«Σφιχταγκάλιασμα» των ελληνικών λιμανιών με τα τουρκικά και ιταλικά

Από την Τουρκία και την Ιταλία προέρχονται και προς αυτές τις χώρες πάνε τα περισσότερα πλοία που εξυπηρετούνται από τα δύο μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.  Το 28% των προσεγγίσεων στον Πειραιά, είχε προέλευση ή προορισμό λιμένα της Τουρκίας, ενώ η Ιταλία κατείχε τη δεύτερη θέση με το 14% των προσεγγίσεων.

Το 31% των προσεγγίσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προέρχεται από ή έχει κατεύθυνση λιμάνι της Τουρκίας.  Στη δεύτερη θέση είναι από το εσωτερικό της Ελλάδας με το 30% των προσεγγίσεων, ενώ ακολουθεί η Κύπρος με 11%.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την 4η έκθεση GREPORT οι επιμελητές της Γιώργος Βαγγέλας, Θάνος Πάλλης, Εύη Κλαδάκη.

Πιο συγκεκριμένα:

Το 22% των πλοίων που προσέγγισαν το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά εξυπηρετήθηκαν στον Προβλήτα Ι, το 45% εξυπηρετήθηκαν στον Προβλήτα ΙΙ και το υπόλοιπο 33,2% στον Προβλήτα ΙΙΙ.  Η ενσωμάτωση του λιμένα στα κύρια διεθνή ναυτιλιακά δίκτυα – ιδίως μετά από την δραστηριοποίηση της China Cosco Shipping – επιτρέπει στον Πειραιά να συμπεριλαμβάνεται το 2021 στη 33η θέση των μεγαλύτερων λιμένων διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως (28η το 2020), διατηρώντας την 5η θέση στη σχετική κατάταξη των λιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (4η το 2020).

Εξετάζοντας τη άμεση συνδεσιμότητα βάσει των ανά μήνα προσεγγίσεων διαφορετικών λιμένων πριν και μετά την προσέγγιση των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά το 2021, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας συνδέεται μηνιαίως απευθείας με 73 διαφορετικούς λιμένες, 31 διαφορετικών χωρών, δύο δηλαδή περισσότερες χώρες σε σχέση με το 2020.

Οι 16 χώρες ήταν ευρωπαϊκές, οι 9 ασιατικές, οι 5 αφρικανικές, και μία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.  Το 28% των προσεγγίσεων είχε προέλευση ή προορισμό λιμένα της Τουρκίας, ενώ η Ιταλία κατείχε τη δεύτερη θέση με το 14% των προσεγγίσεων.  Το 6% των μηνιαίων προσεγγίσεων προέρχονταν ή είχαν επόμενο προορισμό ελληνικό λιμένα.  Στην πεντάδα συμπεριλαμβάνονται επίσης η Αίγυπτος και η Σιγκαπούρη (6% των προσεγγίσεων).

Ο Πειραιάς συνδέεται άμεσα με ορισμένους από τους κυριότερους λιμένες – κόμβους στα παγκόσμια δίκτυα μεταφορών.  Ειδικότερα, συνδέεται (προέλευση-προορισμός) με τη Σιγκαπούρη με 25 δρομολόγια ανά μήνα, το Port Klang (Μαλαισία) με τέσσερις συνδέσεις και με τα ευρωπαϊκά λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας με 16 και 13 μηνιαίες συνδέσεις αντίστοιχα.  Το λιμάνι με το οποίο διατηρεί περισσότερες συνδέσεις είναι αυτό της Σμύρνης, και ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Λεμεσός, η Θεσσαλονίκη και το Αμπαρλί (Τουρκία).  Το 26% των μηνιαίων προσεγγίσεων στο λιμάνι του Πειραιά, προέρχονται ή κατευθύνονται σε κάποιο από αυτά τα πέντε λιμάνια.

Συνδεσιμότητα Λιμένα Θεσσαλονίκης

Στο λιμένα της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 30 προσεγγίσεις το Νοέμβριο του 2021, με τη μέση χωρητικότητα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να διαμορφώνεται στα 1.573 TEU, μειωμένη σε σχέση με το Νοέμβριο του 2020 κατά 5,1%.  Εξετάζοντας τη συνδεσιμότητα του λιμένα, η Θεσσαλονίκη συνδέεται μηνιαίως απευθείας με 12 χώρες και συνολικά 21 εμπορικούς λιμένες.  Το 31% των προσεγγίσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προέρχεται από ή έχει κατεύθυνση λιμάνι της Τουρκίας.  Στη δεύτερη θέση είναι η Ελλάδα με το 30% των προσεγγίσεων, ενώ ακολουθεί η Κύπρος με 11%. Στην πρώτη πεντάδα συμπεριλαμβάνονται επίσης η Αίγυπτος (8%) και η Μάλτα 6%.  Ο συχνότερος λιμένας σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη είναι το λιμάνι του Πειραιά, καθώς σχεδόν μία στις τρεις προσεγγίσεις (28%) έχει προορισμό ή προέρχεται από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.  Το δεύτερο σε συνδεσιμότητα λιμάνι είναι η Λεμεσός, με το 9% των προσεγγίσεων να προέρχονται από, ή να κατευθύνονται προς το μεγαλύτερο λιμάνι της Κύπρου.  Στην τρίτη θέση είναι το Asyaport στην Τουρκία (8% των προσεγγίσεων) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εννέα λιμένες της Τουρκίας συνδέονται με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, η Θεσσαλονίκη αποτελεί λιμένα-δορυφόρο βασικών λιμενικών κόμβων στην περιοχή (Πειραιάς, Asyaport,) από τους οποίους τροφοδοτείται με φορτία transit και εισαγωγές, και τους οποίους τροφοδοτεί είτε με φορτία transit και εξαγωγές.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά

Τουρισμός: Αντέχει η «βαριά βιομηχανία» το κύμα τουριστών;

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, οι ανακοινώσεις περί ρεκόρ αφίξεων δημιουργούν θετικό κλίμα για την οικονομία και οι προσδοκίες αυξάνονται σε… ετήσια βάση.  Πράγμα λογικό, βέβαια, εάν αναλογιστούμε ότι το 2019 είχε εκτιμηθεί

Συλλήψεις αλλοδαπών για παράβαση του νόμου περί όπλων στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 49 και 48 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες της 23/01/2023, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση του Ν.2168/93 «περί όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που