Κατανομή οργανικών θέσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ: habemus papam. (3) – Νέο π.δ. για την κατά βαθμό κατανομή του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.: Τα καλά και συμφέροντα των εκπροσώπων των εργαζομένων του.

Κατανομή οργανικών θέσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ: habemus papam. (3)

 Νέο π.δ. για την κατά βαθμό κατανομή του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.:  Τα καλά και συμφέροντα των εκπροσώπων των εργαζομένων του. 

Υποτίθεται, ότι οι συντάξαντες τις διατάξεις του π.δ. 33/2021 αποσκοπούσαν στην ορθολογική κατανομή του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος σήμερα αλλά  και στο μέλλον.

 1.  Αξίζει όμως να αναφερθεί,  ότι για τις κατηγορίες Αξιωματικών  που προέρχονται  από την ΣΔΥΛΣ ή την Σχολή  Λ/Φ (κατάταξη με προκήρυξη) στον νέο π.δ. 33/2021, έχουν προβλεφθεί  συνολικά 2.055 οργανικές θέσεις (1180 και 875 αντίστοιχα).

Μάλιστα στο νέο π.δ. αναφέρεται, ότι και για τις δύο αυτές κατηγορίες Αξιωματικών  ο καταληκτικός βαθμός είναι αυτός του Αντιπλοιάρχου (Πλοίαρχος εν αποστρατεία).

Μεγάλοι κερδισμένοι βέβαια είναι οι αξιωματικοί οι προερχόμενοι εκ Λ/Φ, αφού από το έτος 2017 μέχρι σήμερα με φωτογραφικές διατάξεις (ν. 4504/2017, ν. 4676/2020 και π.δ. 33/2021) πέτυχαν να κερδίσουν 5 βαθμούς, ήτοι από τον  αποστρατευτικό βαθμό του Σημαιοφόρου αναρριχήθηκαν στον αποστρατευτικό βαθμό του Αντιπλοιάρχου (Πλοιάρχου εν αποστρατεία)

Επέρχεται πλήρης εξίσωση ως προς τον καταληκτικό βαθμό των Αξιωματικών εκ Λ/Φ με τους Αξιωματικούς τους προερχόμενους εκ ΣΔΥΛΣ.

Να υποθέσουμε, ότι κάποιοι θα ένοιωσαν ευτυχείς με την διάταξη, αφού έτσι θα σπάσει ο «τσαμπουκάς» ορισμένων, που χρόνια διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο  στα συνδικαλιστικά πράγματα στους κόλπους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ;

Μπορεί και να κάνουμε λάθος.

 Μην όμως φανταστεί κανείς ότι για την παραπάνω διάταξη  έγιναν τίποτε παραστάσεις, διαδηλώσεις κ.λ.π. σε Λιμεναρχεία, Υπουργεία ή άλλες Υπηρεσίες.

Κάθε άλλο. Εκεί στους διαδρόμους του 2ου και του 5ου βρέθηκε πόρτα ανοικτή και κάποιοι  μπήκαν.

Μάλλον θα  έλλειπαν (ως συνήθως..)  οι Αξιωματικοί  εκ ΣΝΔ ή οι εκπρόσωποί τους (;;) καθώς   και η Ιεραρχία… Δεν εξηγείται αλλιώς.

 Βέβαια, να πούμε και του στραβού το δίκαιο, έχουμε εργασιακή ειρήνη.

Δεν είχαμε ούτε έχουμε γκρίνιες εκ μέρους των εκπροσώπων των εργαζομένων  για τις συνθήκες δουλειάς και  διαβίωσης του προσωπικού, για την ενίσχυση του  με νέες προσλήψεις, ούτε φαγωμάρες  για τις άδειες και τα ρεπό, ούτε για τα στεγαστικά προβλήματα υπηρεσιών και προσωπικού σε τουριστικές περιοχές και άλλα τέτοια παράταιρα που ακούγονται σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Το καλό να λέγεται…

 

2. Επίσης αξίζει να αναφερθεί, ότι στην κατηγορία των Αξιωματικών που προέρχονται από την 2ετους φοιτήσεως Σχολή Λιμενοφυλάκων (εισαχθέντες μέσω του συστήματος των Πανελληνίων εξετάσεων, με το νέο π.δ. 33/2021 έχουν προβλεφθεί δώδεκα (12) ολόκληρες θέσεις.

