Το Κολοκοτρωνίτσι και το νέο π.δ. μεταθέσεων…

Πριν από περίπου 10 ημέρες (21-7-2022) η συνδικαλιστική οργάνωση  ΠΟΕΠΛΣ εξέδωσε ανακοίνωση -συνοδευόμενη κατά την προσφιλή συνήθεια και από σχετική φωτο με την ανάλογη φωτογένεια- για τα αποτελέσματα συνάντησης του προεδρείου της με τον κ. Υπουργό https://neaplefsi.gr/?p=23013 που είχε προηγηθεί.

Αφορμή για την συνάντηση ήταν η ενημέρωση του κ. Υπουργού για το διεκδικητικό πλαίσιο  των  αποφάσεων  του συνεδρίου της ΠΟΕΠΛΣ, αν και είχαν περάσει σχεδόν δυόμισι μήνες από την διεξαγωγή του. Κάλιο αργά παρά ποτέ που λέει και ο λαός μας.

Βέβαια για να μην γελιόμαστε το κύριο θέμα ήταν (τι πρωτοτυπία; ) οι μεταθέσεις του 2022. Τα Λιμενικά Νέα με δημοσίευμά τους είχαν αναφερθεί στην σκοπιμότητα εκείνης της συνάντησης και την στην πράξη ομολογία πλήρους αποτυχίας του εγχειρήματος  του π.δ. 11/2022. https://limenikanea.gr/pd-metatheseon-symfonisan-panigyrisan-kai-tora-diamartyrontai/

Ουσιαστικά από τα «νέα» αιτήματα που διατυπώνονται στην ανακοίνωση της 21-7-2022, προκύπτει ότι μάλλον πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο παλιό π.δ. μεταθέσεων…

Κάτι σαν τον Ουδεπώποτα, τον δήμαρχο Κολοκοτρωνιτσίου της γνωστής τηλεοπτικής σειράς.

Ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω…, μπρος- πίσω…, μπρος- πίσω…

Είναι σε όλους γνωστό ότι το παλιό π.δ. 33/2009 για το οποίο είχαν συμφωνήσει άπαντες να τροποποιηθεί, είχε σημαντικότατα κενά, οδηγούσε στο τέλμα και την άδικη μεταχείριση του προσωπικού.

Τα κενά εκείνου του π.δ. 33/2009 -και όχι μόνο- καλύπτονταν από τις περιβόητες «παραδοχές» πριν την έναρξη των Συμβουλίων Μεταθέσεων. Δηλαδή επρόκειτο για «ευκαιριακές» και κατά το δοκούν, όχι ερμηνείες των διατάξεων, αλλά θέσπιση πρακτικών, δίκην διατάξεων νόμου.

Που οδηγούσε όλη αυτή η κατάσταση; Στην συνδιοίκηση και σε άτυπες συμφωνίες που εξυπηρετούνταν τα συμφέροντα όλων.

Σε περίπτωση δε που δεν γινόταν δεκτή μια πρόταση των συνδικαλιστών (μη φανταστείτε θεσμικές παρεμβάσεις, για πρόταση ονομάτων μιλάμε…) είχαμε τα «ηρωικά» κονταροκτυπήματα…

Πάντα υπήρχε το περιθώριο για άκαπνες ανακοινώσεις για δίκαιο σύστημα μεταθέσεων… κ.λ.π. Σε δουλειά να βρισκόμαστε… και να ξανα-εκλεγόμαστε…

Ποιες λοιπόν είναι οι καινοτομίες του νέου και του «καλύτερου» π.δ.11/2021 μεταθέσεων;

-Το κάθε στέλεχος όταν συμπληρώνει τον μέγιστο χρόνο παραμονής (8ετία) να υποχρεούται δηλώσει οκτώ (08) θέσεις που επιθυμεί να μετατεθεί,  αντί τριών που προέβλεπε το κακό προηγούμενο π.δ. 33/2009. Σημειώνεται, ότι την υποχρέωση αυτή έχουν ανεξαιρέτως όλα τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ ακόμα και αυτά που πρόκειται να αποστρατευθούν εντός του ίδιου έτους των μεταθέσεων.

– Το κάθε στέλεχος όταν συμπληρώνει τον μέγιστο χρόνο παραμονής (8ετία) δεν έχει δικαίωμα να δηλώσει, ότι επιθυμεί την παραμονή του στην ίδια υπηρεσία ακόμη και αν υπηρετεί σε δυσπρόσιτες υπηρεσίες (π.χ. 1ης και 2ης κατηγορίας), σε αντίθεση βέβαια με το π.δ. 33/2002 που δεν το απαγόρευε.

