Του Γιώργου Γεωργίου
Την προσεχή Παρασκευή 26 Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.
Τα βασικά στοιχεία του διαγωνισμού
Το προηγούμενο διάστημα, το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου δημοσίευσε έγγραφο πρόθεσης προκήρυξης ευρωπαϊκού διαγωνισμού για την ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Η υπηρεσία, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, θα αφορά περίοδο τριών ετών με δυνατότητα επέκτασης. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιούνται 26 ταξίδια μετ’ επιστροφής ανά έτος κατά την περίοδο Απριλίου/Μαΐου – Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου από Πειραιά μέχρι Λεμεσό ή Λάρνακα και αντιστρόφως.
Ο ανάδοχος της διαγωνιστικής διαδικασίας θα καλύπτει τη διαδρομή για το παραπάνω διάστημα και κατά τη χειμερινή περίοδο θα μπορεί να αξιοποιεί το πλοίο και σε άλλα δρομολόγια. Παράλληλα, σε αντίθεση με τον πρώτο διαγωνισμό, στη νέα διαδικασία δε θα ζητείται από το μεταφορέα να αναπτύσσει εμπορική δραστηριότητα.
Ο ανάδοχος θα έχει ακόμη τη δυνατότητα να επεκτείνει το ταξίδι και σε τρίτη χώρα, με το Ισραήλ να φαντάζει τον πιο πιθανό προορισμό, αν τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, σημειώνεται ότι μία τέτοια επέκταση δε θα καλύπτεται από την κρατική – κυπριακή – επιδότηση.
Η κυπριακή επιδότηση αφορά μόνο την επιβατική πτυχή του δρομολογίου Ελλάδας – Κύπρου, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση των εξόδων του μεταφορέα για τη διενέργεια του ταξιδιού.
Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που καταγράφονται στο έγγραφο πρόθεσης είναι οι τιμές για την ελληνοκυπριακή σύνδεση. Ο μέγιστος ναύλος σε αεροπορική θέση για ένα άτομο υπολογίζεται στα 50 ευρώ και μετ’ επιστροφής στα 80 ευρώ. Σε καμπίνα οι αντίστοιχες τιμές προσεγγίζουν τα 80 και 120 ευρώ.
Διστακτικότητα
Για το διαγωνισμό έχουν ενημερωθεί αναλυτικά ακτοπλόοι σε Ελλάδα και εξωτερικό, χωρίς να είναι τελικά σαφές αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποια εταιρεία.
Παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα στις διαδικασίες σημειώνουν ότι δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα γίνει, συμπληρώνοντας ότι κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρουσιαστεί ένα ανταγωνιστικό διαγωνιστικό έγγραφο.
Έλληνες ακτοπλόοι αναφέρουν πάντως πως παρατηρείται μία διστακτικότητα για συμμετοχή στο διαγωνισμό, καθώς το υψηλό κόστος των καυσίμων αυξάνει έτι περισσότερο τα έξοδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στο τέλος του έτους, το κόστος των καυσίμων θα είναι ενισχυμένο κατά 35-40% σε ετήσια βάση, επιβαρύνοντας τους ισολογισμούς των εταιρειών.
Την ίδια ώρα, είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει επιβατική κίνηση που θα επιφέρει κέρδη στον ανάδοχο. Βέβαια, στην Κύπρο φαίνεται πως “ζητούν” τη θαλάσσια σύνδεση, προκειμένου να παρουσιαστεί και μία εναλλακτική στις αερομεταφορές, αλλά είναι άγνωστο πόσοι τελικά θα επιλέξουν να ταξιδέψουν με πλοίο.
Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον, η κατακύρωση των προσφορών αναμένεται εντός Ιανουαρίου, με τελικό στόχο το Μάιο του 2022 να ξεκινήσουν τα δρομολόγια.