Guardian: Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι σήμερα ακόμη πιο ισχυρός

Ως την «πιο κακοσχεδιασμένη και αντιπαραγωγική πολιτική στην πρόσφατη διεθνή ιστορία χαρακτηρίζει τις πρόσφατες δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ο Σάιμον Τζένκινς, ένας από τους παλαιότερους -αν όχι ο παλαιότερος- αρθρογράφους της Guardian.

Όπως γράφει σε χθεσινό του άρθρο, η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία είναι δικαιολογημένη, αλλά ο οικονομικός πόλεμος εναντίον της Μόσχας είναι αναποτελεσματικός και καταστροφικός για τους ακούσιους στόχους του. Οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας εκτοξεύονται, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη, οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι χαοτικές και εκατομμύρια λιμοκτονούν για φυσικό αέριο, σιτηρά και λιπάσματα. Ωστόσο, η βαρβαρότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο κλιμακώνεται –όπως και η επικράτηση του πάνω στους δικούς του ανθρώπους.

Μέσω του άρθρου του, ο Τζένκινς ασκεί ιδιαίτερα σκληρή κριτική στη Δύση για τις επιλογές που έχει κάνει σχετικά με τον χειρισμό της στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ μάλιστα, χαρακτηρίζει «αναθεματισμένο» το να επικρίνει κάποιος τις δυτικές κυρώσεις και δεν διστάζει να αποκαλέσει «χαζούς» τους αμυντικούς αναλυτές. Τα κέντρα σκέψης στρατηγικής σιωπούν, συνεχίζει ο αρθρογράφος, ενώ τα «βάζει» και με τους «υποτιθέμενους» ηγέτες της Βρετανίας, όπως τους αποκαλεί, τη Λιζ Τράους και τον Ρίσι Σουνάκ, οι οποίοι όπως λέει, ανταγωνίζονται στην πολεμική ρητορική, υποσχόμενοι ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις χωρίς λόγο. Οι κυρώσεις είναι η πολεμική κραυγή της σταυροφορίας της Δύσης.

Η πραγματικότητα των κυρώσεων στη Ρωσία είναι ότι προκαλούν αντίποινα. Ο Πούτιν είναι ελεύθερος να παγώσει την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα. Έχει μειώσει την προσφορά από μεγάλους αγωγούς όπως ο Nord Stream 1 έως και 80%. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί και η ροή σιταριού και άλλων τροφίμων από την Ανατολική Ευρώπη προς την Αφρική και την Ασία έχει σχεδόν ανασταλεί.

Οι εγχώριοι λογαριασμοί φυσικού αερίου της Βρετανίας αντιμετωπίζουν τριπλασιασμό μέσα σε ένα χρόνο. Ο κύριος δικαιούχος δεν είναι άλλος από τη Ρωσία, της οποίας οι εξαγωγές ενέργειας στην Ασία έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οδηγώντας το ισοζύγιο πληρωμών της σε πρωτοφανές πλεόνασμα. Το ρούβλι είναι ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο φέτος, έχοντας ενισχυθεί από τον Ιανουάριο κατά σχεδόν 50%. Τα περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας στο εξωτερικό έχουν παγώσει και οι ολιγάρχες της έχουν μεταφέρει τα γιοτ τους, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται. Δεν έχει εκλογικό σώμα να τον ανησυχήσει.

«Πυρά» Τζένκινς και κατά του Τζόνσον
Η αλληλεξάρτηση των οικονομιών του κόσμου, που τόσο καιρό θεωρείται όργανο ειρήνης, έχει μετατραπεί σε όπλο πολέμου. Οι πολιτικοί γύρω από το τραπέζι του ΝΑΤΟ ήταν σοφά επιφυλακτικοί σχετικά με την κλιμάκωση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Κατανοούν τη στρατιωτική αποτροπή. Ωστόσο, φαίνονται ολοκληρωτικά επινοήματα για την οικονομία. Εδώ παπαγαλίζουν όλοι τον Dr Strangelove. Θέλουν να βομβαρδίσουν την οικονομία της Ρωσίας «πίσω στη λίθινη εποχή».

Θα με ενδιέφερε να μάθω -γράφει ο αρθρογράφος- αν είχε υποβληθεί ποτέ έγγραφο στο υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον που να προβλέπει την πιθανή έκβαση των ρωσικών κυρώσεων για τη Βρετανία. Η υπόθεση φαίνεται να είναι ότι αν βλάψουν τα εμπορικά εμπάργκο, λειτουργούν. Δεδομένου ότι δεν σκοτώνουν απευθείας ανθρώπους, είναι κατά κάποιο τρόπο μια αποδεκτή μορφή επιθετικότητας. Βασίζονται σε μια νεο-αυτοκρατορική υπόθεση ότι οι δυτικές χώρες δικαιούνται να διατάξουν τον κόσμο όπως θέλουν. Επιβάλλονται, αν όχι μέσω κανονιοφόρων, τότε μέσω των καπιταλιστικών μυών σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Δεδομένου ότι επιβάλλονται ως επί το πλείστον σε μικρές, αδύναμες πολιτείες που σύντομα θα βγουν από τα πρωτοσέλιδα, ο σκοπός τους ήταν σε μεγάλο βαθμό ο συμβολισμός της «ευθυμίας».