 Και πολλές τους είναι αυτές οι οργανικές θέσεις, θα έλεγε κανείς που γνωρίζει τα τεκταινόμενα και τις διαμάχες στους κόλπους των εργαζομένων στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  

Αυτοί οι Λιμενοφύλακες φοιτούν ακόμη στην Σχολή Λιμενοφυλάκων, δεν έχουν τοποθετηθεί σε Υπηρεσίες, ούτε ουσιαστικά ψηφίζουν εκπροσώπους,  ώστε να τύχουν της ανάλογης προσοχής από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

 Άλλωστε μέχρι να έλθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνουν αξιωματικοί, έχουμε χρόνο να δημιουργηθεί ένα ακόμη λόμπι πίεσης…

 Το αξιοπερίεργο, που αναφέρεται στο νέο π.δ. για αυτή την κατηγορία οργανικών θέσεων,  είναι ότι είναι ενιαίες και καλύπτουν από τον βαθμό του Σημαιοφόρου μέχρι τον καταληκτικό βαθμό!!!!

Ενιαίες οργανικές θέσεις χωρίς να αναφέρεται ο καταληκτικός βαθμός!!!

 Πρωτοτυπία ή Καταληκτικός βαθμός μπαλαντέρ;

 Αναποφασιστικότητα για τον ορισμό καταληκτικού βαθμού ή κουτοπονηριά;

 Δηλαδή, θα μπορούσε ο καταληκτικός βαθμός αύριο να είναι π.χ. αυτός του Αρχιπλοιάρχου, όπως πριν από εικοσαημέρου έντονες φήμες είχαν  απασχολήσει το προσωπικό του Σώματος;

 Και εκείνη η ρητή διάψευση από το Αρχηγείο, συνάδει με την αόριστη πρόβλεψη της περίπτωσης (ιδ) της παρ. 2 του τροποποιημένου  άρθρου 78 του π.δ. 13/2018 (τροποποιήθηκε με το νέο π.δ. 33/2021);

 « Αξιωματικοί προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων  Λιμενοφυλάκων εισαχθέντες μέσω του συστήματος των

πανελλαδικών εξετάσεων, δώδεκα (12) οργανικές θέσεις, οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:

Σημαιοφόροι έως και τον καταληκτικό βαθμό (ενιαίες) δώδεκα (12)»

 Τι άλλο θα δούμε;

 Αποτελεί σοβαρή αντιμετώπιση κατανομής οργανικών θέσεων  η παραπάνω διάταξη;

 Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι ένας Υπουργός δεν μπορεί να ασχολείται με το πόσοι θα είναι οι κελευστές της άλφα ή της δείνα κατηγορίας του προσωπικού, αφού αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των ενστόλων, ίσως στην προκειμένη περίπτωση ο κ. ΥΝΑΝΠ θα πρέπει να παρέμβει διορθωτικά, προκειμένου αποκατασταθεί η με μέτρο και σύνεση αντιμετώπιση των θεμάτων κατανομής των οργανικών θέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

 Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος ακύρωσης της πολιτικής που ο ίδιος έχει χαράξει με τις διατάξεις του ν. 4676/2020.

Ίσως στο προσεχές νομοσχέδιο  που στο  προσεχές διάστημα πρόκειται να κατατεθεί στην βουλή, υπάρξει η δυνατότητα  για την βελτίωση αντιμετώπισης θεμάτων του προσωπικού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοποθετήσεις Υποναυάρχων ΛΣ

Ο Υποναύαρχος ΛΣ Χαμέτης Παντελής του Ιωάννη (Α.Μ. 913) στον Κλάδο Α΄ (Ασφάλειας και Αστυνόμευσης) Ο Υποναύαρχος ΛΣ Καστάνης Χρήστος του Γεωργίου (Α.Μ. 915) στον Κλάδο Δ΄ (Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) Ο Υποναύαρχος ΛΣ Ροκίδης Ζαφείριος του Δημητρίου (Α.Μ. 916)

ΠΕΑΛΣ – ΠΟΕΠΛΣ: Κοινό Αίτημα για συνάντηση με Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια για ενημέρωση επί σχεδιασμών – προθέσεων για Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού

Προς:  Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια Νικόλαο Θέμα: «Αίτημα για συνάντηση»                                                           

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Το δικαστήριο ομόφωνα επέβαλε την ομόφωνα ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας. Μετά από διαδικασία 14 μηνών, το δικαστήριο έκρινε ένοχη την 35χρονη από την Πάτρα για τον χαμό του 9χρονου παιδιού, που υπέκυψε στις 29 Ιανουαρίου 2022

Κολωνός: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Ηλίας Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, το οποίο δεν υιοθέτησε τελικά την εισαγγελική πρόταση. Παράλληλα, αθώα κρίθηκε και η μητέρα του παιδιού, για

Μετάβαση στο περιεχόμενο