Ναυτική Αστυνομία Κύπρου: Εξοπλίζεται με 3 νέα παράκτια περιπολικά της κροάτικης Tehnomont

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης – Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία Κύπρου (Ακτοφυλακή) παρέλαβε τρία (3) νέα ταχύπλοα περιπολικά από την κροατική ναυπηγική  Tehnomont .
Το πρώτο από το σκάφος, με το όνομα Κερύνεια (Περιπολικό Πλοίο, PV 31), καθελκύστηκε τον Μάιο του 2023 και τα υπόλοιπα δύο, η Καντάρα (PV 32) τον Ιούνιο και ο Πενταδάκτυλος (PV 33) τον Αύγουστο, στο ναυπηγείο της εταιρείας στην Πούλα.
Το ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ TEHNOMONT PULA Ltd αναφέρεται ως το κορυφαίο κροατικό ναυπηγείο μεσαίων διαστάσεων και το γεγονός ότι είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές πλοίων αλουμινίου στην αγορά της Κροατίας.
Το ναυπηγείο, το οποίο απασχολεί περίπου 150 εργαζόμενους, θα παραδώσει επίσης δύο πυροσβεστικά πλοία 25 μέτρων για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους.
ΠΠ 31 Κερύνεια
ΠΠ 33 Πενταδάκτυλος
ΠΠ 31 Κερύνεια

 

ΠΠ 31 Κερύνεια

Ο σχεδιασμός του έργου του περιπολικού σκάφους αλουμινίου μήκους 18 μέτρων αναπτύχθηκε από την Camarc Design, Ηνωμένο Βασίλειο. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια τριών σκαφών δημοσιεύθηκε το 2020.  Τον κέρδισε η κοινοπραξία της Iskra Shipyard doo Šibenik και της Tehnomont Pula. Η αξία αυτής της παραγγελίας είναι €7,5 εκατ.  Το ακριβές ολικό μήκος του σχεδίου είναι 17,6 μέτρα, το πλάτος 4,7 μέτρα και το βύθισμα 1,6 μέτρα. Οι κινητήρες είναι δύο MTU V8 των 896 kW έκαστος (1.200 ίπποι x 2). Υπάρχουν επίσης δύο ηλεκτρογεννήτριες 20 kW. Τα σκάφη είναι επίσης εξοπλισμένα με bow thruster και fly-bridge.

ΠΠ 31 Κερύνεια και ΠΠ 32 Καντάρα
ΠΠ 31 Κερύνεια

 

ΠΠ 33 Πενταδάκτυλος

 

ΠΠ 33 Πενταδάκτυλος

Το περιπολικό σκάφος επιτυγχάνει ταχύτητα μεγαλύτερη από 34 κόμβους. Η ταχύτητα εργασίας είναι 27 κόμβοι. Το πλήρωμα είναι 4-6 άτομα. Ο οπλισμός αποτελείται από δύο πολυβόλα.

Η πίσω βάση πολυβόλου με ασπίδα

 

Η μπροστινή βάση πολυβόλου με ασπίδα
Ραντάρ πλοήγησης SIMRAD και FLIR στον κοντό ιστό του σκάφους
Ραντάρ πλοήγησης SIMRAD και FLIR στον κοντό ιστό του σκάφους

Τα σκάφη προορίζονται για περιπολίες και επιχειρήσεις διάσωσης σε περιοχή έως και 150 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και τα συγκεκριμένα περιλαμβάνουν υψηλή ταχύτητα και χαμηλό επίπεδο θορύβου, μόνο 65 ντεσιμπέλ στη μέγιστη ταχύτητα. Τα πλοία είναι εξοπλισμένα με δύο υπερσύγχρονα συστήματα πλοήγησης και επικοινωνίας SIMRAD, καθώς και θερμική κάμερα FLIR με εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

Άποψη της τιμονιέρας
Άποψη της τιμονιέρας
Άποψη της τιμονιέρας και της σκάλας για το κάτω κατάστρωμα
Το πιλοτήριο

Αυτός ο σχεδιασμός παρέχει γρήγορη και αποτελεσματική πλεύση σε υψηλές ταχύτητες, σε συνδυασμό με εξαιρετική θαλάσσια διαγωγή. Ο σχεδιασμός είναι εγγενώς αυτοδιορθούμενος και δεν βασίζεται σε καμία συσκευή ή άλλο μέσο.

Ο χαρακτηριστικός φιόγκος του σχεδίου με το bow thruster.

 

Gordana Deranja
Φωτογραφία από istra24.hr.
Η υπερκατασκευή του σκάφους.
Φωτογραφία του istra24.hr.
Χορηγός του πρώτου σκάφους Kyrenia ήταν  η Gordana Deranja, διευθύντρια του Tehnomont, η οποία ευχήθηκε στο πλοίο καλές θάλασσες μετά τον παραδοσιακό παφλασμό της σαμπάνιας στην πλευρά του πλοίου. Ένα ωραίο βίντεο για το νέο κυπριακό περιπολικό εδώ .
Τα τρία σκάφη στο δρόμο για την Κύπρο. Φωτογραφία ανά φωτογραφία του Gordan Deranja

Βίντεο από την καθέλκυση του πρώτου σκάφους και την ολοκλήρωση του προγράμματος από το  https://www.jutarnji.hr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμενικο: Εντόπισε χθες πάνω από 120 παράνομους μετανάστες σε παραλία της Σύμης και ανοιχτά της Λέσβου

Η Λιμενική Αρχή Σύμης ενημερώθηκε χθες για την ύπαρξη ατόμων στη παραλία Αγίου Νικολάου και όταν τα στελέχη της κατέφθασαν στο σημείο εντόπισαν στη περιοχή Χωριού και Γιαλού της Σύμης συνολικά ογδόντα δύο άτομα (42 άντρες, 15 γυναίκες, 13 αγόρια

Διασώθηκαν 90 αλλοδαποί ανοιχτά του Ταίναρου και μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα

Στην διάσωση 90 αλλοδαπών προχώρησε τα μεσάνυχτα το Λιμενικό Σώμα, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). Η επιχείρηση για τη διάσωση των επιβαινόντων σε Α/Κ στην θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια δυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρου

Στυλιανίδης: Η ελληνική ναυτιλία από τους σημαντικότερους παράγοντες για να συνεχίσει να κινείται η παγκόσμια οικονομία

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, συμμετείχε σήμερα, ως ένας εκ των βασικών ομιλητών μεταξύ λοιπών σημαντικών προσωπικοτήτων από την ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα, στο ετήσιο Φόρουμ της Ελληνικής Ναυτιλίας, που φιλοξένησε για 13η χρονιά η Capital Link, στο

ΥΝΑΝΠ: Διανομή εμφιαλωμένου νερού σε πλημμυροπαθείς στη Μαγνησία

Με μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων, σε συνέχεια της ευγενικής χορηγίας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΕΕ), προσφέρθηκαν στις 21/09/2023, δύο χιλιάδες πεντακόδιες είκοσι (2.520) συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού (1,5 lt), στους κατοίκους

Μετάβαση στο περιεχόμενο