Σπάνιος μελετητής αυτού του θέματος είναι ο Αμερικανός οικονομικός ιστορικός Νίκολας Μόλντερ, ο οποίος επισημαίνει ότι περισσότεροι από 30 «πόλεμοι» κυρώσεων τα τελευταία 50 χρόνια είχαν ελάχιστο, αν όχι αντιπαραγωγικό αντίκτυπο. Έχουν σκοπό να «εκφοβίσουν τους λαούς να περιορίσουν τους πρίγκιπες τους». Αν μη τι άλλο είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Από την Κούβα μέχρι την Κορέα, τη Μιανμάρ στο Ιράν, τη Βενεζουέλα μέχρι τη Ρωσία, τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν εδραιωθεί, οι ελίτ έχουν ενισχυθεί και οι ελευθερίες έχουν συντριβεί. Οι κυρώσεις φαίνεται να ενσταλάζουν σταθερότητα και αυτοδυναμία ακόμη και στο πιο αδύναμο θύμα τους. Σχεδόν όλες οι παλαιότερες δικτατορίες του κόσμου έχουν επωφεληθεί από τις κυρώσεις της Δύσης.

«Κραυγαλέα» η αποτυχία της Δύσης
Η Μόσχα δεν είναι ούτε μικρή ούτε αδύναμη. Ένας άλλος παρατηρητής, ο ειδικός στη Ρωσία του Ινστιτούτου Βασιλικών Ηνωμένων Υπηρεσιών, Ρίτσαρντ Κόνολι, έχει καταγράψει την απάντηση του Πούτιν στις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν μετά την κατάληψη της Κριμαίας και του Ντονμπάς το 2014. Ο στόχος τους ήταν να αλλάξουν την πορεία της Ρωσίας σε αυτές τις περιοχές και να αποτρέψουν περαιτέρω επιθετικότητα. Η αποτυχία τους δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο κραυγαλέα. Οι απολογητές το δικαιολογούν επειδή τα εμπάργκο είναι πολύ αδύναμα. Τα σημερινά, ίσως τα πιο σκληρά που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, μπορεί να μην λειτουργούν ακόμη, αλλά προφανώς θα λειτουργήσουν με τον καιρό. Λέγεται ότι λιμοκτονούν τη Ρωσία για μικροτσίπ και ανταλλακτικά drone. Σύντομα θα έχουν τον Πούτιν να εκλιπαρεί για ειρήνη.

Αν ο Πούτιν ικετεύει, θα είναι στο πεδίο της μάχης. Στο εσωτερικό, ο Κόνολι δείχνει πώς η Ρωσία «προσαρμόζεται αργά στις νέες της συνθήκες». Οι κυρώσεις έχουν προωθήσει το εμπόριο με την Κίνα, το Ιράν και την Ινδία. Έχουν ωφεληθεί «μέσα που συνδέονται με τον Πούτιν και το κυβερνών περιβάλλον, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από την υποκατάσταση των εισαγωγών». Οι τοποθεσίες των McDonald’s σε όλη τη χώρα έχουν αντικατασταθεί από μια ρωσική αλυσίδα που ονομάζεται Vkusno & tochka («Νόστιμο είναι και αυτό»). Φυσικά η οικονομία είναι πιο αδύναμη, αλλά ο Πούτιν είναι, αν μη τι άλλο, ισχυρότερος, ενώ οι κυρώσεις συνθέτουν μια νέα οικονομική σφαίρα σε όλη την Ασία, αγκαλιάζοντας έναν ολοένα ενισχυμένο ρόλο της Κίνας. Ήταν αυτή η πρόβλεψη;

Εν τω μεταξύ, η Δύση και οι λαοί της έχουν βυθιστεί σε ύφεση. Η ηγεσία έχει κλονιστεί και η ανασφάλεια εξαπλώθηκε στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Η Γερμανία και η Ουγγαρία που λιμοκτονούν από το φυσικό αέριο είναι κοντά στο να χορέψουν στο ρυθμό του Πούτιν. Το κόστος διαβίωσης κλιμακώνεται παντού. Ωστόσο, ακόμη κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει τις κυρώσεις. Είναι ιεροσυλία να παραδεχτούν την αποτυχία τους ή να συλλάβουν την υποχώρηση. Η Δύση έχει παρασυρθεί στη διαχρονική ειρωνεία της επιθετικότητας. Τελικά το πιο εμφανές θύμα της είναι ο επιθετικός. Ίσως, τελικά, θα έπρεπε να παραμείνουμε στον πόλεμο.

Guardian: Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι σήμερα ακόμη πιο ισχυρός

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επιφυλακή μετά την κατάρριψη του drone η φρεγάτα Υδρα

Σε διαρκή επαγρύπνηση εξακολουθεί να είναι η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, στον Κόλπο του Αντεν, μετά το χθεσινό περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV Unmanned Air Vehicle ) των ανταρτών Χούθι. Η χθεσινή

Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ

Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας, αλλά οδήγησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα. Στο πλαίσιο

Αλίμονο μας…

Δυστυχώς, στις κοινωνίες μας τα κρούσματα βίας πληθαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς.  Πλέον, δεν είναι περιστατικά ή επεισόδια.  Είναι φαινόμενο . Κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Γυναικοκτονίες. Σχολικό bullying (εκφοβισμός). Διαδικτυακό bullying. Οπαδική βία. Πολιτική βία. Κοινοβουλευτική βία. Επίσης, από προχτές, προστέθηκε ακόμη

Στα «χαρακώματα» Χαρδαλιάς – Απόστρατοι για τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Εντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και μερίδας Απόστρατων. Αιτία, αποτέλεσαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά ότι με απόφαση του ενέκρινε τη διάθεση ποσού 6 εκατ. ευρώ για τη θωράκιση των στρατιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Λεκανοπεδίου. Τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο