Μωρό εκ γενετής κωφό ξαναβρήκε την ακοή του χάρη σε πρωτοπόρα γονιδιακή θεραπεία

Η μικρή Οπαλ Σάντι από την Βρετανία είναι η πρώτη εκ γενετής κωφή που ανέκτησε την ακοή της χάρη σε μία πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία που εφαρμόσθηκε στο πλαίσιο παγκόσμιας δοκιμής, ανακοίνωσε το NHS. Τα αποτελέσματά της χαρακτηρίσθηκαν «θεαματικά» από τον επικεφαλής της μελέτης. Είναι μία εξέλιξη που σύμφωνα με τους γιατρούς σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην αντιμετώπιση της κώφωσης.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε με μία γενετική νόσο, μία ακουστική νευροπάθεια, που προκαλείται από την διατάραξη της μεταβίβασης των νευρικών σημάτων του έσω ωτός προς τον εγκέφαλο.

Περί τα 20.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία πάσχουν από την ανωμαλία ενός γονιδίου που παράγει την ωτοφερίνη, πρωτεΐνη αναγκαία στα τριχωτά κύτταρα του έσω ωτός για την επικοινωνία με το ακουστικό νεύρο.

Σε τέσσερις εβδομάδες μετά την εγχείρηση, που συνίσταται σε ένεση στον κοχλία (τμήμα του έσω ωτός) υπό γενική αναισθησία, η Οπαλ αντιδρούσε στους ήχους. Επειτα από 24 εβδομάδες, η ακοή της ήταν σχεδόν φυσιολογική στους ήπιους ήχους, όπως το μουρμούρισμα.

Η 18μηνη σήμερα Οπαλ ανταποκρίνεται στην φωνή των γονιών της και μπορεί να διατυπώνει λέξεις όπως «μπαμπάς» και «γεια».

«Οταν η Οπαλ μπόρεσε να μας ακούσει χωρίς την βοήθεια από το χτύπημα των χεριών, ήταν απίστευτο. Ημασταν τόσο ευτυχισμένοι όταν η κλινική ομάδα επιβεβαίωσε στις 24 εβδομάδες ότι η ακοή της έπιανε και ηπιότερους ήχους και την ομιλία», είπε η μητέρα της.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι θεαματικά και καλύτερα από ό,τι ήλπιζα»«, δήλωσε ο καθηγητής Μανοχάρ Μπάνς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Κέμπριτζ και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής CHORD, που ξεκίνησε τον Μάιο 2023. «Ελπίζουμε ότι είναι η αρχή μίας νέας εποχής για τις γενετικές θεραπείες του μέσου ωτός και πολλών τύπων απώλειας της ακοής».

Και άλλες παρόμοιες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη ή ξεκίνησαν στις αρχές του έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και στην Κίνα. Ορισμένες έχουν θετικά αποτελέσματα.

Στις αρχές του έτους, το παιδιατρικό νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένα 11χρονο αγόρι «που γεννήθηκε με βαθιά κώφωση» άκουσε «για πρώτη φορά στην ζωή του», έπειτα από γονιδιακή θεραπεία και, τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση, το παιδί δεν παρουσίαζε πλέον καμία ελαφρά ή μέτρια απώλεια ακοής.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους από την επιθεώρηση The Lancet αποκάλυψε ότι παρόμοια θεραπεία στην Κίνα σε έξι κωφά παιδιά επέτρεψε στα πέντε από αυτά να ξαναβρούν την ακοή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκιάθος: Ζητούν €2.500 νοίκι από γιατρούς

Να μην αντιμετωπίζονται ως τουρίστες οι γιατροί που μετακινούνται από την 5η ΥΠΕ στη Σκιάθο για να καλύψουν τις ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας στο νησί, υπηρετώντας στο τοπικό κέντρο υγείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ζητά από τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων ο περιφερειάρχης

Ένοπλη ληστεία σε Δ/Ξ ανοικτά του Πράσινου Ακρωτηρίου

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Σε Τουρκικής σημαίας δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου επιβιβάστηκαν το πρωί της Παρασκευής (17/5) κακοποιοί και διέπραξαν ένοπλη ληστεία νοτιοανατολικά της Nova Sintra, στο Πράσινο Ακρωτήριο, κλιμακώνοντας τη βία που ασκείται σε ναυτικούς στα ανοικτά της Δυτικής

Συνάντηση Αρχηγού ΠΣ Αντιστράτηγου Θ. Βάγια με Επίτιμους Αρχηγούς Π.Σ.

Σήμερα, Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας συναντήθηκε στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, με Επίτιμους Αρχηγούς Π.Σ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία, μεταξύ άλλων περιλάμβαναν και σχετική ενημέρωση, περί αρμοδιοτήτων

Απονομή βραβείου Ισότητας Φύλων ΙΜΟ στη Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Safe Horizons – Women Shaping the Future of Maritime Safety» που έλαβε χώρα την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 (στο Λονδίνο), η κ. Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, πρώην πρόεδρος της WISTA, έλαβε το πρώτο βραβείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο