Μετ’ εμποδίων η πράσινη επανάσταση Πράσινα καύσιμα: Οι πλοιοκτήτες θέλουν, η έρευνα υστερεί

Μετ’ εμποδίων προχωρά η μετάβαση του παγκόσμιου στόλου σε λιγότερο επιβαρυντικά καύσιμα για το περιβάλλον.

Στον ύφαλο της έλλειψης πράσινων καυσίμων προσκρούει η ναυτιλία. Μετ’ εμποδίων αναπτύσσεται ο παγκόσμιος πράσινος εμπορικός στόλος, καθώς η έρευνα και ανάπτυξη νέων καυσίμων δεν έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που να ξεκαθαρίσει ποιο ή ποια θα είναι τα καύσιμα του μέλλοντος, με αποτέλεσμα η αβεβαιότητα μεταξύ των πλοιοκτητών να παραμένει.

Τα στοιχεία που αφορούν τις νέες παραγγελίες σε πλοία που θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία δημοσιοποίησε ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv, είναι αποκαλυπτικά. Η ναυτιλιακή βιομηχανία αγωνίζεται συνεχώς να συμμορφωθεί με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και να αποφασιστούν, και αυτό αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς των στατιστικών του ενεργού στόλου και του βιβλίου παραγγελιών, επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος.

Στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ο εν ενεργεία στόλος που μπορεί να χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα ή μπορεί να το κάνει με μικρές προσαρμογές (fuel ready) αντιπροσωπεύει 97 πλοία, λιγότερο από το 0,8% του συνολικού στόλου. Στο βιβλίο παραγγελιών του κλάδου χύδην ξηρού φορτίου, τα πλοία με δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων είναι περίπου το 5% (43 υπό παραγγελία πλοία) του βιβλίου παραγγελιών, ενώ τα πλοία fuel ready αποτελούν περίπου το 3% (24 πλοία).

Στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων η εικόνα είναι λίγο καλύτερη. Το 3,8% του συνολικού στόλου εμπορευματοκιβωτίων περιλαμβάνει πλοία που με μικρή προσαρμογή μπορούν να «κάψουν» εναλλακτικά καύσιμα (fuel ready) ή έχουν ήδη αυτή τη δυνατότητα (πρόκειται για 160 πλοία του εν ενεργεία στόλου). Στο βιβλίο παραγγελιών τα στατιστικά είναι αρκετά καλύτερα καθώς τα πλοία με δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων είναι περίπου το 14,5% (136 πλοία) του βιβλίου παραγγελιών, ενώ τα πλοία που με μικρή προσαρμογή (fuel ready) θα χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα αποτελούν το 17,4% του υπό παραγγελία στόλου (163 πλοία).

Στα δεξαμενόπλοια, περίπου το 2,5% του εν ενεργεία στόλου (188 πλοία) είναι ικανό ή «έτοιμο» (fuel ready) για εναλλακτικά καύσιμα. Στο βιβλίο παραγγελιών δεξαμενόπλοιων ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε σύγκριση με τους άλλους κλάδους (34% ή 111 πλοία) είναι ικανό ή «fuel ready» για να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά καύσιμα. Ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv σημειώνει ότι η πολύ καλή εικόνα στα δεξαμενόπλοια οφείλεται ως έναν βαθμό και στο γεγονός ότι το βιβλίο παραγγελιών του κλάδου είναι μικρό.

Οι Liners

Η καλύτερη εικόνα που εμφανίζεται στον κλάδο των containerships αναφορικά με τον αριθμό των πλοίων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, οφείλεται ως έναν βαθμό και στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη αγορά κυριαρχούν τα τακτικά δρομολόγια, συνεπώς οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μπορούν να εστιάσουν σε ένα καύσιμο το οποίο θα χρησιμοποιείται από τα πλοία της συγκεκριμένης γραμμής. Επίσης ο κλάδος των liners κυριαρχείται από δέκα πολύ μεγάλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν πολύ περισσότερα στα νέα καύσιμα, σε συνεργασία με προμηθευτές καυσίμων.

Ο μικρός σχετικά αριθμός πράσινων πλοίων στον κλάδο του χύδην ξηρού φορτίου εξηγείται από τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου. Οπως ανέφερε παλαιότερη μελέτη της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) «πουθενά η αβεβαιότητα όσον αφορά τα μελλοντικά καύσιμα δεν είναι μεγαλύτερη από τον τομέα της bulk/tramp ναυτιλίας, ο οποίος λόγω της υπηρεσίας που παρέχει και των φορτίων που μεταφέρει δεν διενεργεί εκ φύσεως τακτικούς πλόες και δεν λειτουργεί βάσει προγραμματισμένων ή δημοσιευμένων προσεγγίσεων σε λιμάνια».

Ετσι, ο τρόπος λειτουργίας του είναι άρρηκτα συνδεδεμένος, σύμφωνα με τη μελέτη, με ένα καύσιμο που θα είναι διαθέσιμο παγκοσμίως «επιτρέποντας στα πλοία να προσεγγίζουν σε οποιοδήποτε λιμάνι». Μέχρι τώρα αυτό δεν εξασφαλίζεται από τα νέα καύσιμα μηδενικού άνθρακα, γεγονός «που με τη σειρά του δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του τρόπου λειτουργίας της bulk/tramp ναυτιλίας και της ικανότητάς της να συνεχίσει, όπως κάνει εδώ και περίπου έναν αιώνα, να εξυπηρετεί το θαλάσσιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με ασύγκριτα οικονομικά αποδοτικό τρόπο».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Λ. Βόλου: Ευχαριστήριο σημείωμα σε Κ. Λ. Πειραιά

Ευχαριστήριο Σημείωμα Είναι πλέον γνωστές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνουμε στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διαβούμε εδώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές, ακόμη και στην προμήθεια των πιο βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό.

Παρμενίων 23: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική άσκηση [Βίντεο]

Η άσκηση περιείχε και το σενάριο αναχαιτίσεις αεροσκαφών με την κωδική ονομασία Renegade που εντυπωσίασε. Την Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», κατά την οποία συνεξετάζεται η άσκηση του Πολιτικού

Νέες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια της γυναίκας που βίαζε και εξέδιδε ο αστυνομικός – Πώς την πλησίασε

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση προέβη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Ο άνδρας εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και το γεγονός ότι εκτελούσε υπηρεσία στην ίδια περιοχή όπου δραστηριοποιείτο μία

Μετάβαση στο περιεχόμενο