Μαρία Αγγελικούση: Ναύλωσε για $400.000 την ημέρα το LNG “Yiannis” στη SHELL

Της Αναστασίας Βαμβακά

Την κορδέλα για ένα από τα καλύτερα deal στα ναύλα υγροποιημένου φυσικού αερίου έκοψε η Maran Gas, του Ομίλου Αγγελικούση, με την αγορά να εκτιμά ότι δεν υπάρχει όριο στις τιμές που θα αγγίξουν τα ναύλα τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την S&P Global Commodity, το πλοίο LNG “Yiannis” της Maran Gas συνδέθηκε με τη Shell για 400.000 δολάρια την ημέρα για ένα ταξίδι εντός του Ατλαντικού.

Το πλοίο ελληνικής σημαίας, έχει μεταφορική ικανότητα 174.000 κυβικών μέτρων, ναυπηγήθηκε το 2021 στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο της Daewoo (DSME), και αυτές τις μέρες βρίσκεται στο Μεξικό. Διαθέτει κινητήρες διπλού καυσίμου (ME-GI) και ένα σύστημα πλήρους επαναυγγροποίησης (full re-liquefaction system -FRS).

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι σχεδόν όλος ο παγκόσμιος στόλος LNG είναι απασχολημένος σε μακροπρόθεσμες ναυλώσεις, αλλά, σε αυτή την περίοδο τα κέρδη από την αγορά και την πώληση του ίδιου του φορτίου είναι πιο ελκυστικά από τη ναύλωση, ενώ η περισσότερη χωρητικότητα πλοίου συνδέεται με πλωτές αποθήκες.

Τα ναύλα, ωστόσο, έχουν πάρει την ανιούσα, με τις ΗΠΑ να είναι ο μεγάλος προμηθευτής στην προσπάθεια της ΕΕ να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και τις ανάγκες να έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά και τις εκρήξεις στον Nord Stream.

Έτσι, και το “Yiannis” θα φορτώσει αμερικανικό LNG στα τέλη Οκτωβρίου και θα το μεταφέρει στην Ευρώπη, με τις νέες διαδρομές να είναι μεγαλύτερες άρα και τα ναύλα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αγορά κινήθηκε σε ημερήσια ναύλα κοντά, στα 300.000 ευρώ ενώ αναλυτές αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσουν και το ένα εκατομμύριο την ημέρα!

Και αν το ποσό αυτό ακούγεται εξωφρενικό, ο αναλυτής Pareto Eirik Haavaldsen, σημειώνει ότι “το να πληρώνεις ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά όλα εξαρτώνται από το κέρδος που μπορεί να έχει ένας ναυλωτής σε ένα φορτίο”.

Ωστόσο χθες, σύμφωνα με τη Spark Commodities, το κόστος ναύλωσης πλοίου LNG στον Ατλαντικό εκτινάχθηκε στις 397.500 δολάρια, ξεπερνώντας το υψηλό όλων των εποχών στον Ειρηνικό πέρυσι.

Και το ποσό αυτό βδομάδα την εβδομάδα θα κλειδώνει και πιο πάνω καθώς η τάση είναι ενόψει του χειμώνα να συσσωρεύεται περισσότερο φυσικό αέριο ελλοχεύοντας κίνδυνο ακόμα και οι αγοραστές να αναζητούν πλοία και να μην βρίσκουν.

Αυτό θα οδηγήσει σε ολοένα και υψηλότερες τιμές για την μεταφορά των καυσίμων, καθώς ο στόλος είναι μικρός όπως και τα διαθέσιμα πλοία.

Και σε αυτή τη χρονική συγκυρία, οι Έλληνες εφοπλιστές διεκδικούν την παγκόσμια μερίδα του λέοντος καθώς διαθέτουν το μεγαλύτερο στόλο με πλοία μεταφοράς LNG, με 133 πλοία.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΚΕ: Ο Μανώλης Συντυχάκης χαιρέτισε το 15ο Συνέδριο των Αξωματικών του Λιμενικού Σώματος

«Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τον λαό και ασφαλώς και για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος» σημείωσε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο 15ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), ο βουλευτής του

Ναρκωτικά, όπλα και αρχαία έκρυβε σε τροχόσπιτο (εικόνες)

Αρχαιότητες τις οποίες σκόπευε να βγάλει στο “σφυρί” είχε στην κατοχή του ένας Έλληνας, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής με οργανωμένη επιχείρηση που εκτελέστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Κομοτηνής σε περιοχή της Ροδόπης, έπειτα από αξιοποίηση στοιχείων. Κατά την διάρκεια

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε η 21χρονη που παρασύρθηκε στην Καμάρα- Δωρίζει τα όργανά της η οικογένεια

«Η Εμμανουέλα ήταν ένα παιδί θαύμα από όταν γεννήθηκε και φεύγοντας ήθελε να κάνει ακόμα ένα θαύμα, να χαρίσει ζωή… αυτή που της στέρησαν», λέει η μητέρα του θύματος. Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Κώστας Κατσαφάδος : Το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης είναι το έργο της

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας, όπως και ο κόσμος, κινείται και σχεδιάζει έχοντας στο μυαλό της την αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από τις ευρύτερες