Μη χτυπάτε το σαμάρι…Χτυπάτε το γαϊδούρι!!!

Πολύς ντόρος έγινε με αφορμή τη χτεσινή παρέμβαση της ΕΑΑΛΣ στην Γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή της στο κτίριο του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ για να δει μόνον το Frontex και κανέναν άλλο θεσμό που στεγάζεται εκεί.

Ξαφνιασμένοι από την (ακτιβίστικη, για κάποιους) ενέργεια της ΕΑΑΛΣ, κάποιοι συνοφρυώθηκαν θεωρώντας ότι αυτή αντιστρατεύεται την πολιτική της Κυβέρνησης.  Οπότε, εξέφρασαν τη γνώμη ότι η ενέργεια της ΕΑΑΛΣ ήταν αχρείαστη κι αντιπολιτευόμενη.  Κάποιοι, μάλιστα, έσπευσαν να απαξιώσουν την ενέργεια αυτή, όχι τόσο για την ουσία της, αλλά για την «αμφιλεγόμενη» εικόνα του προσώπου που την εκδήλωσε.

Αγανακτισμένοι επειδή η διαμαρτυρία προήλθε από τους απόστρατους, κάποιοι άλλοι περίμεναν η αντίδραση να προέλθει είτε από τη φυσική, είτε από την πολιτική ηγεσία.

Ορισμένοι άλλοι ανέμεναν, η όποια αντίδραση να περιλάβει και τα εν ενεργεία στελέχη του Λιμενικού, μέσω των εκλεγμένων και υπερ-προβεβλημένων συνδικαλιστών-εκπροσώπων τους.

Και λοιπά, και λοιπά, και λοιπά…Είμαστε βέβαιοι ότι τα σχόλια θα συνεχιστούν ατέρμονα για καιρό ακόμα…

Όμως, ας προσπαθήσουμε να βάλουμε την κατάσταση σε μια τάξη, σε ένα πλαίσιο.

Καταρχάς, η απαίτηση (δηλ. ο όρος) που, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ έθεσε ήδη από το Βερολίνο (δηλ. να μη συναντήσει κανέναν από το Λιμενικό), έστελνε ένα ηχηρό αρνητικό μήνυμα προς το ΛΣ και, ιδίως, προς στο προσωπικό εκείνο που (επί σειρά ετών και νυχθημερόν) διαχειρίζεται και υλοποιεί αποτελεσματικά την προστασία των θαλασσίων συνόρων για λογαριασμό ολάκερης της Ευρώπης.  Ένα μήνυμα με έντονα προσβλητικό συμβολισμό (που θύμιζε αλήστου μνήμης δηλώσεις προ των εκλογών του Ιουλίου 2019, ότι «…σας παραλάβαμε δολοφόνους και σας κάναμε διασώστες…»).  Ποιοι άκουσαν αυτό το μήνυμα;;;

Ήρθε, λοιπόν, η κα. Μπέρμποκ στην πολύπαθη χώρα μας, αφού η Κυβέρνηση δέχτηκε τους όρους της και περιόρισε τις επισκέψεις της σε χώρους της αρεσκείας της (καταυλισμό προσφύγων Σχιστού και Μ.Κ.Ο. Solidarity Now).  Εμβόλιμα δε, έβαλε μια επίσκεψη και στο παράρτημα Frontex, φανταζόμαστε για να τον επιπλήξει να μη ξανακάνει στο μέλλον τα στραβά μάτια για όσα διαπράττονται κρυφά στις επιχειρήσεις που συντονίζει στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορά μας (κι όχι επειδή κι αυτόν τον κατατάσσει στις Μ.Κ.Ο.).  Και, μετά απ’ αυτά, υπήρξαν κάποιοι που θεώρησαν περιττή οποιαδήποτε αντίδραση…!!!

Πράγματι, περιττή ήταν οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς φορέων κεντρικής Κυβέρνησης, καθότι, πολιτικά, η επίσκεψη και το πρόγραμμα της κας Μπέρμποκ ήδη είχε πάρει έγκριση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.  Συνεπώς, ορθά και απολύτως δικαιολογημένα, κατά τη γνώμη μας, δεν αντέδρασαν ούτε ο κ. ΥΝΑΝΠ, αλλά ούτε και ο κ. Αρχηγός ΛΣ. 

Η δεύτερη κατηγορία σχολιασμών αφορούσε τη σκοπιμότητα να γίνει ή να μη γίνει παράσταση διαμαρτυρίας.  Θα έπρεπε, δηλαδή, να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τον έντονα αρνητικό σε βάρος του ΛΣ συμβολισμό των απαιτήσεων της Γερμανίδας ΥΠΕΞ;;;  Ή να λέγαμε «δεν βαριέσαι, βρε αδερφέ, πού να μπλέκεις τώρα, καλοκαιριάτικα…».  Θα ήταν σαν να ξέραμε ότι μας φτύνουν κατάμουτρα κι εμείς θα νομίζαμε ότι…ψιχαλίζει.  Άρα, κάποιος έπρεπε να πει κάτι, να αντιδράσει κάπως, και να αντιδράσει έγκαιρα.

