Υδρογονάνθρακες: Στην Πάτρα το πρώτο λιμάνι με master plan για τις δραστηριότητες του upstream

Τι δηλώνει στον ΟΤ ο CEO του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Π. Αναστασόπουλος

Το λιμάνι της Πάτρας θα είναι το πρώτο της χώρας που θα πληροί τις προδιαγραφές για τις δραστηριότητες των πετρελαϊκών στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Δεν αποκλείεται να αποτελέσει την εφοδιαστική βάση για τις εργασίες γεώτρησης που είναι πιθανόν να εκτελέσουν οι ενεργειακοί όμιλοι σε Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος.

Η εξασφάλιση λιμενικών υποδομών, όπως είχε γράψει ο ΟΤ στις 15 Μαρτίου είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για τις εταιρείες που έχουν μισθώσει τα μπλοκ σε Κρήτη και Ιόνιο προκειμένου να προχωρήσουν στις επόμενες φάσεις των ερευνητικών τους προγραμμάτων.

 

Το λιμάνι της Πάτρας

Το λιμάνι της Πάτρας πληροί όλες τις προδιαγραφές ώστε να αποτελέσει το χώρο υποδοχής και διαχείρισης του εξοπλισμού που θα χρειαστούν οι πετρελαϊκές προκειμένου να προχωρήσουν στις γεωτρήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών κ. Παναγιώτης Αναστασόπουλος μιλώντας στον ΟΤ δηλώνει: «Εντός του 2024 η Πάτρα θα είναι το πρώτο λιμάνι, και μάλιστα υπό κρατικό έλεγχο, το οποίο θα έχει master plan. Μέσα από αυτό θα προβλεπονται οι διαδικασιες για τη δημιουργία υποστηρικτικής βάσης στις δραστηριότητες για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο χώρος βρίσκεται στο νέο λιμάνι της Πάτρας «εκτός αστικού ιστού και διαθέτει την απαιτούμενη προσβασιμότητα, δηλαδή τα προβλεπόμενα βυθίσματα και κρηπιδώματα».
Άλλες πληροφορίες θέλουν το master plan να είναι έτοιμο και να πάρει τις οριστικές εγκρίσεις μέχρι το Φθινόπωρο του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2023 αντιπροσωπεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων με επικεφαλής τον CEO κ. Άρη Στεφάτο και τη συμμετοχή στελεχών της κοινοπραξίας (ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY) που έχει μισθώσει τα δύο θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης είχαν επισκεφθεί τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών.

Συναντήθηκαν με τη διοίκηση και επισκέφθηκαν τους χώρους του λιμανιού.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία και νέας εφοδιαστικής βάσης διαθέτει και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Η ΕΔΕΥΕΠ φέρεται να έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον οργανισμό προκειμένου να διαπιστώσει την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.

Γεωτρήσεις

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY ολοκλήρωσε και το τελευταίο πρόγραμμα των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Απόμενει η επεξεργασία των νέων γεωφυσικών δεδομένων και φυσικά η λήψη της απόφασης για το αν οι πετρελαϊκές θα προχωρήσουν ή όχι στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Για το θαλάσσιο «μπλοκ 2» που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας η κοινοπραξία των Energean – HELLENiQ ENERGY βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων και πριν από λίγες ημέρες πήρε παράταση του ερευνητικού της προγράμματος προκειμένου να εξασφαλίσει εφοδιαστική βάση.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο