Κοκαΐνη: Μειώθηκαν οι εκτάσεις παραγωγής στο Περού

Το Περού είναι η δεύτερη χώρα καλλιέργειας κόκας στον κόσμο

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια μειώθηκε η έκταση που καλλιεργείται η κόκα, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών του Περού, της χώρας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση παρασκευής κοκαΐνης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών το Περού είναι δεύτερο μετά την Κολομβία όσον αφορά την καλλιέργεια κόκας, του φυτού που μπορεί να μετατραπεί σε κοκαΐνη. Το φυτό είναι νόμιμο στο Περού, όπου συχνά μασιέται ωμό. Το έθιμο του μασήματος φύλλων κόκας υπάρχει στην περιοχή των Άνδεων της Νότιας Αμερικής τουλάχιστον από το 3000 π.Χ.

 

Ωστόσο  μεγάλο μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται για την παρασκευή του παράνομου ναρκωτικού.

H καλλιέργεια κόκας

Η φυτεμένη έκταση μειώθηκε κατά 2,3% το 2023, η πρώτη πτώση εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια, δήλωσαν οι αρχές. Συνολικά, 92.784 εκτάρια (229.274 στρέμματα) έχουν φυτευτεί με κόκα στο κράτος των Άνδεων.

Ενώ η κυβέρνηση προβάλλει τα στοιχεία ως νίκη στον αγώνα της κατά των παράνομων ναρκωτικών, η μείωση είναι μικρή σε σύγκριση με τις πρόσφατες τάσεις. Οι εκτάσεις με φυτείες κόκας στο Περού έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η αρχή κατά των ναρκωτικών Devida.

Η φυτεμένη έκταση της Κολομβίας διπλασίασε εκείνη του Περού το 2022, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από τον ΟΗΕ. Η παραγωγή είναι τόσο υψηλή που το Bloomberg Economics αναμένει ότι η κοκαΐνη θα ξεπεράσει το πετρέλαιο ως το κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της Κολομβίας.

Η παγκόσμια υπερπροσφορά κοκαΐνης έχει προκαλέσει την αύξηση των κατασχέσεων από τις αρχές παγκοσμίως. Το γειτονικό Εκουαδόρ έχει επίσης μετατραπεί σε μία από τις πιο βίαιες χώρες στον κόσμο, καθώς τα καρτέλ μάχονται για τον έλεγχο των ναυτιλιακών οδών για την κοκαΐνη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΝΟ: 48ωρη απεργία στα πλοία της Αδριατικής στις 3-4 Ιουνίου

Σε 48ωρη απεργία προχωρά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εξυπηρετούν τη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ιταλία. Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 3 Ιουνίου και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της

«Αυστηρά προστατευμένο» το πρώτο ταξίδι της Belharra

«Αυστηρώς ακατάλληλο» για το ελληνικό πλήρωμα το πρώτο δοκιμαστικό ταξίδι της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» τύπου Belharra που έγινε το πρωί. Ο απόπλους της ελληνικής φρεγάτας έγινε από το ναυπηγείο Lorient. Η Γαλλική Naval επέτρεψε να επιβιβαστούν στην ελληνική φρεγάτα μόνο 6 από τα 40 άτομα του ελληνικού πληρώματος

Τι μειώσεις παραγγέλνεις στα ακτοπλοϊκά και τι σου έρχεται…

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος Πηγή: Reporter.gr «Ανακοινώθηκαν μειώσεις έως 32% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ταχύπλοων μετά τη μείωση των λιμενικών τελών». Αυτή τη δήλωση επαναλαμβάνει σε κάθε του δημόσια εμφάνιση τις τελευταίες ημέρες ο Βασίλης Κικίλιας και αυτόν τον τίτλο θα δείτε

Προκήρυξη διαγωνισμού απευθείας κατάταξης Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Τεχνικού έτους 2025

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής/ Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής προκηρύσσει διαγωνισμό για την απευθείας κατάταξη στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή τριάντα τεσσάρων (34) Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ανδρών – γυναικών) ειδικότητας Τεχνικού. Η Προκήρυξη έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ

Μετάβαση στο περιεχόμενο