Θα αλλάξει κάτι στις παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων;

Το σκάνδαλο και η ζημιά

Σε αρκετές περιπτώσεις τα σκάνδαλα αποτέλεσαν διεθνώς το κίνητρο για την ψήφιση σημαντικών νομοθετημάτων .

Έτσι έγινε στην Αμερική με τον «Νόμο για την ηθική της Διακυβέρνησης», μετά το σκάνδαλο του Γουότεργκειτ , που εισήγαγε το θεσμό του ειδικού Εισαγγελέα, ο οποίος παρά τα μύρια ελαττώματά του αποτέλεσε μια προσπάθεια θεσμικής υπέρβασης της διαφθοράς που γεννάει η ανεξέλεγκτη κυβερνητική εξουσία σε ένα δυτικό καθεστώς.

Ωστόσο, μετά την πρωτοφανή αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου ενός πολιτικού αρχηγού (του κ. Ανδρουλάκη),  είμαι εντελώς απαισιόδοξος για το αν θα αλλάξει κάτι στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο αφορά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Μάλλον τα περισσότερα κόμματα προσπαθούν (για δικό τους κομματικό όφελος) να προσεγγίσουν την υπόθεση τούτη , ενόψει και των επερχόμενων εκλογών. Και αυτό είναι πολύ κακό!

Πάντως ένα είναι σίγουρο . Ποιο; Το ηθικό κύρος του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη έχει υπονομευθεί ανεπανόρθωτα από τη στιγμή που επί της πρωθυπουργίας του καταλύθηκε ένα συνταγματικό δικαίωμα (το απόρρητο των επικοινωνιών) του αρχηγού ενός κοινοβουλευτικού κόμματος κάτω από σκοτεινές συνθήκες .

Και αυτό το μήνυμα περνάει από τη μεγάλη αμερικανική  εφημερίδα New York Times σε όλο τον κόσμο («The Rot at the Heart of Greece is now clear for everyone to see»).

Και μέσα στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να διατυπώσω τις ακόλουθες παρατηρήσεις.

Αρκεί μια αναιτιολόγητη Εισαγγελική Διάταξη για να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο; Μου προκαλεί εντύπωση , ότι τις τελευταίες ημέρες υιοθετείται και από συναδέλφους νομικούς η ακόλουθη παράδοξη ερμηνευτική προσέγγιση:

Δηλαδή, ότι είναι «νόμιμη»- με βάση τον παλιό νόμο 2225/1994 – η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ενός πολίτη ή ενός πολίτικού ( για λόγους «εθνικής ασφάλειας»).

Πότε; Μετά από ενδεχόμενο αίτημα κάποιων υπαλλήλων της ΕΥΠ και μετά από  έγκριση αυτού του αιτήματος από ένα Εισαγγελέα Εφετών.

Και  χωρίς πάντως να υφίσταται η αναγκαιότητα-κατά την γνώμη τούτη- ο Εισαγγελέας Εφετών να εξειδικεύει (όπως απαιτεί ο ΚΠΔ στα άρθρα 139 και 30παρ.4)  με πραγματικά γεγονότα ή αποδεικτικά στοιχεία τους λόγους «εθνικής ασφαλείας» ένεκα των οποίων ήρθη  το τηλεφωνικό απόρρητο !

Η άποψη αυτή είναι νομικά εσφαλμένη και επικίνδυνη, γιατί με τη σφραγίδα της «δήθεν νομιμότητας» μιας αναιτιολόγητης Εισαγγελικής Διάταξης θα είναι δυνατό στο μέλλον ενός πρωθυπουργός να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και όποιους πολίτες κρίνει ότι είναι επικίνδυνοι!

Αυτό θα συνιστούσε όμως ένα απαράδεκτο πρωθυπουργικό απολυταρχισμό!

Και τούτο εξηγεί γιατί κατά το  παρελθόν επί παλιότερων κυβερνήσεων, αλλά και κατά την τριετία 2014-2017  (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), είχαν εκδοθεί χιλιάδες «βιομηχανοποιημένες» εισαγγελικές διατάξεις που αποδέχονταν την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας (με την αόριστη επίκληση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας) !

Αρκούσε μια «σφραγίδα» ενός ανώτερου Εισαγγελέα και αίρονταν το απόρρητο.

Επομένως ή θα «βγει» ο Εισαγγελέας Εφετών από το θεσμικό πλαίσιο άρσης του απορρήτου και η σχετική κρίση «σκοπιμότητας» (για το πότε  συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας) θα εκφέρεται από άλλα κρατικά όργανα( με διοικητικά καθήκοντα).

Ή αν παραμείνει ο Εισαγγελέας Εφετών θα πρέπει να εκδίδει ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (ώστε να μη διακωμωδείται θεσμικά και ο εισαγγελικός «ρόλος»)!

Το συμπέρασμα; Εάν ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες με μια τέτοια αναιτιολόγητη εισαγγελική Διάταξη, τότε η παρακολούθησή του δεν ήταν ΝΟΜΙΜΗ!

Γρηγόρης Καλφέλης  – Καθηγητής της  Νομικής Σχολής του ΑΠΘ – [email protected]

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Maersk πέτυχε συμβιβασμό στην υπόθεση “Ever Given”

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια και συνεχίζει να απασχολεί τους νομικούς κύκλους το πιο διάσημο ναυτικό ατύχημα της δεκαετίας. Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι η A.P. Moller-Maersk πέτυχε εξωδικαστικό συμβιβασμό επί αγωγής εταιρειών που υπέστησαν ζημίες

Παλαιό Φάληρο: Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τη μαφιόζικη εκτέλεση του 60χρονου – Το «βαρύ παρελθόν» του θύματος

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «βλέπουν» με μια πρώτη εκτίμηση οι αστυνομικοί πίσω από τη μαφιόζικη εκτέλεση του 60χρονου στο Παλαιό Φάληρο, έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε. Ο 60χρονος Αλβανός, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήταν σεσημασμένος και είχε εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις. Μεταξύ άλλων είχε συμμετάσχει

Διόδια: Αυξάνονται από το 2024 – Πόσο θα κοστίζει η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Αυξάνονται από το 2024 τα διόδια . Η αύξηση εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 7,6%  και 7,7%. Έπειτα από μακρά περίοδο επαναδιαπραγματεύσεων ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και στο υπουργείο Υποδομών συμφωνήθηκε η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε ποτέ, να μοιραστεί σε τρεις

Ένοπλες Δυνάμεις: Η επίσημη «πρώτη» για τη νέα στολή – Έρχονται και καινούριες αρβύλες

Για πρώτη φορά, η νέα στολή παραλλαγής των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση και μάλιστα στα εγκαίνια του Στρατηγείου των «Σκιών του Αιγαίου» του ΓΕΕΘΑ. Έρχονται και καινούριες αρβύλες. Του Χρήστου Μαζανίτη Πριν από μερικούς μήνες, στο enikos.gr αποκαλύπταμε με λεπτομέρειες το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου

Μετάβαση στο περιεχόμενο