Οι εισηγήσεις και τα σενάρια για τον ανασχηματισμό…

Σαρωτικός ή εξισορροπητικός ο ανασχηματισμός είναι πλέον ζήτημα ημερών και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις…

ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που θα αλλάξουν το πολιτικό παιχνίδι και θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική την ώρα που η χώρα αλλάζει σελίδα και μπαίνει στη μεταμνημονιακή εποχή.

Πριν την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον λαό μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, δίνοντας το περίγραμμα της μεταμνημονιακής πολιτικής που θα ακολουθήσει από τώρα και στο εξής. Το βασικό σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει στην Ιθάκη για το διάγγελμα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει τελικά να κάνει το διάγγελμα εκτός Αθηνών τότε αυτό θα γίνει από την Ιθάκη.

Οι δύο βασικές εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός κινούνται σε διαφορετικές γραμμές. Η μια έχει να κάνει με ένα μικρό σχήμα είκοσι – το πολύ υπουργών – που θα αποτελείται κυρίως από νέα και άφθαρτα πρόσωπα και περιορισμένο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Αντί αλλαγών που δεν μπορούν να γίνουν λόγω ισορροπιών με τους ΑΝΕΛ ή λόγω επιτυχημένης διαδρομής συγκεκριμένων υπουργών (Κοτζιάς, Τσακαλώτος) θα προκριθεί η αναβάθμιση διευθυντών υπουργείων που έχουν αφήσει το στίγμα τους κι έχουν δώσει δείγματα πως πρόκειται για ικανά στελέχη που μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τους νυν υφυπουργούς.

Άλλη εισήγηση θέλει πιο περιορισμένες αλλαγές δίχως σημαντικές απομακρύνσεις από τον βασικό κορμό της κυβέρνησης, μετακινήσεις των υπουργών με τήρηση των ισορροπιών, πιο στοχευμένες αναβαθμίσεις και μεγαλύτερο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Κάποιοι από τους υπουργούς που δεν θα μετακινηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο Νίκος Κοτζιάς, ο Πάνος Καμμένος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα, ο ρόλος του Πάνου Σκουρλέτη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για μετακίνησή του στο κόμμα και υπουργοποίηση του Πάνου Ρήγα. Πρόκειται για ένα πολύ πιθανό σενάριο που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του CNN Greece, για ταυτόχρονες αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα. Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον κ. Σκουρλέτη και η μετακίνησή του όχι μόνο δεν θεωρείται αποπομπή αλλά αντίθετα πρόκειται για μια πολύ σημαντική αποστολή καθώς ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως είναι το ιδανικό πρόσωπο να αναλάβει ΓΓ της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, λόγω της εμπειρίας του στο υπουργείο Εσωτερικών και των επαφών του με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην ουσία του ανατίθεται μια πολύ σημαντική αποστολή για την προετοιμασία και την έκβαση τόσο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών όσο και των βουλευτικών εκλογών .

Ένα σενάριο τέλος, θέλει την επιστροφή του Νίκου Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεδομένου ότι η πορεία προς τις κάλπες θα χαρακτηριστεί από υψηλή πόλωση, η πιθανότητα μετακίνησης Παππά στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλη…

cnn.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένωση Λιμενικών Κρήτης: “Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών για την ένταξη στους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023”

Παραθέτουμε ανακοίνωση ένωσης Λιμενικών Κρήτης “Σε συνέχεια της  με ωπ:221201/09-22 Διαταγής ΔΠ-Α΄ και  της έναρξης εργασιών των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023 (κάθε Σεπτέμβριο σύμφωνα με πδ μεταθέσεων) εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών όσων εμπίπτουν στα οριζόμενα στο άρθρο 15

Στήνουν σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας!

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική ηγεσία, με τη «χορηγία» ορισμένων ελλήνων δημοσιογράφων και ΜΚΟ, στήνει σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας για δήθεν κακομεταχείριση ή παρεμπόδιση εισόδου στο ελληνικό έδαφος προσφύγων και μεταναστών. Στήνει μάλιστα προβοκάτσιες στον Έβρο, τουλάχιστον δύο έχουμε

Στα καΐκια της Παλαιάς Φώκαιας για φρέσκο ψάρι και ιστορίες από τα παλιά

Νωρίς το πρωί μιας καυτής αυγουστιάτικης μέρας. Μικρά καΐκια, γρι γρι και ψαρόβαρκες γλιστράνε απαλά στο νερό και ένα ένα δένουν στο λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας. Είναι στις καλές του σήμερα ο Σαρωνικός, η θάλασσα λάδι, η ατμόσφαιρα αστραφτερή και