύνες για όλα τα παραπάνω…

Η κοινή λογική λέει ότι ο εκάστοτε νέος Υπουργός κάτι κληρονομεί… και οι κληρονομιές δεν είναι πάντα καλές , έχουν και τα προβλήματα τους και πολύ περισσότερο ένας Υπουργός  δεν μπορεί να της αποποιηθεί…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι…

Ούτε οι δήθεν «θυμωμένοι» φταίνε μόνο ούτε οι δήθεν «χαρισματικοί» αρκούν. Αν η Αριστερά δεν κοιτάξει κατάματα τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δεν θα βγει σε ξέφωτο. Είναι άραγε τα πρόσωπα που ευθύνονται για την αδυναμία της Κεντροαριστεράς να βρει βηματισμό και κυβερνητική

Το τέρας και το ρίσκο

Το κόμμα της Λεπέν είναι φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ηγαλλική πολιτική τάξη ξορκίζει αυτό το τέρας επί δεκαετίες. Το Εθνικό Μέτωπο του πατρός Λεπέν

Χανιά: Στην Σούδα το πρωί της Τρίτης το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower

Μετά από πολύμηνη παραμονή σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, το Σάββατο 22/6 το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower πέρασε από το Σουέζ και μπήκε στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιστροφή του IKE στην βάση του στο Νόρφολκ των ΗΠΑ ήταν

«Κ@ρι#λ@» – Σοκάρει ο ξυλοδαρμός 43χρονης ασκούμενης από πασίγνωστο δικηγόρο – Όλο το φρικιαστικό χρονικό

Όλο το χρονικό του ξυλοδαρμού της γυναίκας από τον πασίγνωστο δικηγόρο Σοκ έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό ξυλοδαρμού με δράστη γνωστό δικηγόρο. Το 43χρονο θύμα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του 69χρονου άντρα για ξυλοδαρμό και εξύβριση, με αποτέλεσμα την αναζήτησή του

Μετάβαση στο περιεχόμενο