Ρωσικά εμπορικά πλοία και μηχανότρατες χαρτογραφούν την Βόρεια θάλασσα για επιχειρήσεις σαμποτάζ κατά της Βρετανίας

Ρωσικά πλοία-φαντάσματα χαρτογραφούν τη Βόρεια Θάλασσα για την εκτέλεση αποστολών δολιοφθοράς, τονίζουν δυτικά ΜΜΕ.

Σκάφη μεταμφιεσμένα σε αλιευτικές μηχανότρατες και ερευνητικά σκάφη συλλέγουν πληροφορίες για ζωτικής σημασίας υποδομές στα σκανδιναβικά ύδατα, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί έναν στόλο κατασκοπευτικών πλοίων για να χαρτογραφήσει αιολικά πάρκα, αγωγούς φυσικού αερίου και καλώδια επικοινωνίας στη Βόρεια Θάλασσα ως πιθανούς στόχους για δολιοφθορά σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Δύση.

Μια κοινή έρευνα από δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία διαπίστωσε ότι σκάφη μεταμφιεσμένα σε αλιευτικές μηχανότρατες και ερευνητικά σκάφη συγκεντρώνουν πληροφορίες για ζωτικής σημασίας υποδομές στα σκανδιναβικά ύδατα.

Πηγές υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών της περιοχής,  ισχυρίζονται ότι στόχος τους είναι να θέσουν τις βάσεις για δολιοφθορές κατά των σκανδιναβικών χωρών, διασφαλίζοντας ότι η Ρωσία είναι σε καλή θέση για να επιφέρει στρατηγικά πλήγματα σε μελλοντικές συγκρούσεις.

Βρετανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι κατασκοπευτικά ρωσικά πλοία κινούνται στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου ως μέρος του ίδιου προγράμματος.

Η σειρά ντοκιμαντέρ έγινε σε συνεργασία με το DR της Δανίας, το NRK της Νορβηγίας, το SVT της Σουηδίας και το YVE της Φινλανδίας.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ανακάλυψαν  υποκλοπές ραδιοφωνικών επικοινωνιών από το ρωσικό ναυτικό.

Αυτές αποκάλυψαν ότι υπήρχαν “πλοία-φαντάσματα”, σκάφη δηλαδή που είχαν απενεργοποιήσει τους πομπούς τους και επομένως δεν μοιράζονταν τις θέσεις τους, ενώ δρούσαν  στα σκανδιναβικά ύδατα.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ένα πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, το Ναύαρχος Βλαντιμίρσκι, το οποίο στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί «σκάφος ενδιαφέροντος» από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Ρωσία ισχυρίζεται επίσημα ότι είναι ένα ωκεανογραφικό πλοίο που χρησιμοποιείται για θαλάσσιες έρευνες, ωστόσο πηγές πληροφοριών ανέφεραν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για κατασκοπευτικό σκάφος.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το πλοίο μήκους σχεδόν 150 μέτρων ταξίδεψε γύρω από τις ακτές της Δανίας με απενεργοποιημένο τον πομπό του, ενώ έστελνε συνεχώς ραδιοφωνικά μηνύματα σε ναυτική βάση στη Ρωσία, αποκαλύπτοντας πληροφορίες.

Χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική, οι Σουηδοί κατάφεραν να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία του πλοίου, βόρεια του Sjællands Odde.

Καθώς ένας δημοσιογράφος και φωτογράφος πλησίασε το πλοίο στη θάλασσα, αρκετοί άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα ανέβηκαν στο κατάστρωμα, συμπεριλαμβανομένου ενός που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και εξοπλισμένο με ρωσικό αυτόματο τυφέκιο.

Πέρυσι, το ρωσικό αυτό πλοίο πραγματοποίησε μια εξαήμερη περιοδεία στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας.

Ο λόγος που ενδιαφέρονται οι Ρώσοι είναι ότι τα ύδατα αυτά είναι γεμάτα με δίκτυα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και καλώδια δεδομένων και ρεύματος που συνδέουν το Ηνωμένο Βασίλειο με την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Περαιτέρω υποκλαπείς επικοινωνίες αποκάλυψαν ότι το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Ναύαρχος Βλαντιμίρσκι έπλεε γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα, το Κάτεγκατ και τη Βόρεια Θάλασσα για τέσσερις εβδομάδες.

Πηγές πληροφοριών ανέφεραν στους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι σκοπός του πλοίου είναι να χαρτογραφήσει στόχους υποδομής, δίνοντας στη Ρωσία τη δυνατότητα να σαμποτάρει τις υποδομές της Βορειοδυτικής Ευρώπης σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης με τις δυτικές δυνάμεις.