Για τις θέσεις των Διευθυντών στο Υπουργείο να μην έχει λόγο ο Αρχηγός, αλλά να ορίζονται με απόφαση ενός Συμβουλίου, όπου οι συμμετέχοντες κατώτεροι ψηφίζουν για ανωτέρους τους Αξιωματικούς ως Διευθυντές, που πιθανόν να διοικούνται κιόλας από αυτούς. Κάτι τέτοιο δεν το προέβλεπε το παλαιό π.δ. 33/2009. Βλέπετε πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία σε στρατιωτικά οργανωμένο Σώμα.

Ουσιαστικά, πριν καν το πρώτο έτος (2022) προσπάθειας εφαρμογής του νέου π.δ., με την από  21-7-2022 ανακοίνωσή της η ΠΟΕΠΛΣ  αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά του και νοσταλγεί τις καλές μέρες του παρελθόντος και του π.δ. 33/2009, αφού αναφέρονται -μεταξύ άλλων- ως αιτήματα ;:

«…Να μην εντάσσονται στη διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων τα στελέχη, που υπηρετούν στην 1η και 2η Κατηγορία Υπηρεσιών ή στην 6η, 8η και 9η Π.Ε.Δ.Ι.Λ.Σ και έχουν υποβάλλει αναφορά παραμονής στην υπηρεσία που υπηρετούν..»!!!

Δηλαδή αντί να ζητηθεί η τροποποίηση του νέου και «καλύτερου» π.δ. 11/2021 για αυτή την σοβαρότατη αστοχία, που και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν εντόπισαν, ως όφειλαν κατά την επεξεργασία του, ζητείται η μη εφαρμογή του και την επιστροφή στις προσφιλείς παραδοχές του παρελθόντος!!!!

«..Το μήνα Νοέμβριο εκάστου έτους τα προς μετάθεση στελέχη Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. να δηλώνουν υποχρεωτικά τον τόπο προτίμησης και κατά σειρά τρεις (3) και όχι οκτώ (8)…»!!!

Δηλαδή ζητείται για το θέμα αυτό, να πάμε πίσω σε ότι ακριβώς προβλεπόταν στο π.δ. 33/2009…

«..Τα στελέχη, που έχουν συμπληρώσει το μέγιστο χρόνο παραμονής, να μπορούν να δηλώσουν στους πίνακες κενών θέσεων την υπηρεσία που υπηρετούν…»!!!!

Δηλαδή ζητείται και για το θέμα αυτό, να πάμε πίσω σε ότι ακριβώς προβλεπόταν στο π.δ. 33/2009…

Κατά συνέπεια το μόνο που έμεινε από το νέο π.δ. μεταθέσεων, είναι η λήψη αποφάσεων για τις τοποθετήσεις Διευθυντών (Πλοιάρχων συνήθως στο βαθμό) από ένα συμβούλιο στο οποίο μετέχουν και αποφασίζουν κατώτεροι τους.

Αυτό τελικά είναι το μόνο αποτέλεσμα του νέου π.δ. μεταθέσεων. Του καλύτερου π.δ. μεταθέσεων.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πραγματικά οφείλονται θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέπραξαν στο να εκδοθεί αυτό το αριστούργημα.

 

ΥΓ. Την 3-8-2022 εκδόθηκε από την ΠΟΕΠΛΣ νέα πύρινη ανακοίνωση που απευθύνεται προς τον κ. Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και για την οποία ο κ. Αρχηγός οφείλει θεσμικά με πράξεις και λήψη κατάλληλων αποφάσεων να δράσει.

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό» – Οι ανακοινώσεις θα εξειδικευτούν το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο. Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Χρ. Στυλιανίδη

Απογευματινές ώρες χτες 29/11/2023 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση κλιμακίου του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΑΑΛΣ, αποτελούμενου από τον Πρόεδρο ΔΣ Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο ΔΣ Ι. Καραγεωργόπουλο, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Α. Θεοφίλου και την Ταμία και Υπεύθυνη Ισότητας Ελ. Κοντάκου, με τον Υπουργό

Χανιά: Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης παρουσίασε το ημερολόγιο του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γ. Κουρκούτη

Το ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Χανίων, του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γεωργίου Κουρκούτη Π.Ν με τίτλο «Ήμερολόγιον των ἐπικρατούντων ἀνέμων και συμβάντων ἐν τῇ περιφερείᾳ τοῦ λιμεναρχείου Χανίων ἀπό 1ης Ἰανουαρίου 1899 ἕως τέλος Δεκεμβρίου 1914» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο

Μετάβαση στο περιεχόμενο