Η «μάχη» για τα κρίσιμα ορυκτά…

Ποια διαθέτει η Ουκρανία, γιατί τα θέλει ο Τραμπ…

Η «μάχη» για τα κρίσιμα ορυκτά – Ποια διαθέτει η Ουκρανία, γιατί τα θέλει ο Τραμπ
Το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστή η συμφωνία Τραμπ – Ζελένσκι για τα κρίσιμα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας…

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η συμφωνία περιλαμβάνει σύσταση κοινού επενδυτικού ταμείου και μία διάταξη που ορίζει πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για την ειρήνη στην περιοχή.

Πάντως, το κείμενο της συμφωνίας δεν διευκρινίζει το παραμικρό σχετικά με αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας ή τη συνέχιση της παροχής όπλων, σύμφωνα με το Reuters.

Ποια ορυκτά διαθέτει το Κίεβο

Το Κίεβο εκτιμά ότι περίπου το 5% των «κρίσιμων πρώτων υλών» παγκοσμίως βρίσκονται στην Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 19 εκατομμύρια τόνους αποδεδειγμένων αποθεμάτων γραφίτη, τα οποία, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία της Ουκρανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, καθιστούν τη χώρα «μία από τις πέντε κορυφαίες χώρες» για την προμήθεια του ορυκτού, όπως αναφέρει το BBC.

Ο γραφίτης χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Η Ουκρανία διαθέτει επίσης το 1/3 όλων των ευρωπαϊκών κοιτασμάτων λιθίου, το βασικό συστατικό κατασκευής μπαταριών. Πριν τον πόλεμο, το παγκόσμιο μερίδιο της Ουκρανίας στην παραγωγή τιτανίου, ενός ελαφρού μετάλλου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των πάντων, από αεροπλάνα μέχρι σταθμούς παραγωγής ενέργειας, ήταν 7%.

Επιπλέον, η Ουκρανία διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα μετάλλων σπάνιων γαιών. Πρόκειται για μια ομάδα 17 στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όπλων, ανεμογεννητριών, ηλεκτρονικών και άλλων προϊόντων ζωτικής σημασίας στον σύγχρονο κόσμο.

Ωστόσο, ορισμένα από τα ορυκτά κοιτάσματα έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη Γιούλια Σβιριντένκο, υπουργό Οικονομίας της Ουκρανίας, πόροι αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων (277 δισεκατομμυρίων λιρών) παραμένουν επί του παρόντος σε ρωσικά χέρια.

Το 2022, η SecDev, μια εταιρεία συμβούλων γεωπολιτικών κινδύνων με έδρα τον Καναδά, διεξήγαγε μια αξιολόγηση που διαπίστωσε ότι η Ρωσία είχε καταλάβει το 63% των ουκρανικών ανθρακωρυχείων και τα μισά από τα κοιτάσματα μαγγανίου, καισίου, τανταλίου και σπάνιων γαιών.

Γιατί τα θέλουν οι ΗΠΑ;

Τα κρίσιμα ορυκτά «αποτελούν το θεμέλιο της οικονομίας του 21ου αιώνα», εξήγησε ο δρ Μόγκα. Είναι το κλειδί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις στρατιωτικές εφαρμογές και τις βιομηχανικές υποδομές και παίζουν «έναν αυξανόμενο στρατηγικό ρόλο στη γεωπολιτική και τη γεωοικονομία», είπε.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ πίεσαν για μια συμφωνία, επειδή θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα, η οποία ελέγχει το 75% των κοιτασμάτων σπάνιων γαιών στον κόσμο, σύμφωνα με την Geological Investment Group.

Τον Δεκέμβριο η Κίνα απαγόρευσε την εξαγωγή ορισμένων ορυκτών σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ, έχοντας προηγουμένως περιορίσει τις εξαγωγές ορυκτών στις ΗΠΑ το προηγούμενο έτος.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΣΟΚ: Το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα ενισχύει επαρκώς τον στόλο μας;

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας και εν αναμονή ενημέρωσης του Πρωθυπουργού για το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας, εκφράζοντας την εύλογη ανησυχία μας, συντάχθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας: ΤΟ 12ΕΤΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ

Γράφει ο Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α) Νίκος Παπανικολόπουλος / Ελλάδα – Συρία – Ευχολόγια ή πράξεις ;

                              Στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, από το 1343 βρίσκεται η έδρα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας (με πλήρη τίτλο Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας τε

Γράφει ο Νίκος Ι. Σπανός Υποναύαρχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (εα)/«Ναυπηγική Βιομηχανία: Οδικός Χάρτης Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – Οι Στρατηγικές που θα Καθορίσουν το Μέλλον»

Η ναυπηγική βιομηχανία και βιοτεχνία αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στη ναυτιλία και τη βιομηχανική παραγωγή. Με στόχο τη συστηματική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του κλάδου και τη διαμόρφωση στρατηγικών αναβάθμισης, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής

Επίσκεψη των εκπροσώπων των Κρατών – Μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ – OSCE), στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας

Σήμερα, Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εκπροσώπων των Κρατών – Μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ – OSCE), στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας στη Βέροια. Ειδικότερα, το

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο