Σύνοδος Κορυφής: Μοιρασμένη η ΕΕ για την έκδοση ευρωομολόγου για την άμυνα – Ποιοι λένε «ναι» και ποιοι αντιδρούν

Νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών ζήτησε ο Μητσοτάκης – «Ναι» από Γαλλία, Ιταλία και τις χώρες του Νότου – «Όχι» από Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία
Στα δύο φαίνεται ότι έχει χωριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ, κάτι που πρότεινε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Βρυξέλλες.

Η συζήτηση ξεκινά σήμερα μεταξύ των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και αναμένεται ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Στόχος των Βρυξελλών είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Η δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων για την άμυνα είναι μία από τις «καινοτόμες ιδέες» που εξετάζονται.

Ωστόσο, τα μπλοκ που έχουν διαμορφωθεί φαίνεται ότι θυμίζουν αυτά της κρίσης χρέους. Από τη μία οι χώρες του Βορρά, που δεν υποδέχονται θετικά την ιδέα του κοινού ευρωπαϊκού ταμείου στο οποίο θα συνεισφέρουν – αντίθετος εμφανίστηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε– και από την άλλη οι χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

«Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ευθέως στο θέμα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ.

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι για ακόμα μια φορά ενωμένη απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή. Έχουν επαναφέρει στο τραπέζι τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα κατοχυρώσει στην πράξη την στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα που εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ευρωομόλογο για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης προτείνει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της ΕΕ

Οι υπέρ και οι κατά

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ιδέα που έριξε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός στηρίζεται από τις χώρες του Νότου, με κύριες τη Γαλλία και την Ιταλία.

Αντίθετα, στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι ως συνήθως «φειδωλές» χώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία.

Η Ολλανδία δε συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων για την άμυνα, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, επίσης κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πάντως, στο σχέδιο των συμπερασμάτων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.

Για τα υπερκέρδη των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει

Για τη Μέση Ανατολή

Κατά τη συνάντηση των ηγετών θα συζητηθεί και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον Μαρκ Ρούτε να επισημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί.

«Θα συζητήσουμε για την απελπιστική κατάσταση στη Γάζα, η οποία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ζητώντας επειγόντως άμεση παύση των μαχών, για να φτάσει πιο γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια ειδικά σε αυτούς που τη χρειάζονται και απελευθέωρης των οήρων.

«Καλούμε επίσης το Ισραήλ να μην εξαπολύσει χερσαία επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα. Πολλοί άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί εκεί και δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει ανθρωπιστικός όλεθρος.

Για τη Ρωσία

«Ναι» είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός στο θέμα της χρήσης των υπερκερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Ουκρανίας. Όπως ανέφερε, η πρόταση της Κομισιόν «πολλά υποσχόμενη».

Σημείωσε ότι η Επιτροπή βρήκε μια «ισχυρή νομική οδό» και θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα. Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία επ’αυτού, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σύντομα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι

Ένας νέος που γεννήθηκε στην Ελλάδα μέσα στην κρίση και θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας κάπου κοντά στο 2030 θα πρέπει να εργαστεί τουλάχιστον 38,5 χρόνια για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί περίπου το 2070. Αν και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θεωρείται «βιολογικό προνόμιο» και

Άγιοι Ανάργυροι: Ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς – Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν… είδε

Σε ένα τραγικό πινγκ- πονγκ ευθυνών φέρεται να εξελίσσεται η υπόθεση της Κυριακής, που έχασε τη ζωή της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με τους αρμόδιους αξιωματούχους των Αρχών λίγο πριν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ να δηλώνουν άγνοια για

Σκύρος: Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα – Πρόταση για ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

Έτοιμο να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση μελέτη μέσω του Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση ενός νεότευκτου πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, δηλώνει το νησί της Σκύρου. Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση

Αιφνίδιος θάνατος βαθμοφόρου: Διευκρινίσεις ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Προς διευκρίνιση των αναγκαίων λεπτομερειών για την ορθή ενημέρωση όλων και κατά το μέρος που αφορά την εμπλοκή της Υπηρεσίας Υγειονομικού (Υ.Υ.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του συναδέλφου μας που υπηρετούσε στο Π.Α.Θ. 80, εκτός υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε

Μετάβαση στο περιεχόμενο