Σχέδιο Γαλλίας – Γερμανίας για ένα κοινό αντιαεροπορικό «θόλο» στην Ευρώπη

Μακρόν και Σολτς εξετάζουν το σχέδιο της πρωτοβουλίας για την αντιαεροπορική άμυνα. Ποιες προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι.

Την ανάπτυξη μιας κοινής αντιαεροπορικής άμυνας στην Ευρώπη προωθούν Γαλλία και Γερμανία, με τα σχέδια να αναμένεται να παρουσιαστούν εντός της εβδομάδας. Η συνεργασία των Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, παρότι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν διανύει τις καλύτερες ημέρες του, έρχεται εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων από μια σειρά χωρών για την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως σχετική κοινή επιστολή για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού θόλου στην Ευρώπη απέστειλαν πριν από μερικές ημέρες στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρωτοβουλία των Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στο Βερολίνο.

Το σχέδιο, όπως αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν το πλαίσιο των συζητήσεων, προβλέπει την ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας για να αντικαταστήσει την υπό τη γερμανική διεύθυνση European Sky Shield Initiative (ESSI).

Το ESSI ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους Arrow 3 και αμερικανικούς πυραύλους Patriot, καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T και υποστηρίζεται από 21 χώρες. Η Γαλλία έχει αναπτύξει ένα αντίστοιχο σύστημα γνωστό ως SAMP-T, ή Mamba, με την Ιταλία και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την υποστήριξη της ESSI, υποστηρίζοντας πως θα ήταν προτιμότερη μια λύση αποκλειστικά ευρωπαϊκή.

Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν η ανάπτυξη ενός «θόλου», αντίστοιχο με το «iron dome» του Ισραήλ, όπως αναφέρεται στην πρόταση της Ελλάδας και της Πολωνίας, η οποία φαίνεται να έχει και την υποστήριξη της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Από τη Γαλλία επισημαίνεται και ο σημαντικός ρόλος που θα μπορούσε να παίξει η πυρηνική αποτροπή στην Ευρώπη. Δεν αποκλείεται τα γαλλικά πυρηνικά όπλα να ενταχθούν με κάποιο τρόπο στην κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες για τη γαλλογερμανική συνεργασία είναι ακόμη υπό συζήτηση, ωστόσο αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες τόνισε τη σημασία να επιδείξει η Ευρώπη την ισχύ της και τη δέσμευσή της για ενίσχυση της ασφάλειας πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής άμυνας εξυπηρετεί και τους σχεδιασμούς της ΕΕ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και των στρατιωτικών προμηθειών. Το σχέδιο της Κομισιόν που έχει παρουσιαστεί προβλέπει:

  • Πρόγραμμα κοινής αγοράς για τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού έως το 2030
  • Έως το 2030, τουλάχιστον το 35% της αμυντικής παραγωγής θα είναι αντικείμενο εμπορίου εντός της ΕΕ.
  • Μέχρι το 2030, το 50% των αμυντικών προμηθειών των κρατών-μελών να είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και αυτό να αυξηθεί στο 60% ως το 2035.

Υπενθυμίζεται πως στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών «ομολόγων πολέμου» για την ενίσχυση του κοινού ταμείου άμυνας, μια πρόταση που έχει ένθερμους υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά μέχρι στιγμής απορρίπτεται από τους αποκαλούμενους «φειδωλούς» της ΕΕ, όπως τη Γερμανία και την Ολλανδία, που παραδοσιακά αρνούνται την ανάληψη κοινού χρέους από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μακρόν: «Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στις ΗΠΑ»

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επισημάνει πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην αμερικανική αποτρεπτική δύναμη και χρειάζεται μια δική της αξιόπιστη αμυντική στρατηγική για να επιβιώσει.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν «ιστορικές αποφάσεις» να πάρουν, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας πως η επίσκεψή του θα οδηγήσει σε «μια αληθινή φιλοδοξία για την άμυνα της Ουκρανίας, την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης, και την οικοδόμηση ενός κοινού πλαισίου άμυνας και ασφάλειας και ενός κοινού οράματος για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα που θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και την κλιματική μετάβαση».

Τον Μάρτιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα έκδοσης κοινών ομολόγων για να πληρώσουν για την άμυνα και ζήτησαν από την Επιτροπή της ΕΕ, το εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ, να εκδώσει έκθεση που να παρέχει συγκεκριμένες επιλογές χρηματοδότησης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ευγένιος Ευγενίδης»: Νέα διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, εγκαινιάζεται η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης» στις Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας, στον Έβρο, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου και

Και αν καταργηθεί το tonnage tax στη Γαλλία;

Πεδίο διενέξεων αποτελεί ο φόρος χωρητικότητας στη Γαλλία, καθώς, ενόψει των εθνικών εκλογών, τα δύο κορυφαία πολιτικά κόμματα στις δημοσκοπήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάργησης του συγκεκριμένου καθεστώτος φορολογίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι με τον φόρο χωρητικότητας (tonnage tax) οι

Μια ελληνική πρωτιά

«Ελλάς το μεγαλείο σου». Η Ελλάδα κατέγραψε μια πρωτιά στις πρόσφατες ευρωεκλογές, που πέρασε κάπως απαρατήρητη από το εγχώριο  ακροατήριο. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου (Politico, Financial Times, κ.ά.) επί συνόλου 21 μελών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που

Το Πρωτόκολλο Ιταλίας – Αλβανίας για τη μετανάστευση: από το πλάσμα δικαίου της «μη εισόδου» (fiction of non entry) στη λειτουργική είσοδο (functional entry)

Το πρωτόκολλο Ιταλίας-Αλβανίας για τη μετανάστευση έρχεται να καλύψει τα κενά μεταξύ των σημερινών πολιτικών της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης και των υφιστάμενων μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών. Το παρόν κείμενο εξετάζει το πρωτόκολλο μεταξύ της Ιταλίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο