Κοκαΐνη: Μειώθηκαν οι εκτάσεις παραγωγής στο Περού

Το Περού είναι η δεύτερη χώρα καλλιέργειας κόκας στον κόσμο

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια μειώθηκε η έκταση που καλλιεργείται η κόκα, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών του Περού, της χώρας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση παρασκευής κοκαΐνης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών το Περού είναι δεύτερο μετά την Κολομβία όσον αφορά την καλλιέργεια κόκας, του φυτού που μπορεί να μετατραπεί σε κοκαΐνη. Το φυτό είναι νόμιμο στο Περού, όπου συχνά μασιέται ωμό. Το έθιμο του μασήματος φύλλων κόκας υπάρχει στην περιοχή των Άνδεων της Νότιας Αμερικής τουλάχιστον από το 3000 π.Χ.

 

Ωστόσο  μεγάλο μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται για την παρασκευή του παράνομου ναρκωτικού.

H καλλιέργεια κόκας

Η φυτεμένη έκταση μειώθηκε κατά 2,3% το 2023, η πρώτη πτώση εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια, δήλωσαν οι αρχές. Συνολικά, 92.784 εκτάρια (229.274 στρέμματα) έχουν φυτευτεί με κόκα στο κράτος των Άνδεων.

Ενώ η κυβέρνηση προβάλλει τα στοιχεία ως νίκη στον αγώνα της κατά των παράνομων ναρκωτικών, η μείωση είναι μικρή σε σύγκριση με τις πρόσφατες τάσεις. Οι εκτάσεις με φυτείες κόκας στο Περού έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η αρχή κατά των ναρκωτικών Devida.

Η φυτεμένη έκταση της Κολομβίας διπλασίασε εκείνη του Περού το 2022, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από τον ΟΗΕ. Η παραγωγή είναι τόσο υψηλή που το Bloomberg Economics αναμένει ότι η κοκαΐνη θα ξεπεράσει το πετρέλαιο ως το κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της Κολομβίας.

Η παγκόσμια υπερπροσφορά κοκαΐνης έχει προκαλέσει την αύξηση των κατασχέσεων από τις αρχές παγκοσμίως. Το γειτονικό Εκουαδόρ έχει επίσης μετατραπεί σε μία από τις πιο βίαιες χώρες στον κόσμο, καθώς τα καρτέλ μάχονται για τον έλεγχο των ναυτιλιακών οδών για την κοκαΐνη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ: Αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά Αυγούστου 2024

Η κυριότερη παροχή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ) είναι το Μέρισμα, δηλαδή το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους μερισματούχους του. Αυτό το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και, συνήθως, την τελευταία

Επιχείρηση Νίκη – Όταν η ιστορία γράφτηκε από τους λίγους (*)

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η στρατιωτική χούντα του Ιωαννίδη αποφασίζει να καταλύσει τη δημοκρατία του ανεξάρτητου μέχρι τότε κυπριακού κράτους και να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου σε

60 πειρατικές επιθέσεις σε βάρος πληρωμάτων το 2024 – Ανησυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) του ICC καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των ναυτικών εν μέσω αυξανόμενης βίας, παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρονται στην ενδιάμεση ετήσια έκθεση του για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, 60 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Επεισόδιο με τραυματισμό ενός συνοριοφύλακα στο Σουφλί του Έβρου σημειώθηκε στις 18.20 το απόγευμα του Σαββάτου (20/7). Ειδικότερα, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή -στη θέση Αμπέλια όπου δεν υπάρχει φράχτης- και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών

Μετάβαση στο περιεχόμενο