Αυτό το έκανε η ΕΑΑΛΣ.  Κατά τη γνώμη μας, η αντίδρασή της δεν ήταν διόλου περιττή και αντιπολιτευτική και έγινε τον κατάλληλο χρόνο και στον κατάλληλο χώρο.  Κι εξηγούμε: Καταρχάς, εξέφρασε τη συλλογική στενοχώρια και την έντονη δυσαρέσκεια των 5.000 εν αποστρατεία μελών της, που προκλήθηκε από την προσβλητική στάση της αλλοδαπής αξιωματούχου προς το Σώμα.  Βλέπετε, πολλοί εξ αυτών των μελών υπηρέτησαν στα θαλάσσια σύνορα ή ασχολήθηκαν με αυτά από όπου υπηρέτησαν, ενώ αρκετοί απ’ αυτούς, μετά την αφυπηρέτησή τους, διαμένουν σε ακριτικές περιοχές, οπότε, γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αξία του άυλου αγαθού της μεθοριακής ασφάλειας και, εν πάση περιπτώσει, «το αίμα, νερό δεν γίνεται…».  Συνεπώς, η αντίδραση της ΕΑΑΛΣ ήταν απολύτως δικαιολογημένη, αν όχι επιβεβλημένη.  Ως προς την επιλογή του τακτικού μέλους που θα έκανε την παράσταση διαμαρτυρίας στην Γερμανίδα αξιωματούχο, δεν θα επεκταθούμε άλλο, καθώς η καταλληλότητά του εγκρίθηκε από σύσσωμο το Δ.Σ.  Οφείλουμε, συναφώς, να επισημαίνουμε, ότι η ΕΑΑΛΣ λειτουργεί και υπηρετεί για το όφελος και το συμφέρον των μελών της, με ελεύθερη βούληση και κρίση, προπαντός, δε χωρίς πολιτικές ή άλλης φύσης εξαρτήσεις.

Εφόσον συμφωνείτε με την ανωτέρω ανάλυση κι εφόσον θεωρείτε αναγκαία και επιβεβλημένη την εκδήλωση αντίδρασης για την αποφυγή συνάντησης της Γερμανίδας ΥΠΕΞ με το Λιμενικό, ποιοι απομένουν για να εκφράσουν τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των 7.500 εν ενεργεία στελεχών του Λιμενικού, που φυλάνε τα σύνορα στην Ελλάδα για να κοιμούνται ήσυχα κάποιοι άλλοι στη Γερμανία;;;

Επομένως, αν έχετε παράπονα αγαπητοί αναγνώστες, να τα απευθύνετε σ’ εκείνους που ενώ όφειλαν, επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους, είτε να μην αντιδράσουν, είτε να αντιδράσουν καθυστερημένα και με ασφάλεια.

Μην απευθύνετε τα παράπονά σας, ούτε στον Υπουργό, αλλά ούτε στον Αρχηγό ΛΣ.

Μη χτυπάτε το σαμάρι…χτυπάτε το γαϊδούρι!!!

 

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρεγάτα «ΨΑΡΑ»: Η ολονύχτια μάχη απέναντι σε drones και βαλλιστικούς πυραύλους

Ήταν η πιο δύσκολη έως τώρα νύχτα για την φρεγάτα «ΨΑΡΑ» στον Κόλπο του Άντεν, με το πλοίο να βρίσκεται συνεχώς σε «κόκκινο» συναγερμό και το σύνολο του πληρώματος σε θέσεις μάχης, καθώς είχε να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επιθέσεων όχι μόνο

Η διάρκεια στον χρόνο αποδεικνύει την αξία της…(*)

Από την υπογραφή της Συνθήκης της Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου 1949 για την ίδρυση της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας, μέχρι και την προχθεσινή πανηγυρική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η αποτροπή του τότε Σοβιετικού και νυν Ρωσικού επεκτατισμού αποτελούσε κοινή πρόκληση για

«Εδώ είναι άγριες οι θάλασσες»

Η πρώτη ειδοποίηση έφτασε το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιουλίου. Ένα ακατάλληλο σκαρί γεμάτο ανθρώπους θαλασσόδερνε ανοιχτά της Γαύδου. Το επείγον σήμα βρήκε τον καπετάν Στράτο στη γέφυρα του επιβατηγού «Δασκαλογιάννης». Μετέφερε κοντά στα 400 άτομα, κυρίως τουρίστες, στο παράκτιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο