Σ. Φενέκος για τουρκικό γεωτρύπανο: Η ακτοφυλακή στην πρώτη γραμμή για να μην στρατικοποιήσουμε την κρίση

Αλλάζει τις ισορροπίες η είδηση του απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», στις 9 Αυγούστου από το λιμάνι της Μερσίνης για άγνωστη μέχρι στιγμής περιοχή ερευνών στη Μεσόγειο, εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α και πρότεινε την αντίληψη του “overwatching” σε περίπτωση που το γεωτρύπανο έρθει σε περιοχή δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δηλαδή όπως το εξήγησε, “να υπάρχουν κάποια πλοία της ακτοφυλακής στην πρώτη γραμμή για να δείχνουν την αποφασιστικότητά μας και την έννοια της δικαιοδοσίας μας σε περιοχές, αλλά να έχουν υπερκάλυψη αφανώς από τα πολεμικά μας πλοία, έτσι ώστε να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα στρατικοποιήσουμε την κρίση”.

“Θα πρέπει να δούμε ποιες δεσμεύσεις έχει το συγκεκριμένο γεωτρύπανο”, σημείωσε για το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» καθώς όπως ανέφερε “έως τώρα δεν έχει κάνει άλλη γεώτρηση. Πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες που θα του επιτρέψουν να κάνει μια ασφαλή γεώτρηση” Γι΄αυτό εκτίμησε πως ο Ερντογάν “θα πάει σταδιακά. Θα το βγάλει πρώτα σε περιοχή απόλυτου τουρκικού ελέγχου και στη συνέχεια εάν δει ότι όλα πάνε καλά θα πάει και σε ύδατα αμφισβητούμενα απ΄αυτόν, είτε είναι στην Κύπρο είτε είναι νότια από το Καστελόριζο είτε οπουδήποτε αλλού”.

“Το ζήτημα είναι”, όπως τόνισε “το εάν θα στρατικοποιηθεί η κρίση, εάν το γεωτρύπανο έρθει σε περιοχή που είναι δικής μας αρμοδιότητας. Εάν το κάνει και έρθει σε περιοχή δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, τότε εξαρτάται από μας εάν θα στρατικοποιήσουμε ή όχι την κρίση. Και γι΄αυτό επιμένω πάντα ότι θα πρέπει να δώσουμε αρμοδιότητες στην ακτοφυλακή, ώστε να έχουμε ένα ενδιάμεσο εργαλείο χειρισμού κρίσεων με ειρηνικό τρόπο, χωρίς να στρατικοποιούμε εμείς οπωσδήποτε από την πρώτη στιγμή την κρίση. Δηλαδή να πηγαίνουν σκάφη της ακτοφυλακής εκεί”.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά “πάντα θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα με την Τουρκία, αν και είμαι κατά των σεναρίων θερμών επεισοδίων με την έννοια ότι ένα θερμό επεισόδιο είναι ηθελημένο να καταλήξει σε πόλεμο και σύγκρουση”.

Ωστόσο επισήμανε πως “η Τουρκία μας έχει δείξει ότι τέτοιες ευκαιρίες τις εκμεταλλεύεται” και πρότεινε την αντίληψη του “overwatching” Δηλαδή, όπως εξήγησε “να υπάρχουν δικές μας δυνάμεις, κάποια πλοία της ακτοφυλακής τα οποία να είναι στην πρώτη γραμμή και να δείχνουν την αποφασιστικότητά μας και την έννοια της δικαιοδοσίας μας σε περιοχές, αλλά να έχουν υπερκάλυψη αφανώς από τα πολεμικά μας πλοία, έτσι ώστε να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα στρατικοποιούμε την κρίση.

Σ. Φενέκος για τουρκικό γεωτρύπανο: Η ακτοφυλακή στην πρώτη γραμμή για να μην στρατικοποιήσουμε την κρίση

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις