Να μην ακυρωθεί η πρόοδος και η προσπάθεια της Πολιτικής Προστασίας ζήτησε ο πρωθυπουργός, μετά τη νέα καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική που άναψε στον Βαρνάβα και έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό, τα Βριλήσσια και το Πάτημα στο Χαλάνδρι.
Κατοικίες –όχι εξοχικές αλλά μόνιμες– και επιχειρήσεις έγιναν παρανάλωμα. Ο θάνατος της 65χρονης, που βρέθηκε η σορός της εντός της επιχείρησης όπου εργαζόταν και καταστράφηκε, δεν αντέχει καν στον σχολιασμό. Ενεοί οι πολίτες –όχι μόνο Αθήνας και Επικράτειας, πρώτο θέμα έγινε ευλόγως στα διεθνή ΜΜΕ η αδιανόητη είδηση– παρακολουθούσαν τον Αττικό μαύρο ουρανό και τις φλόγες να τυλίγουν την πρωτεύουσα.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση έστρεψε τα πυρά της στον πρωθυπουργό, τον αρμόδιο υπουργό και το επιτελικό κράτος. Σαν έτοιμη από καιρό; Κάθε άλλο.
Η μείζων αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε αντικειμενική κρίση: Στον ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται το μέτωπο Κασσελάκη – Τσίπρα, που οδηγεί μοιραία σε νέα διάσπαση τον Οκτώβριο, στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος και στο ΠΑΣΟΚ η κούρσα διαδοχής είναι σε πλήρη εξέλιξη, παρά την αναπόφευκτη στασιμότητα, λόγω θέρους.
Στην ελάσσονα αντιπολίτευση, όπου κατά μόνας πορεύονται (προσώρας τουλάχιστον), η αποκομιδή είναι αντικειμενικά πτωχή: Το ΚΚΕ ακολουθεί την πεπατημένη του σχεδιασμού του, χωρίς εκπλήξεις ούτε στις προτάσεις ούτε στις αντιδράσεις του, ενώ Πλεύση, Νέα Αριστερά, Βελόπουλος και λοιπά μικρά κόμματα έχουν εκ των πραγμάτων περιορισμένο πολιτικό αντίκτυπο.
Κρίση
Επιστρέφοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση: Το ταμείον είναι “μείον”. Πρόκειται για ένα κόμμα που σπαράσσεται (το γεγονός ότι βρίσκεται σε κρίση και σπαραγμό… διαρκείας και πολύ συχνά πλέον προκαλεί τη θυμηδία, επιτείνει το αδιέξοδο) και όταν η επικαιρότητα (δραματική εν προκειμένω) δεν είναι απαιτητικής διαχείρισης, επιδίδεται με τεράστια επιτυχία στο ξέσκισμα του σαρκίου του και την παραγωγή –αποκλειστικά– αυτοαναφορικών ειδήσεων.
Λίγο πριν από τις δραματικές εξελίξεις των πυρκαγιών στην Αττική φερειπείν, ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, πως είναι η ιδεώδης στιγμή για να προετοιμάσει την ολοκληρωτική ρήξη Κασσελάκη – Τσίπρα, τροχοδρομώντας την τελική του διάσπαση.
Με εκκρεμούσα την υπόθεση Πολάκη (οι 87 έχουν ζητήσει να διαγραφεί και από το κόμμα), η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από βουλευτή Επικρατείας με την… υπόδειξή του να λάβει τη θέση του ο πρόεδρος του κόμματος, έφεραν νέο μπαράζ σεναρίων (και, κατά περίπτωση, γελώτων).
Η συντονισμένη αντίδραση των κασσελακικών βουλευτών (Τζάκρη, Π. Παππά, Ν. Κασιμάτη κ.λπ.), οι οποίοι έσπευσαν να χειροκροτήσουν τόσο την παραίτηση Ηλιόπουλου (αποθεώνοντάς τον) όσο και το φετβά που εξέδωσε, ότι πρέπει να παραιτηθούν όσοι απαιτείται προκειμένου να μπει ο κ. Κασσελάκης στη Βουλή, αποκάλυψε την εναρμονισμένη χορογραφία των Ο. Ηλιόπουλου με την Κουμουνδούρου.
Η δεύτερη αναζωπύρωσε τις ελπίδες της για “βουλευτικοποίηση” του προέδρου της, έως πρότινος ενταφιασμένη, λόγω της μη παραίτησης Ηλιόπουλου, αλλά κυρίως της κατηγορηματικής άρνησης της Ζωρζέτας Λάλη, τελευταίας επιλαχούσας προ Κασσελάκη (βρίσκεται στην 9η θέση) να του ανοίξει τον δρόμο, αρνούμενη να παραιτηθεί. Η πρώτη επιλαχούσα πάντως είναι η Πόπη Τσαπανίδου. Δημόσια δεν έχει εκφράσει πρόθεση, μα συγκλίνουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες τη φέρουν να εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι η Π. Τσαπανίδου ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του 2023 και παραιτήθηκε μετά την παραίτηση Τσίπρα. Διατηρεί μαζί του παγίως ανοιχτούς διαύλους. Εξοργίζει την Κουμουνδούρου ότι ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στου οποίου την πολιτική επιρροή βρίσκονται όσοι δεν έχουν καμία πρόθεση να διευκολύνουν την είσοδο Κασσελάκη στη Βουλή, είναι μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (ως αναφορά έστω), μέσω των “87” και έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε κασσελακικές “εκκαθαρίσεις” και το τελευταίο στάδιο του σχεδίου της: Το αμιγώς κασσελακικόν κόμμα και ας είναι και “ακρωτηριασμένο”.
Στο διά ταύτα: στιβαρός αντιπολιτευτικός και μακρόπνοος σχεδιασμός δεν υφίσταται υπό αυτές τις συνθήκες.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Νίκης Ζορμπά