“Χρησιμοποιώντας εξοπλισμό υποβρύχιας επιτήρησης, το ρωσικό πολεμικό σκάφος είναι πιθανό να έχει χαρτογραφήσει καλώδια τροφοδοσίας στον βυθό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων”, δήλωσε ο ανεξάρτητος ναυτικός αναλυτής HI Sutton.

Τον Φεβρουάριο, οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέδωσαν επίσημη προειδοποίηση για δραστηριότητα που θα μπορούσε να υποδηλώνει προετοιμασία για διακοπή ή δολιοφθορά της θαλάσσιας υποδομής, μετά τον εντοπισμό ρωσικού πλοίου παρακολούθησης στη Βόρεια Θάλασσα.

«Είδαμε τους τελευταίους μήνες Ρώσους να προσπαθούν να αποκαλύψουν πώς λειτουργεί το ενεργειακό σύστημα στη Βόρεια Θάλασσα. Είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό», είπε ο Ναύαρχος  Γιαν Σβίλνες του Ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αναλύοντας δεδομένα ναυτιλιακής κίνησης, οι τέσσερις ραδιοτηλεοπτικοί φορείς διαπίστωσαν ότι περίπου 50 ρωσικά πλοία έχουν πλεύσει με ύποπτο τρόπο την τελευταία δεκαετία, αν και ένας ειδικός πρότεινε ότι ο συνολικός στόλος μπορεί να είναι αρκετές εκατοντάδες.

Η Ρωσία ενημέρωσε πρόσφατα το ναυτικό της δόγμα, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς στους οποίους εμπλέκονται εμπορικά πλοία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα φορτηγά πλοία και οι αλιευτικές μηχανότρατες μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για αποστολές σαμποτάζ.

Τα εμπορικά πλοία θα μπορούσαν να εκτελέσουν το σχετικά απλό έργο της ρίψης ναρκών σε στρατηγικές τοποθεσίες.

Οι τέσσερις ραδιοτηλεοπτικοί φορείς υπέβαλαν πληροφορίες χαρτογράφησης στις ρωσικές πρεσβείες στις χώρες τους, ζητώντας σχολιασμό.

Μόνο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Νορβηγία απάντησε. Ένας εκπρόσωπος είπε: «Το έργο των ερευνητικών σκαφών είναι περιζήτητο και εκτελείται σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Αυτό το έργο συντονίζεται μέσω της διπλωματικής οδού».

Η έρευνα ρίχνει φως σε ένα περιστατικό νότια του Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, πέρυσι, όταν κόπηκε ένα υποβρύχιο καλώδιο δεδομένων που εξυπηρετούσε τον μεγαλύτερο εμπορικό επίγειο σταθμό στον κόσμο για δορυφορικές επικοινωνίες.

Η κρυφή επιτήρηση ευαίσθητων τοποθεσιών είναι μια καθιερωμένη πρακτική στις στρατιωτικές πληροφορίες, η οποία πιθανότατα διεξάγεται από δυτικές χώρες κατά της Ρωσίας.

Μπορούμε να φανταστούμε τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε ως Ελλάδα με την ευέλικτη χρήση εμπορικών ελληνόκτητων πλοίων, σε ειρηνική και πολεμική περίοδο με την Τουρκία.

Με τόσα ελληνικά εμπορικά πλοία και τάνκερ, η χώρα  μας θα μπορούσε μέσω ενός ασφαλούς δικτύου να συλλέγει πληροφορίες από παντού, ενώ στο Αιγαίο, οι μηχανότρατες των ψαράδων μας θα ήταν το τέλειο καμουφλάζ για ανάλογες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν μηχανότρατες για να εκτελούν παρόμοιες επιχειρήσεις στο Αιγαίο κατά της Ελλάδος.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Το κέντρο των εκδηλώσεων της επετείου της Μάχης της Κρήτης είναι πάντα το Μνημείο των Πεσόντων στη γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης του άμαχου πληθυσμού κατά των εχθρικών δυνάμεων και στέκεται εκεί ως ένδειξη

Η απάντηση του Υπ. Ναυτιλίας για το τουρκικό σκάφος στα Κύθηρα

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που

Μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία η ελληνική σημαία μέσα σε ένα χρόνο!

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 το εθνικό νηολόγιο μειώθηκε κατά 12 πλοία και κατά 1.873.674 κόρους. Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, είναι ότι στους δώδεκα αυτούς μήνες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος, μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία.

MTN: Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΦΑΠΑΞ Γλάδστωνος 1- ΤΚ 106 77, ΑΘΗΝΑ Αθήνα, 24 Μαϊ 23   Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ   1. Από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ) ανακοινώνεται ότι σε συνεδρίαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο